Am dat două interviuri în cîteva ore

Dacă pînă mai ieri eram întrebat în interviuri despre una, despre alta exclusiv către de jurnalişti de afară, acum, după ce am luat bătaie de la miliţie, am obţinut subit şi încrederea colegilor de breaslă autohtoni. Sau poate a avut efect reproşul meu de la mitingul din 6 mai?

Chişinău, 10 mai. (ActualPRESS). Manifestările de la 9 mai – Ziua Europei, au continuat pînă seara tîrziu cu o proiecţie video – “Camera ca martor”, organizată de către cineastul şi cameramanul Jurnal TV, Oleg Brega, împreună cu colegii săi, după care a urmat un recital de 45 minute oferit de formaţia rock “Gîndul Mîţei“.

Proiecţia “Camera ca martor” a cuprins mai multe filmuleţe produse din fragmente video ce au reflectat evenimente reale din viaţa oamenilor, din viaţa politică din R. Moldova, sondaje de opinii şi cazuri adevărate din viaţă.

Oleg Brega a comunicat pentru ActualPRESS că filmuleţul, de fapt, e o suită de imagini video filmate de el şi de colegii săi de la Jurnal TV.

“Filmuleţul a fost făcut anul trecut, cam pe vremea asta, cînd se marca dubla, ciudata, interpetabila sărbătoare de 9 mai, sărbătorile de 1 mai, zilele libertăţii presei; cînd actorii politici, cetăţenii în sondaje se exprimau în faţa camerei şi se dădeau cu părerea asupra aspectelor vieţii sociale şi politice, despre anumite evenimente. Le-am adunat ca să transmit ideea că sîntem cam departe de standardele Europei şi că Europa e departe de noi nu fizic sau geografic, ci ca percepţie a democraţiei, a libertăţii de exprimare, a libertăţii presei“, a specificat el.

Totodată, a fost difuzată şi o suită de imagini puse pe un cîntec celebru a unei interprete americane adresate Preşedintelui lor american.

“Se pare că piesa a fost dedicată încă lui Bush cu 4-5 ani în urmă, dar care s-a potrivit foarte bine, ca o adresare şi Preşedintelui nostru, în care i se reproşează că e insensibil, că încalcă principii şi drepturi. A fost titrat foarte bine şi în română filmuleţul ăsta foarte angrenat în realitate. Am observat că lumea a fost încîntată, chiar şi a aplăudat“, a adăugat Oleg Brega.

Potrivit cameramanului Jurnal TV, proiecţia “Camera ca martor” a fost organizată de Ziua Europei, căci, “Europa înseamnă ceva spre ce aspirăm, spre ce vrem să ajungem, e o zi în care ne putem permite să visăm sau măcar să inventariem de ce sîntem capabili, ce putem să facem“.

“Din ora noastră de film am putut constata că, deocamdată, avem foarte multe probleme, inclusiv cetăţeni nevinovaţi bătuţi, maltrataţi, politicieni prefăcuţi şi ineficienţi şi artişti care spun mesaje deseori ermetice, care rămîn departe de înţelegerea publicului“, a concluzionat Oleg Brega.

În acelaşi context, cineastul a spus că a numit ora de video-proiect “Camera ca martor”, căci, dacă o mînuieşti cum trebuie, poate să transmită nişte informaţii pe care omul nu prea are exerciţiu să le transmită prin cuvinte scrise sau vorbite. “Asta deorece nu am fost învăţaţi să vorbim foarte elocvent, foarte coerent, scurt, clar“. Conform celor spuse de el, imaginea vorbeşte într-un limbaj universal, internaţional şi “sînt nişte realităţi care şochează“, de aceea, subliniază el, a luat “pentru transmiterea acestor realităţi, martor şi instrument – camera“.

http://actualpress.md

Reclame

2 răspunsuri

  1. Succes .

  2. e faina ideea aceasta cu camera, ca de fapt nu vorbesti si astfel nu construiesti un sens, o interpretare, un discurs a celor intimplate, dar le aduci aproape pe viu in fata oamenilor.
    dar, fii atent, sa nu „smulgi” doar anumite imagini din eveniment doar care-ti plac, ajungi sa manipulezi.
    succes cu ceea ce faci mai departe si pazea:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: