Cine-l venerează pe domnitorul Ştefan, îi condamnat să fie victimă a dictaturilor

Mi se pare mie sau acest popor îl consideră cel mai mare român pe domnitorul Moldovei  Ştefan, numit de contemporani, dar mai ales de urmaşi, cel Mare (recent  chiar canonizat – şi Sfînt)?!

Dar acest model de părinte al naţiunii ar trebui plasat bine în contextul istoric şi, mai ales, geografic unde activa,să nu uităm că atunci Europa clădea Univeristăţi şi Academii, nu doar biserici şi mănăstiri după fiecare bătălie reuşită. Şi, în mod special să observăm, tăierea capetelor de boieri ca să bage frica (doar era iute la mînie, aşa ni-l povesteşe cronicarul), tragerea lor şi a altora în ţeapă nu e deloc o metodă bună de guvernare pentru mileniul trei!

Oare nu suntem noi toleranţi şi predispuşi spre adularea unor dictatori de cîrpă, a unor oameni de stat ca Ceauşescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu şi, mai nou, mai local – pe Voronin – pentru că am fost învăţaţi astfel?

Reclame

5 răspunsuri

  1. Da, mi-ar fi placut sa avem si noi, romanii, niste domnitori mai luminati cu care sa ne mandrim, nu doar cu din cei care isi faceau un hobby din tradare sau, vitejia suprema, din taierea capetelor – o chestie absolut fireasca pt acele vremuri. Dar daca totusi e sa alegem, atunci l-as prefera pe Mihai Viteazu pe care niciun moldovenist primitiv si rudimentar nu va putea vreodata sa-l asimileze…

  2. corecta observatia: Europa construia Universitati si Academii, se civiliza, se laiciza si stimula stiinta, iar romanii „aparau crestinismul” (asa au conchis istoricii hagiografi), construiau biserici din chirpici si se rugau de ploaie, cadeau in genunchi, bateau matanii, invocau spiritele si sfintii la gramada… retardismul asta este servit acum drept o maaare virtute, drept o emblema a vitalitatii romanesti, a crestinismului profund… ca sangerosul Stefan cel Mare a fost declarat sfant spune multe despre morala BOR. pe scurt: ne inchinam unor idoli sangerosi si pitici, pe care i-am si canonizat.
    Si Mihai Viteazul „unionistul” este un mit ridicol. ce constiinta a unionismului romanesc exista in acea epoca? povesti.
    personajul civilizator din istoria romanilor este Carol I

  3. Pai realitatea noastra de toate zilele cam din povesti e si construita, nu prea avem de ales…

  4. eu il prefer pe cuza,e mai roman(nu ca viteazu nu ar fi)

  5. Daca Voronin ar fi citit cronicile ar sti ca de fapt Stefal cel Mare, cel care a luptat toata viata contra turcilor, a ajuns pe patul de moarte ca sa-si sfatuiasca urmasii sa accepte suzeranitatea otomanilor. Acum Voronin contra cui lupta, contra Romaniei? Tare ma tem sa nu ajunga chiar el sa ne sfatuiasca sa facem unirea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: