Sunt dezolat, am făcut şi azi figuraţie într-un spectacol prost

Autorităţile încă de duminică au fost pregătite pentru ieşirea mulţimilor în stradă. La spitalul de urgenţă spune lumea că a văzut un pluton de carabineri aduşi cu noaptea în cap ca să facă faţă unui aflux de oameni. dar, cum aceştia n-au prea venit, au avut grijă luni, a doua zi, să îngrădească cu cordoane poliţieneşti biserica unde mergea lumea în pelerinaj. Între timp păpuşarii scriau scenarii, regizau spectacolul din ziua a treia…

Azi l-au dus la Operă, nu în sala pentru balet, ci pe o scenă specială, în hol, unde erau pregătite toate ingredientele unui spectacol propagandistic.

La dreapta au pus pe scaune fanfara militară, de-asupra i-au urcat pe Lăutari, la geamurile din faţă au lăsat un coridor pentru presă. Mulţimea era lăsată să intre în porţii mici, dar numai pănă s-a umplut sus sala suficient ca să dea bine la cadru. Apoi au chemat oficialităţile, care urcau pe scara din stînga, culoarul verde, special pentru ei, şi acestea au apărut la TV pe un fundal frumos, cu multă lume, cu flori.

După oficialităţi au mai fost lăsate pe scara din stînga, mereu liberă şi fruntaşii partidului de guvernămînt (nu a partidelor, creştin-democraţi n-am întîlnit deloc, decît pe ex-ppcd-ista Cuşnir, care s-a cocoţat ca căpătîiul defunctului), deputaţi din fracţiunea majoritară, consilieri municipali, miniştri, chiar şi tineri, probabil activişti din komsomol sau pioneri, sau cine ştie ce semizei cu pile. Aceştia erau protejaţi şi conduşi de însuşi V. Zubic, viceministrul MAI, sub privirea blîndă, ocrotitoare a generalului Papuc şi a doctorului Stepaniuk. De la înălţimea lui impresionantă însuşi speakerul Lupu veghea buna desfăşurare a specacolului.

Presa liberă nu prea avea voie să treacă nici pentru interviuri, nici pentru imagini de sus, de jos, se negocia fiecare mişcare şi se lupta pentru fiecare metru pătrat. Dar între timp spectacolul de la Operă se termina. A venit vestea că se întunecă afară şi e drum lung de mers. Actorul V. Todercan era cel care jongla cu microfonul, el citea (sau recita pe de rost) scenariul şi dădea indicaţii sonore ce e voie şi ce se recomandă să faci pe scenă, în sală şi în culise.

Poliţişti, dar mai ales cetăţeni în civil, cu baderole de organizator au început să-i zirească pe cei care urcau cu flori să iuţească pasul, apoi chiar să alerge în galop. Atunci probabil se dădea pe post discursul lui Voronin  din birou sau de la vilă, ca să creadă plebea că generalul e printre oameni (de altfel primii doi preşedinţi chiar au stat şi mers apoi printre oameni, dar ei nu mai sunt atît de preţioşi, importanţi), şi norocoşii cau au fost lăsaţi ultimii să intre în teatru au avut nenorocul să alerge ca la curse pe scări în sus şi în jos, că boierii se găbeau. Apoi chiar i-au întors pe unii din drum, le-au zis – Gata!

Apoi au scos iar sicriul afară, l-au dus pe umeri cei mai vrednici sau mai băgăreţi oameni. Cortegiul funerar şi mulţimea l-au dus pînă la cimitirul central din strada Armenească. Cine a putut să-l vadă s-a bucurat, cine nu – a fost bucuros că s-a mai întîlnit cu prietenii. Majoritatea au privit evenimentul de acasă ori chiar l-au acultat în direct la radio şi s-au simţit împliniţi. Unii au privit sau ascultat posturile private, poate chiar pe cele pretins de opoziţie şi au crezut că văd adevărata realitate.

Dar tuturor le spun, eu m-am simţit folosit ca figurant într-un balet scîrbos, la care nu mai vreau să particip sau asist.

Reclame

2 răspunsuri

  1. DE ACORD…

  2. Oleg, iti multumesc pentru ca scrii ce crezi si pentru faci ceea in ce crezi! Tare putini oameni integri ca tine ramasi nu numai in Moldova, dar in lume!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: