Despre culpa lui Tănase

Auzit-am discursul lui Tănase Constantin de duminica trecută, nu în scuar
ci seara, la Vocea Basarabiei, şi am reacţionat imediat toţi cei care ascultam…

Nu mi se pare deloc nevinovată expresia „să scăpăm de ruşi”, mai ales în gura unui filolog, gazetar, formator de opinie şi încă vicepreş al UJM (cică Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, care mai nou se erijează în sindicat de presă, afilindu-se cu sindicatul similar din Ro, chiar dacă aici majoritatea mahărilor sunt patroni de presă, deci e clar cum o să apere ei drepturile jurnaliştilor angajaţi! ;-)) . Cred că ar fi cazul ca Constantin Tănase să se scuze public sau măcar să recunoască greşeala, nu să dea totul pe seama comuniştilor.

Totuşi nu sunt de acord cu procuratura, care investighează penal acel discurs. O opinie, la urma urmei!

La fel, mi se pare cam exagerata interventia unor organizaţii de presa, care nu spun nimic despre conotaţia xeno- sau doar rusofobă a declaraţiei.

Recunosc, cînd vorbea Tănase la emisiunea mea  l-aş fi lăsat să zică asta, că era după miezul nopţii şi io, obosit, încă nepotcovit, aş fi trecut neobservat incidentul. Dar aşa, cum comunitatea rusă s-a mobilizat (şi bravo lor!), cred că trebuie nenicul s-o lase mai moale.

Mîine poate scriu (întîi pe www.Curaj.Net  apoi, peste o săptămînă o să re-public şi aici, pentru arhivă) un reportaj subiectiv de la şedinţa de azi a CCA. Mi se pare că UJM şi CCA-ul cenzurează sau doar apără cenzura…

Anunțuri

6 răspunsuri

 1. E prea sigur pe sine Tănase, dar ar putea să aibă cîte ceva de suferit. Am auzit mai multe discursuri de-ale sale, dar aşa ceva e pentru prima dată. Cunosc că poate să vorbească cu expresii cu înţeles ascuns. Nu înţeleg de ce nu a făcut-o! Oare a vrut să ajungă mesajul la etnia rusă?

 2. La conferinta de presa zicea ca fraza a fost scoasa din context. Ca el a zis „sa scapam de rusi”, dar se referea la influenta Rusiei.
  Eu nu-l mai citesc de mult, oricum…

 3. Articolul dat trezit o competitie de pareri pe UNIMEDIA.

  http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=3800

  Succese incontinuare Oleg!

 4. Dar ce zgomot se aude?
  Aş fi neglijat pur şi simplu declaraţia lui Tănase, luând-o drept populuistă, dar nu-i exclus că justiţia moldavă împreună cu comunitatea rusă (care are dreptul să se apere) să mă facă, totuşi, un avocat al focosului ziarist, de care nu prea sunt încântat în viaţa de toate zilele.
  Totuşi, hărmălaia pe care au reuşit să o trezească etnicii ruşi şi organizaţiile favorabile lor mă decepţionează un pic, mai ales că nicio o organizaţie pentru drepturile omului nu s-a autosesizat când deputatul Susarenco a făcut declaraţii homofobe la „Vocea Basarabiei”. Homosexualii pot fi beşteliţi de cui nu-i este lene să o facă, oricum în RM ei nu sunt oameni.

 5. Ba Brega si naibii esti tu atat de crutoi. Eu de maimutoi din aistea ca tine, m-am suturat!
  Nea Tanase cu sapte case a avut o iesire naturala si nu o mai tu, face pe a tot stiutorul pentru ca noi suntem ocupati de rusi. si cand cineva iti intra in casa cu pusca vrei sa-l dai afara, nu! cum faci asta spunand ca in casa va fi cald si de toati pi masa cand vom scapa de rusi!!!
  asa nu avem nimic decat scandal si galagie multa si mai aiurea ca e si ruseasca!

  afara cu rusii, iar tu poti sa-ti comanzi un dormitor la Moscova pe strada Lublianca!

  Irina Pivnita

 6. Irina,Brega crutoi si inca la Lublianka ?! Ai zis-o 😀
  Brega tu jeep ai ❓ N-are ,inseamna ca nu-i crutoi,da Rosca are :mrgreen:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: