Prefer să cînte în strună decît să cînte în surdină

Ascult uneori la unele posturi de radio emisiuni de propagandă şi manipulare şui mă întreb, oare e mai bine să cînte muzică bună şi foarte bună, să accepte dedicaţii muzicale ca singura formă interactivă de comunicare cu publicul, sau totuşi ar trebui să cerem, să încurajăm şi să acceptăm ca preferabile emisiunile vorbite, pe teme de actualitate, politice, economico-sociale, culturale?
Cred că circulaţia de idei, chiar dacă strict canalizate, orientate, cenzurate este mai bună pentru societate decît alienarea cu muzică, oricît de eliberatoare, revoltătoare sau calmantă ar fi.
Cum-necum avem concurenţă pe piaţă, şi, dacă nu în grila aceluiaşi post, în acelaşi program radiofonic, măcar la posturi diferite, în zile sau luni diferite vom putea astfel asculta opinii divergente, pe care, dacă le ascultăm cu ţinere de minte şi spirit critic, am putea să ne formăm o părere a noastră despre evenimente. Iar cei care ascultă exaltaţi muzică, fac dedicaţii cu treabă şi fără prilej, cei care participă la concursurile de alegerea a celei mai bune melodii din trei foarte proaste, oricum vor asculta ca pe cimilituri dezbaterile organizate după toate rigorile jurnalistice, conforme cu codul deontologic şi cu cel al audiovizualului, deci revolta lor este imposibilă.
Intenţionez aşadar să pledez public, pe web, la conferinţe sau în instanţele de judecată impunerea de emisiuni social-politice, a dezbaterilor, eventual cu participarea telefonică sau din studio a publicului, şi voi fi mai îngăduitor pe viitor cu emisiunile de spălare sau ponegrire, ca cea la care se referă supărat prietenul meu enervant.

Reclame

Un răspuns

  1. n-ar incurca sa vorbim la posturi de radio si teme politice, culturale etc. Caci cam „am dat-o pe muzica” si ce-i mai adevarat si „arde”, de fapt se lasa pe locu’ 2, in ce mai bun caz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: