Cum să-i numim pe cei care nu vor să relateze?

Complici, conformişti, laşi? Cum să-i categorisim pe cei care văd, aud ceva reprobabil sau scandalos şi nu vor să povestească despre asta?
Chiar mai ieri am avut un şir de dezamăgiri în legătură cu interdicţiile tînărului Vlad Pârău, care s-a luat la trîntă cu regimul antidemocratic şi încuiat al lui Voronin, dar menajează şi acoperă măgăriile făcute de şurubaşe mici, angrenate în mecanismul opresiv al generalului miliţian.
Întîi mi-a interzis să anunţ lumii cînd şi pe unde vine, ca să nu se înfurie vameşii şi grănicerii, care, chipurile, altă dată l-ar fi întprs înapoi pentru că circulă în zile de sărbătoare, cînd ei nu pot consulta şefii, pentru că vine cu presa şi face scandal.
Am acceptat acum să tac, dar n-aveam cum să-l primesc de vineri, deci a făcut şi el o concesie, a venit duminică dimineaţa.
Au urmat alte interdicţii: să nu-l atac pe judecătorul Leancă, pentru că a fost drăguţ cu el, i-a facilitat descuierea vămilor şi a scos o decizie de achitare a lui. Nu conta că ăla ne-a scos de trei ori din biroul unde avea loc şedinţa publică şi de larg interes. Să nu filmez şi să nu critic la Consulatul României, unde a mers să relateze cele întîmplate lui, ca cetăţean român. L-am rugat să relateze măcar el ce şi cum a discutat cu consulul, că pe mine nu m-au lăsat să intru, nici ca român cu acte în regulă de 12 ani, nici ca jurnalist cu legitimaţie valabilă de 2 luni. A zis că el e patriot şi că nu va critica nici bătut România. El nici măcar R.Moldova nu critică, ci doar pe unii poliţişti şi oficiali.
Am zis – bine. Dar nu pot să nu observ că tînărul s-a schimbat după ce a fost expulzat de aici cu tamtam şi înscenări ridicole. Că imediat după achitare în instanţă a fost iar abordat de poliţişti în civil (aceiaşi care l-au acuzat de ultragiere, încălcarea regimului de şedere pentru străini şi l-au expulzat cu aplicarea ştampilei: Intezis pentru 5 ani! Acum s-a purtat cu ei ca o legumă. Le-a arătat tot ce au vrut ei, le-a dat tot ce au cerut. După aceea mă implora sau chiar soma obraznic să merg cu el peste tot în oraş, de frica miliţiei, să nu fie iar sechestrat şi dus la Leuşeni, la poarta Europei. A devenit un cetăţean exemplar într-un stat totalitar. Nici nu mă mai miră că vrea să ceară de dragul distracţiei cetăţenia RM.

Anunțuri

2 răspunsuri

  1. Merită să postezi textul şi pe Curaj, că prea multe cronici laudative i-aţi făcut. Am avut impresia că a venit Napoleon în RM. Deci, aştept textul şi pe Curaj. În caz contrar, te voi suspecta de nesinceritate, dosind pe Curaj chestiuni care pot să facă lumină şi să împedice crearea unui cult al personalităţii, când, de fapt, trebuie doar să exclamăm: „Dar regele e gol!”.

  2. Mai uite mie abia acuym imi place de baiat cu adevarat, are ceva patriot in el desi nu va place.

    „A zis că el e patriot şi că nu va critica nici bătut România.”

    Super ok si total de acord nu mi se pare ok sa spurci Romania la straini (mai ales fiind o chestie personala a lui) ca toti sa-si bata joc cum vor de noi, ii f*tem acasa cat putem da nu pe mana strainilor ca abia asteapta sa-si bata joc de noi, (am impresia ca si voi abia asteptati ceva motiv 🙂 )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: