Azi China comunistă uzurpează olimpiada şi valorile democratice sub ochii întregii lumi

Am fost întrebat dacă mă uit la deschiderea oficială a jocurilor olimpice. Am zis că nu şi nici nu vreau. Mă gîndesc chiar să le boicotez măcar astfel, ignorînd desfăşurarea lor, chiar dacă îmi place sportul şi ideea de Olimpiadă. Totuşi mă doare că acolo regimul s-a prefăcut ca şi cel sovietic, ca şi cel comunist de la Chişinău acum că face reforme democratice, că se modernizează şi asigură exercitarea drepturilor fundamentale ale omului, de fapt, neschimbînd mare lucru, iar Occidentul a închis ochii la asta.
Dacă azi şefi de state şi de guverne, capete încoronate (în număr de peste 80) au mers acolo, în capitala prefăcătoriei mondiale, io de-aici nu pot să mă împotrivesc decît întorcîndu-le spatele şi, pe acest blog al meu, să invit pe alţii să facă asta, iar pe sportivii care au curaj – să spună măcar ceva la camere ori să dedice trofeiele cîştigate în China celor care luptă acolo sau aiurea pentru libertatea chinezilor.

Reclame

6 răspunsuri

 1. De acord cu atitudinea luata de tine, dar intrebarea e daca ei, chinezii, vor sa fie liberi? Vor ei sa forteze puterea sa le respecte drepturile si libertatile? Guvernele trebuie fortate sa respecte drepturile omului, ptr. ca aceste drepturi au fost „rupte” de la putere de cei care au avut curajul si taria s-o faca. Din pacate, mecanismele de protectie a drepturilor omului care exista acu nu sunt prea eficiente (chiar si CEDO are nevoie de reforme). China poate continua linistita sirul de incalcari, deoarece are aliati de nadejde, iar celelalte state de multe ori se fac ca nu vad, asa cum se face UE in cazul RM.
  Astăzi la ONU se întîlnesc reprezentanţii statelor democratice şi dictatorii, ambasadorii ţărilor care sunt in razboi şi iau pranzul la aceeasi masa, iar facturile sînt achitate de contribuabilii de pe întreaga planetă. Multe regimuri dictatoriale (ca cel chinez) chiar reuşesc să obţină susţinerea unei puteri care are drept de veto în Consiliul de Securitate al acestei organizaţii, asigurîndu-şi susţinere internaţională şi ascunzînd violările drepturilor omului şi conflictele care au loc în ţările lor.
  Noua, ,muritorilor, ne ramane sa protestam pe blogurile noastre…

 2. Soro, am deletat unul dintre mesaje, mi-au părut identice. Oare ce emoţii te măcinau cînd ai click-at cu tremur în deget pe butonul de mai jos? Ţi-era cumva frică de miliţia populară cineză, ori de cea soră – moldovenească, de cea verişoară – românească?
  Dacă nu ţi-e frică, de ce nu-ţi semnezi decît cu pseudonim blogul şi comentariile pe la alţii? Doar e destul de simplu să afli cine eşti (eu am aflat din arhiva JC), pentru că-ţi apare numele sub articolele din ziare? Ţi se pare mai riscantă semnarea pe Internet sau mai neserioasă ocupaţia asta, de a scrie, comenta ori doar citi bloguri?
  Cît despre populaţia Chinei, vezi că cei din Tibet, cei de la Falun Dafa, studenţii din piaţa Tien An Men şi alţii luptă pentru drepturi, vor schimba. Nu cumva pretinzi că în România, RM, Turcia toată lumea e nemulţumită şi vrea democratizare, libertate?
  Totuşi, ca să fim chit, şi io sunt de acord cu tine, cetăţenii (şi nu doar cei chinezi, suntem cu toţii copiii aceleiaşi planete mici şi neîncăpătoare, pe care fiecare al şaselea e cu ochii înguşti şi scrie cu ieroglife cu(i)neiforme) trebuie să forţeze guvernele să permită dezbaterile, pluralismul, protestul stradal etc.

 3. Ai aflat pentru ca si pe blog mentionez articolele care au fost publicate si unde. Intrebarile tale mi-au provocat doar zambet, nu ti-a trecut prin cap ca ar fi vorba de ceva mai banal…de exemplu o conexiune dial up la Internet (ca de alta nici nu-i). Jutificari si raspunsuri la ceea ce ai postat mai sus n-ai sa auzi.

 4. Am înţeles, deseori şi cu conexiuni mai betonate avem căderi de astea, mai ales pe Curaj.Net
  Cît despre justificări, normal că nu-şi au rostul, mai bine ţi-ai trage un blog ca oamenii liberi, cu numele tău sau cu pseudonim artistic (vezi enervant, decolteu, soacra mică, femeia verde, merge şi şeicul tău), dar să fie cu texte tip jurnal, blog uşor de digerat, că pe mine nu m-a ţinut spatele să citesc analizele tale cît o pagină de ziar. Pe hîrtie ar fi altceva, aş sta în pat şi te-aş răsfoi, dar la ecran alerg să le prind pe toate :d, dar mai ales să mă exprim şi io, cît mai e voie şi mă duce mintea…
  Spor!

 5. E ciudat că asiaţii ăştia s-au fixat pe 08.08.08, chiar dacă ei au altă cifră acum în calendar.

 6. Priveam o emisiune ls tv parisime la Ralitatea sau TVR oricum nu conteaza unde moderatorul de acolo intreba daca va mai fi nevoie de un Soljenitin sau mai degraba mai sint fapte in era contemporana care au nevoie a fi descrise de renumiul desident. Ei bine sint numai ca inbracate intro alta forma mai moderna si anume in China, Corea, Cuba, Iran si multe alte state din Africa
  unde se comit crime iar noi inchidem ochii spunind ca nu-e treaba noastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: