Despre toalete şi closete

Acolo merge toată lumea, dar puţini au curaj să vorbească ori chiar scrie despre ce văd, simt, miros.
Io m-am gîndit să renunţ la prejudecăţile mele şi să le înfrunt pe ale altora, de aceea vă invit să vedem cum arată veceurile cu acces public, mai ales cele care sunt întreţinute din bani publici şi ar trebui să fie pentru omul de rînd, contribuabil.
O să încep cu toaletele foarte bine utilate şi recent renovate de la Procuratura Municipală din Chişinău. Acolo m-am speriat cînd am văzut cum arată chiuveta de la etaj. Probabil şi-au spălat acolo procurorii (bărbaţi şi femei, stabilimentul e unisex) cizmele, astfel explicîndu-se luciul şi aspectul lor impecabil, în zile cu ploaie şi într-un oraş plin de noroi.
Aşa arăta chiuveta la începutul lunii aprilie 2008
Apoi trecem la toaletele de la comisariatele de poliţie. Cel puţin cele la care sunt duşi cei privaţi de libertate (am ajuns acolo şi în alte ipostaze, dar atunci nu aveam timp de asta, mă grăbeam să ies… pentru că puteam!) arată într-un hal fără de hal, probabil sunt cărăţate doar o dată pe săptămînă, dacă nu lunar sau la subotnice.
Ieri aveam să leşin într-o cabină sanitară din faţa Biroului de paşapoarte de pe strada Asachi. Din miile de lei percepute pentru fiecare oră-buletin-paşaport cei de la Ministerul Dezvoltării Informaţionale n-au putut asigura cetăţenilor decît comoditatea de a se izola de ochii lumii direct pe trotuar, între pietoni şi traficul rutier intens, iar acolo să folosească un butoi deschis pentru depozitarea urinei, fecalelor şi a diverselor deşeuri, pentru că altă ofertă nu există – nici apă, nici hîrtie igienică, etc. Iar azi, la o instituţie subordonată aceluiaşi minister, (n)am putut vizita alte două cabine sanitare, cumva mai decent amplasate, dar… ambele cu lacăt la uşă! E pe strada Columna 65, tot în Chişinău.
ieri, în vama Sculenni, între cele două puncte de frontieră, româno-moldoveneşti nu eram lăsaţi la toaletă, chiar dacă era în preajmă şi a trrebuit să aşteptăm acolo în maşini (eu mergeam la ocazii) aproiape două ore! De data asta vinovaţi se fac subordonaţii noului ministru de externe român!
Lista va continua şi subiectul va fi îmbogăţit cu poze, petiţii, răspunsuri la ele, dacă vor exista.
Implicaţi-vă!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: