Ministerul Economiei mimează grija pentru consumatori

Am asistat azi la o şedinţă convocată de Ministerul Economiei şi Comerţului. E acolo o Direcţie nouă, „complet independentă”, cum s-a exprimat viceministrul Munteanu, structură formată din 3-4 oameni din care numai şefa e pe post acum, dna Bîzgu, contestată de toată lumea, dar care se va ocupa de elaborarea politicilor de stat pentru protecţia consumatorilor. ceilalţi membri ai echipei trebuiesc recrutaţi. Dar nu s-a anunţat despre asta un concurs public, probabil persoanele vor trebui alese pe sprînceană de agreata guvernării numită ca şef. Mai au vreo 20 de locuri vacante şi în cadrul Inspectoratului de metrologie, standardizare şi protecţia consumatorilor, structură nou creată, la fel de „independentă”, subordonată direct ministrului, dar de unde lumea pleacă pentru că un inspector superior ajunge să primească lunar mai puţin de 200 USD. Despre asta a mărturisit dl Fokin, inspectorul-şef, care vorbea exlusiv ruseşte. Tot ruseşte vorbeau şi cîţiva dintre participanţi, lideri sau doar reprezentanţi ai ong-urilor specializate, dar unii dintre ei erau contra guvernării. Şi cei care vorbeau româneşte erau împărţiţi în cel puţin trei tabere: unii exprimau intenţii de colaborare cu noile structuri şi de implicare în noul plan al doamnei Bîzgu, alţii criticau tot ce s-a făcut şi îşi exprimau scepticismul că se va schimba ceva spre bine, o a treia parte au tăcut pur şi simplu sau încercau să fie cît se poate de neutri. Mai ales pentru că ministrul şi subalterna lui au pomenit de mai multe ori despre posibilităţile de finanţare a activităţilor ong-urilor, chit că nu s-au alocat pentru asta bani din bugetul public şi încă nici nu au venit granturi de afară.
Am observat cu stupefacţie că şi ministrul adjunct şi o angajată a lui care se ocupă de relaţiile publice ne tratau familiar cu voi, cu tu, cu el sau ea, şi chiar în debutul întrunirii dl Muntean s-a arătat mirat că sunt atîtea asociaţii care apără drepturile consumatorilor, şi a mai scăpat o păsărea, că el ştia numai de ong-ul lui Piotr Guţul, despre care colegii spuneau că a fost agresat recent, probabil din cauza activităţilor sale civico-politice (anunţa tot recent că îşi va transforma asociaţia într-o formaţiune politică), şi că ar fi fost aproape de semnarea unui acord bilateral de colaborare cu ei.
După trei sferturi de oră viceministrul a plecat cu scuze, dar a precizat că putem vorbi cît vrem. Totuşi peste încă o oră doamna Bîzgu s-a grăbit să oprească dezbaterile, probabil pentru că se grăbea la masă.
M-am mirat că m-au lăsat să filmez întîmplarea, astfel am putut să pun pe web două reportaje video, dar le-am reproşat că fac astfel de întruniri cu liste întocmite din timp şi cu măsuri de securitate exagerate, şi au acceptat ca pe viitor să anunţe presa şi să cheme publicul larg în sala mare de la parterul clădirii Guvernului, fără contact cu poliţiştii de la poartă.

Altă opinie despre eveniment
Video

Un răspuns

  1. fatarnic Mihaies asta … probabil vrea si el finantare ca si Gutu …

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 2,339 de alți urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: