De ce nu se privatizează?!

Glumea cineva recent că întrebările mele preferate pentru demnitari sunt: cînd vă daţi demisia şi de ce nu scoateţi la privatizare?
Azi (şi ieri) am constatat că sunt tot mai motivat să cred că statul e un gestionar foarte prost al afacerilor şi că soluţia pentru întreprinderile insolvabile este vinderea pentru antreprenori privaţi.
Am fost la TRACOM, Uzina de tractoare din Chişinău, care, din spusele angajaţilor, poate produce cîte maximum o sută de tractoare pe lună. Dar ultimele 30 asamblate la începutul acestui an zac sub cerul liber şi nimeni nu le cumpără. Fie pentru că nu sunt la fel de performante ca cele de import, fie pentru că sunt prea scumpe.
Tot angajaţii mi-au zis că se ocheşte probabil în terenul foarte bun pentru construcţii, în centrul capitalei, şi cei care ţin frîiele în mînă acum vor să falimenteze cît mai repede întreprinderea ca să poate pune mîna pe ea mai ales pentru hectarele de pămînt pe care se întinde. Deocamdată se fură ca în codru utilajul, materialele de construcţie, se dau în chirie dar nu foarte transparent edificii.
Şi totuşi, noul director (A. Suleimanov, numit acum un an şi ceva prin transfer de la altă întreprindere de stat falimentară), nu e în stare să plătească angajaţilor (cam 300 la ora asta) salariile. Chiar dacă sunt foarte mici, de subzistenţă, ei nu le-au văzut încă anul acesta, deci ultima dată au fost plătiţi pentru decembrie 2008. De o lună nimeni nu mai lucrează acolo, iar de cîteva zile sindicatele au organizat chiar greva activă. Promit în cîteva zile să treacă şi la proteste stradale.
Iată exemple de alegători comunişti dezamăgiţi! Dar oare ce se va întîmpla cu ei?

Reclame

5 răspunsuri

 1. Nu se va întâmpla nimic daca s-ar privatiza si ar merge pe construirea pe mai departe a acelor tip de maşini agricole, maşinile sunt expirate, mastodonţi de pe vremea ruşilor, lumea face greva dar face cam degeaba, ce poţi sa ceri când nu se vinde nimic din ce faci ?
  Asemenea chestii trebuiau închise definitiv, ele sunt pagube la bugetul statului, sunt plătite salarii dar nu produc nimic, daca e cu privatizarea, trebuie neapărat schimbarea produsului in unul vandabil.
  Asemenea fabrici s-au închis si in RO pe capete sute de mii de oameni daţi afara, s-au privatizat chiar si pe sume modice de 1 leu 🙂 cui a adus argumente documentate ca va investeşti in ceva profitabil, ce si garantează ca va avea un anumit nr de angajaţi.

 2. Este putin probabil sa fie privatizata. John Deer sau Hollandia n-au avut curaj sa bage bani in Romania, cu atit mai putin vor investi in Moldova. Iar reactia lor este foarte importanta pentru ceilalti mari producatori (Romania s-a chinuit sa privatizeze Tractoarea Brasov si Semanatoare Bucuresti cam 10 ani si a renuntat ca nu le-a vrut nimeni)

  De aceea cred ca oamenii de la Tracom ar trebui sa inceapa sa isi caute de lucru in alta parte. Dar sa isi recupereze si salariile restante, pentru ca sint ale lor.

 3. Dacă se privatizează, evident, noii proprietari, vor dispune de pămînt, utilaj, angajaţi după bunul lor plac, mai ales dacă vor avea mînă liberă conform contractului de vînzare-privatizare. Deci, dacă vor face scule inutile sau necompetitive, vor plăti cu banii lor, nu va trebui apoi ministrul agriculturii să oblige kolhozurile să le cumpere, cum se întîmplă acum.
  Dacă nu vrea nimeni să investească în producţia de tractoare, statul ar face bine să vîndă la preţ de licitaţie lotul şi imobilele, ce a mai rămas din utilaje, chiar şi cele 30 de tractoare la fier vechi, şi să lase businessul să se dezvolte în voie, să facă profit, să plătească impozite, să contruiască un cartier locativ în centru, pe malul Bîcului.
  Dacă nu din Occident, o să vină cei cu bani din Est, şi tot nu-i bai. Dar cum românii fac afaceri cu transnistrenii, nu văd de ce n-ar face şi cu ăştia de la Kişingtonn

 4. 1. in text, cred ca te refereai la decembrie 2007, nu 8.

  2. si daca tractoarele nu se cumpara..
  deci ei nu se produc..
  deci oamenii nu lucreaza.

  pentru CE sa fie plătiţi?

 5. Cu romanii au facut afaceri, din cate tin eu minte, a fost o vreme cand se angajau moldoveni (cu tot cu utilaje) sa lucreze terenuri in RO.
  N-am habar ce s-a intamplat de au disparut, o fi fost ceva legat de politica, sau poate ptr. ca s-au dotat si romanii cu tehnica moderna, am vazut tot mai mult combainere CLASS aer conditionat, comunicatii radio intre ele si toate cele, sau poate ptr ca s-au dat pamanturile in arenda marilor antreprenori si aia au cu ce sa lucreze…..
  Oricum parerea mea e ca dihaniile alea mari nu trebuie nicaieri decat poate la firme mari ca alea au nevoie de asa ceva ptr ca au si terenuri f mari in arenda, dar in gospodarii nu renteaza, iar firmele mari vor calitate f mare la ele si iar nu renteaza. Majoritatea tarilor s-au profilat de mult pe tractorase mici la vreo 40-60CP care indeplinesc fara probleme sarcinile celor mari, si nu sunt nici asa scumpe, nici nu trebuie alceva intr-o gospodarie poroprie.
  Toate gospodariile particulare din tarile vestice au asa ceva in curte, in RO inca nu s-au introdus desi cred ca s-ar cere fiind mult mai ieftine, dar chiar si la voi s-ar cere daca ar fi bune si ieftine ca e nevoie, desi nu au luat f multi pamantul inapoi de la stat. Poate de asta au si nevoie ca sa il ia inapoi, ca lumea nu il iau ptr ca nu poate, nu are cu ce sa-l munceasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: