Am răspuns îndrăzneţ întrebărilor Gazetei de Maramureş

„Funeraliile lui Vieru – un spectacol propagandistic comunist”
Aşa au întitulat cei de la Baia Mare interviul cu fraţii Brega (cu doar cei doi de la Chişinău, dar în poză apare şi singura noastră soră, Olga, încă din vremurile cînd era şi ea pe baricade). De fapt, am răspuns ambii la întrebări, Ghenadie fiind mai competent să răspundă la prima şi ultimele două chestiuni, dar aşa se întîmplă că apar numai eu evidenţiat de data asta.

Jurnalist, regizor, militant, presedinte de asociatie sau simplu ROMAN. Meritele fratilor Brega (Oleg si Ghenadie) pot umple pagini intregi de ziar sau pot fi exprimate simplu: curajul de a rezista demn. Oleg Brega vorbeste despre umilinta la care sunt supusi romanii din Basarabia, funeraliile propagandistice ale lui Vieru si Vladimir Voronin.
Reporter: 13 ani de umilinta pentru a dobandi cetatenia romana. Reacredinta, birocratie sau anti-romanism?
Oleg Brega: Din toate cate putin. Daca autoritatile romane au ajuns sa solutioneze o cerere in 13 ani de la data depunerii acesteia, sa stiti ca lucrurile devin tot mai neclare. Functionarii unui minister (in cazul dat, Ministerul Justitiei) pot face abstractie de litera legii, fara a fi penalizati pentru aceste abateri. Ba, mai mult, nici autoritatile europene nu penalizeaza functionarii romani, chit ca acestia sunt si functionari europeni. Dovada ca procedura de redobandire a cetateniei romane este una excesiv de birocratizata am facut-o printr-o serie de procese de judecata. In 2006, am dat in judecata Ministerul Justitiei si am castigat – functionarii au fost obligati de instanta de judecata sa-mi dea cetatenia intr-un termen rezonabil (sase luni). In 2008, acelasi lucru s-a intamplat si cu Ministerul Afacerilor Externe – a fost obligat sa primeasca cererile petentilor imediat, fara a fi nevoie de programarea umilitoare si degradanta, etapa in care cetatenii asteapta cate sase ani pentru a depune cererile. E de mirare ca pana la aceasta data nu am auzit sa fi fost penalizat cineva pentru incalcarea legilor. Perioada de 13 ani de asteptare face ca obtinerea cetateniei romane sa fie extrem de anevoioasa, chiar prohibitiva, pentru romanii-basarabeni, cei bucovineni si herteni.

Rep.: Cea mai dificila etapa din procesul pentru dobandirea cetateniei romane?
O.B.: Asteptarea in nestire. Intreaga procedura este o nebuloasa pentru aplicanti. Acestia nu sunt informati sub nicio forma despre stadiul de procesare al cererii lor, despre pasii pe care trebuie sa-i urmeze pentru a mai obtine un act etc. Merita de urmarit traseul unei cereri, pas cu pas: cand un etnic roman se decide sa aplice pentru redobandirea cetateniei romane, el trebuie sa-si faca o programare la Ambasada Romaniei din tara respectiva. Peste sase ani, este invitat sa depuna cererea. Urmeaza alti sapte ani de asteptare (timp in care cetateanul nu primeste nicio informatie de la Ministerul Justitiei, eventual, solicitari de a actualiza cazierele juridice, care expira in sase luni de la data eliberarii), apoi este invitat sa depuna juramantul de credinta fata de Romania. Riscuri: multi petenti nu mai sunt contactati pentru depunerea cererii sau a juramantului; unii afla ca mai au de adus unele acte la dosar sau ca s-a gresit o litera, o adresa etc.

Rep.: Cum a fost privit gestul de decorare post-mortem a lui Grigore Vieru de catre Traian Basescu, in Republica Moldova?
O.B.: Am auzit reactii triumfatoare, ca Romania nu-si uita poetii si ca s-a infaptuit un act de justitie. Unii s-au bucurat pentru Basescu, altii, pentru Vieru. Dar o a treia categorie a fost indignata ca recunoasterea oficiala vine tardiv, abia dupa moartea lui Vieru. Autoritatile au acceptat tacit si vointa familiei, de a oficia serviciile religioase la o biserica si cu preoti subordonati Patriarhiei de la Bucuresti. Oricum, la televizor, in transmisiune directa, actuala guvernare s-a lustruit si a tras foloase, iar aspectele minore, periculoase pentru regim au fost trecute cu vederea si ascunse cu grija. Regretabil e ca le-a reusit manipularea, funeraliile lui Grigore Vieru fiind un spectacol propagandistic comunist, poetul ajungand unealta involuntara a lui Voronin.

Rep.: Credeti ca autoritatile vor tine cont de petitia online pentru schimbarea numelui strazii Puskin in Grigore Vieru?
O.B.: Evident, vor fi cu gandul numai la asta si la cum sa evite acest deznodamand sau, mai nou, cum sa speculeze astfel de initiative. Daca a fost evitata tensiunea in cazul licentei Pro TV, prin instituirea moratoriului, de cateva luni, noua piatra de incercare ar putea fi speculata electoral de opozitia de toate culorile: sovinii rusi vor zbiera ca se atenteaza la prietenia seculara ruso-moldoveneasca, ceilalti vor acuza guvernarea de filorusism si indiferenta fata de valorile neamului, insensibilitate la vocea poporului. Dar si in acest caz s-ar putea sa se intervina prompt cu o solutie impaciuitoare, de exemplu, sa se numeasca Vieru o strada noua, existenta deocamdata doar in proiect. Astfel, simbolul dominatiei culturale, economice si politice rusesti – Puskin va ramane inca multi ani in capitala celui de-al doilea stat romanesc cu numele pe doua strazi, un muzeu si un liceu, precum si cu bustul in inima Aleii clasicilor literaturii… romane, din parcul central.

Rep.: Au fost funeraliile lui Vieru pe masura prestigiului poetului?
O.B.: A fost decretata zi de doliu national, s-a coborat in berna drapelul pe sediile institutilor de stat, s-au emis recomandari de revizuire a programelor radio si TV, iar posturile propagandistice de stat au transmis in direct ceremonia. Dar spectacolul funerar, desfasurat la Teatrul de Opera si Balet, regizat de insusi speakerul Parlamentului, un viceprim-ministru, ministrul de Interne si cu presedintele companiei TeleRadio Moldova ca si crainic, a fost unul dezgustator. Cei care au asistat la el radiofonic sau televizat, dar mai ales cei care au participat fizic au simtit, sper, ca erau folositi ca figuranti intr-o opereta cu flori si panglici negre, din care n-au lipsit fostii activisti de partid comunist al RSSM, care il cenzurau pe poet in vremuri sovietice, iar acum se smiorcaiau in fata camerelor sau doar se cruceau grav. Au fost de prisos fanfara militara, soldatii-strajeri langa catafalc, imbracati ferches, afisand arme de foc si baionete. La inmormantarea unui artist, poet, publicist, m-a deranjat abundenta de politisti si carabinieri in uniforme si in haine civile, care dadeau ordine agramate si triau publicul pe criterii politice, unii intrand la hurta pe scara din dreapta, supraaglomerata, altii – pe culoarul verde, scara din stanga, mereu libera si bine pazita. Aceasta grija exagerata a regimului i-a facut pe unii, care au mers la inmormantare cu drag si cu lacrimi sincere in ochi, sa se simta straini.

Rep.: Despre omagiul adus de Voronin lui Lenin, despre care spune ca a fost un „lider si un organizator genial” si ale carui idei sunt inca de actualitate?
O.B.: Cred ca a fost o declaratie electorala ordinara, pentru a mai obloji orgoliul ranit al activistilor PCRM, care au facut posibila inscaunarea generalului de militie sovietica in scaunul de presedinte al acestui stat-caricatura. Mai are nevoie de ei in urmatoarele alegeri, pentru a-si asigura o guvernare loiala, ce nu i-ar cere curand sau prea vocal socoteala, precum are spete politice sigure Ion Iliescu, in Romania. Deci le-a spus nostalgicilor dupa URSS ceea ce voiau sa auda, ca acestia sa nu-l intrebe iar de ce are proprietati de milioane sotia sa, iar fiul si nepoata sunt chiar miliardari, tradand, astfel, principiile egalitatii comuniste.

Carte de vizita

Oleg Brega s-a nascut la 26 octombrie 1973, in satul Pepeni din Republica Moldova. In 1995, a abandonat Institutul de Arte din Chisinau, in 1999 absolveşte Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, sectia Regie de Film si TV. In iunie 2006, a obtinut diploma de licenta la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau. Este licentiat in arta cinematografica si televiziune. In prezent, este masterand al Universitatii „A. I. Cuza”, specializarea „Studii europene de integrare si securitate”. In acelasi timp, este angajat la Jurnal de Chisinau si este cameraman pentru proiectul Jurnal TV. A fost angajat la Televiziunea de Stat din Chisinau, a avut colaborari cu diferite publicatii. La Radio Antena C, a realizat, vreme de 4 ani, emisiuni interactive, pentru care in 2002 a primit premiul de cel mai bun jurnalist al anului. In perioada 2003-2006, a prezidat Asociatia Hyde Park. Din 2004, este formator european. In 2007, a castigat, impreuna cu Ghenadie Brega, premiul GAZETEI „O viata pentru Romania”.

„Candidatii din partea celor doua partide care au ajuns la guvernare in Romania au vorbit despre redobandirea cetateniei ca o prioritate pentru partidul lor, despre faptul ca nu vor accepta ca romanii din afara granitelor sa fie discriminati etc. Aceste mesaje au fost contrazise de faptele oficialilor romani – recent, au inceput sa fie intorsi din vama cu Romania basarabenii care au la ei doar buletin de identitate romanesc”.

Interviu de Ioana LUCACEL

Data aparitiei: 2009-01-26

Reclame

Un răspuns

  1. Bravo ! Ai spus lucrurilor pe lume !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: