Necrofili sau coprofagi?

Azi mi-a fost dat să particip la realizarea unui proiect năstruşnic pe care cineva l-a fătat din redacţie, fără să ştie ce ne aşteaptă „pe teren”: trebuia să filmăm pe stradă cum oamenii recită cîte un vers dintr-o poezie de Vieru, una militant naţionalistă, şi această experienţă m-a zdrobit. Oamenii în mare parte sunt fricoşi – nu vroiau să comunice cu noi pentru că eram cu camera şi cu microfonul, agramaţi – nu puteau citi de pe foaie, nu înţelegeau şi nu puteau pronunţa cuvinte elementare, minciunoşi – majoritatea invocau graba sau lipsa ochelarilor. Totuşi, suficient de mulţi aveau simţul ridicolului şi, înţelegînd vag ce vrem să obţinem în final, refuzau să participe la spectacol.
Dar, cu cît e mai cult, citit şi elevat omul, cu atît se pare că e mai imun, insensibil şi se bagă cu plăcere în spectacole deşănţate, mai ales dacă e vorba de Grig şi de moartea lui. Ascultam dimineaţă la Radio Moldova cum ne agresau cu slujba bisericească de botează şi de mort, mai rău ca Vocea Basarabiei, la întrecere cu Micul Samaritean – post de radio omniprezent, ignorat de toată lumea, dar măcar specializat pe asta, nu prefăcut generalist, public sau comercial-privat. Mă minunam cît de încîntaţi să comenteze sunt cei care ajung să fie întrebaţi despre răposat, ei toţi l-au admirat şi-l mai iubesc, pentru ei e o pierdere grea şi dă-i cu şabloane de exprimare care trădează o brumă de cultură în care Vieru apare poate cu numele şi cu vreun vers învăţat din Abecedar.
Ceva s-a întîmplat cu preoţii care se auzeau din catedrală probabil, l-au pomenit de două ori cu funcţie şi nume pe patriarhul rus interimar, pe mitropolitul de la Chişinău, dar n-au dat numele preşedintelui, pe care totuşi l-au băgat în seamă invitîndu-ne să ne rugăm pentru ei. Oare au uitat cum îl cheamă sau le este ruşine cu el?
Acum văd că şi Academia de Ştiinţe dă prin gropi şi mănîncă rahat cu linguriţa, delicat:

Pierderea este irecuperabilă şi pentru comunitatea ştiinţifică din ţară, care a preţuit înalt măiestria artistică şi activitatea omului de cultură Grigore VIERU, conferindu-i de Ziua Limbii, pe 27 august 2007, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Şi preşedintele României s-a grăbit să se bage în seamă, l-a făcut urgent pe Vieru cavaler al stelei în grad de cruce.

Să vedem ce-o să fie mîine, în zi de doliu naţional.

Reclame

Un răspuns

  1. Cu siguranţă coprofili!!! sSau poate necrofagi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: