După masă s-au rărit rîndurile participanţilor

Credeam că numai de la mine pleacă lumea, dar ei nu erau nici în alte săli. Mai văzui cîţiva ciorovăind la un ceai sau cafea în hol (cu bazin şi ţestoase din America), dar mulţi au plecat probabil să vadă oraşul. Efect al exotismului locaţiei, al vremii frumoase (dimineaţă ploua cît noi căutam Armada) şi al lipsei de interes. Unii sunt prea tineri să înţeleagă ceva, alţii deja trecuţi de tinereţi exaltate sau măcar curioase. Oricum, participarea, se pare, a fost şi sub aşteptările organizatorilor.
Am arătat filmuleţele, întîi minutul în care Ghenadie e agresat în PMAN, apoi protestul suprimat din 30 aprilie, şi la urmă Ultima vară inocentă…
S-a aplaudat ca la toţi, s-au pus întrebări, s-a comentat. N-am reuşit deloc să discutăm despre azilul politic, şi în pauză mă întreba un pravozaşcitnic rus ce vrem să facem mai departe. Iar un balcanic vroia să ştie de ce ne batem joc de bieţii meliţeni, că ei sunt oameni ca noi. Un moldovean m-a întrebat dacă o să se schimbe ceva cu protestele stradale.
Aveam să înţeleg pe urmă de ce întreabă, el a prezentat apoi un film lung, elogios, nepermis de optimist despre soarta celor cu dizabilităţi şi cît de bine a reacţionat guvernul, domnu’ Rector, Preşedintele, cît de utilă e asociaţia Gaudeamus.
Seara nu ne-au mai hrănit. Am mers mult prin oraş şi am vrut să mînc ceva după o vreme, dar m-au speriat preţurile. Astfel am rămas cu banii în buzunar şi cu burta… suplă.
Totuşi e uimitor cît de insistenţi tîrgoveţi îs turcii, te salută de departe, te întreabă de unde vii şi încearcă să vorbească pre limba ta. Mîine iar începe cu noaptea în cap. S-ar putea să fiu singur sau printre puţinii care va repecta programul.
Balcanisme!

Video 1
video 2

Anunțuri

5 răspunsuri

 1. […] 2 bloguri intrate în top20.md sunt blogul lui Oleg Brega (un blog vechi şi cu tradiţie, lucru care se vede şi în design ) şi Ce zic eu, un blog mai […]

 2. Te-ai aşteptat la mai mult de la mâncăii ONG-işti balcanici? Să-i ia naiba şi pe organizatori, dacă acceptă să se repete gafele din toţi anii precedenţi şi să invite pe la summit-uri tot felul de parveniţi shî haliavshcici…

 3. Apropo de top20.md, nu reuşesc nicdecum să-mi includ situl în concurs. Codul sau ce-o mai fi el, importat de la ei, devine nefuncţional, odată posatat pe blogul meu.

 4. Întîi: nu erau doar din Balcani şi nici numai den Ioropa;
  apoi – e prima ediţie a BarCamp-ului
  şi, la urmă, – se pare că în ziua a doua era şi mai rarefiată populaţia, chiar ne miram pe corabie că nu văzusem pe unii deloc la faţă în cele două zile.
  Totuşi, cred că era firesc să se aleagă apele, să se grupeze lumea pe domenii de interes, că prea diferiţi erau geografic şi ca preocupări. Deci duminică asistam la discuţii între 3-5-7 activişti despre metode alternative de educaţie în Rusia, despre problemele promotorilor DO din Africa, etc
  Totuşi sunt în mare parte căcăcioşi cam toşi, altfel nu ajungeau să aibă soarta de acum.

 5. Oleg, ma intrebam si ma tot intreb tu poti sa discuti fara ca sa comentezi sau daca nu comentezi nu potii discuta? Daca poti face distinctie intre aceste doua, atunci iti adresez urmatoarea intrebare.

  Te-am intrebat si in Turcia, ce tot faci? Vreau si eu sa ies cu tine la proteste si sa cishtigam ceva, dar nu inteleg ce vrei sa cishtigi? Desi unica idee care imi vine acum in cap este ca vrei azil politic. Pai Oleg, sunt cai mai simple decit sa te expui torturilor si a prostiei statului. De ce nu inveti o franceza buna si sa pleci in Quebek? Ca tare ma mai indoiesc ca de aici vei pleca in politica canadiana. Pe de alta parte ma gindesc poate asta e placerea ta sa faci proteste si demonstratii, si atunci nu te mai intreb nimic. Statul nostru isi bate joc de maldaveni, ca si si mie mi-e sila cind aud „moldovenesc”, „moldoveneasca”, etc. dar oare „Vreau sa ma exprim si nu ma lasa!!!” va schimba ceva? Mi-e frica, ca tot ce faci este doar mishcat de egoizm, pentru ca egoizmul te impinge la a cere azil politic intr-o tara in care toti maninca caviar contemplindu-si burtile stralucitoare in lumina soarelui sau a lunii pe malul mediteranei sau a adriaticii. Ma intrebam daca vrei azil politic unde e patriotismul, pentru ca daca nu este, de ce sa nu inveti o limba franceza buna si sa incepi o viata frumoasa in Montreal?

  Imi place felul tau de a fi, dar sunt debusolat cind ma gindesc la ce vrei sa ajungi si unde ai ajuns deja timp de atitia ani de proteste si critici. Tine-o tot asa Oleg, si sa shtii ca ma bucur ca am avut ocazia sa te intilnesc si la Istanbul, doar un mic sfat iti dau si tu deja daca vrei il iai daca nu il lasi sa treaca pe alaturi. Incearca sa explici la lume ce si pentru ce faci, si arata exemple concrete de rezultate pentru ca dupa mine faza cu inchisul in prizonierat este deja rasuflata. Noi shtim ca nu avem un stat de drept si nu e neaparat sa te expui frustrarilor si injosirilor „militiei”. Dupa mine ai un potential intelegtual nemaipomenit de mare si ma intreb mai mult decit placere ce ai din ceea ce faci, si ce au cei din jur?

  O alta sugestie ar fi, daca tot iesi in strada si te contrezi cu „oamenii legii” ia si tu cu tine constitutia si monitorul in care se tipareste legea care nu se respecta si pune-i pe idioti la respect cu argumente forte, pentru ca fluierul pe care il ai il cunosc prea bine multi din ei ca face parte din recuzita lor de lucru de zi cu zi.

  Succes in cele 6 procese la CEDO si sper sa ai macar ceva din asta pentru ca decit ca te inchid si iti dau drumul nu se mai intimpla mai nimic. Lumea oricum e inerta si nu se urneshte din loc, pentru ca a fost un mare domnitor care zicea ca Capul plecar sabia nu-l taie… dar un alt deshtept a zis ca daca stai cu capul plecat mult incepi sa pashti…

  O zi cit mai frumoasa.

  Bafta si numai bine 😉

  Grigore

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: