Vin alegerile şi mă tem că n-o să pot vota

Din suta de mii de cetăţeni români dintre Prut şi Nistru o bună parte sunt plecaţi, o alta – are paşapoartele expirate, şi – oricum – prea puţini, doar 5000 de persoane pot să voteze la cele două secţii de votare, cît a putut să asigure ultima dată Ambasada României de la Chişinău.
Chiar dacă se va mai deschide un consulat la Bălţi sau (şi) la Cahul, lucrurile nu se vor îmbunătăţi foarte mult pînă la toamnă. În acest context mă întreb şi vă întreb: cu se poate spune că statul european şi democratic România asigură pentru cetăţenii săi exercitarea drepturilor fundamentale?
Mai nou, a fost votat un nou cadru legislativ electoral, astfel că basarabenii cu paşaport roşu vor putea candida pentru cîteva din cele 4 locuri în Camera Deputaţilor şi 2 locuri în Senatul României.
Găsesc pe Uni.md un material recent la acest subiect, şi de cîteva săptămîni urmăresc pe liste de discuţii dezbateri aprinse despre circumscripţia 43 – Românii din diaspora. S-au enunţat chiar cîteva posibile candidaturi. Printre ei găsim pe Neculai Popa, care a susţinut în trecut anumite acţiuni ale Hyde Park-ului, Paul Goma, senator onorific Hyde Park şi Mircea Popescu, fost preşedinte al Consiliului Mondial Român, asociaţie cu care era afiliat şi ong-ul nostru.
Dacă pentru primul deja au semnat un grup de sprijin impunător, printre care găsim organizaţii din Chişinău, pentru PG încă nu s-a pronunţat nici chiar scriitorul român, născut în Basarabia, acum exilat la Paris. MP este acuzat că ar fi sprijinit de PSD, dar el respinge aceste învinuiri.
Ce părere aveţi despre această chestiune şi de ce oare se vorbeşte atît de puţin în mass media?

Io nu am chef să votez decît ca să verific dacă se poate şi ca să dau ştampila împotriva tuturor candidaţilor…

.:EU:.

Reclame

2 răspunsuri

  1. Nu spuneai tu că avem destule partide, doar trebuie să ne ducă capul să votăm??? Voi pune şi eu ştampila împotriva tuturor candidaţilor, că nu mă duce capul!
    Nuştiu dacă astfel scăpăm de comunişti!

  2. Am mai spus că pot să apară oricîte partide, poate aşa ar fi măcar unul marginal care să satisfacă orizoturile de aşteptare ale mele şi ale fiecărui alegător. De asta şi pledez pentru drepturi egale de a candida cetăţenilor afiliaţi cu partide şi apoliticilor. Poate votez un candidat independent.
    Acum votez contra pentru că nu se face campanie transparent, corect, legal, şi nici concurenţii nu prea sunt convingători. Dar pînă la scrutin mai e timp, să vedem!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: