O mironosiţă e pusă de liberali să ne informeze din banii publici

Poate că vă aşteptaţi să critic aici şi combat pe madam Postoico, cea care a propus – hodoronc-tronc – să se amîne şedinţa de azi a legislativului pentru că ar fi mare sărbătoare mare (dar n-a avut cine s-o informeze iar că şi pe 3 iunie e tot sărbătoare creştină importantă pentru biserica ortodoxă!), sau poate pe vreo gazetăriţă de la Moldova 1, Radio Moldova sau de la altă instituţie publică, din care au mai rămas puţine, dar toate manipulatoare, mincinoase.
Nu, voi lua la scărmănat azi pe redactorul-şef al ziarului public municipal „Capitala„, care a fost de dimineaţă invitata unei emisiuni de la radio „Vocea Basarabiei„. Acest post privat, finanţat şi din banii publici ai contribuabililor români (cel puţin pagina lor web) are mai multe bube, despre care am scris ades şi voi mai scrie, mai ales la început de iunie, cînd va demara în sfîrşit procesul te judecată intentat de mine pentru a pedepsi cenzura şi calomnia, dar acum nu ne interesează nici el, nici nevasta unuia dintre patroni, care era gazda emisiunii, ci invitata, care a vorbit cu voce plîngăreaţă despre cartea ei scoasă într-un timp nefiresc pentru cel mai sărac stat şi aceste vremuri de criză, despre călătoria ei la „muntele sfînt”.
Mă întreb şi vă întreb, cu ce e mai bună guvernarea locală liberală, dacă una opreşte şedinţa parlamentului laic şi se duce la biserică, să fie arătată în direct cu lumînări aprinse şi „aleluia” în loc să muncească asupra legilor şi guvernării, iar alta, în loc să bine-informeze publicul măcar la scară locală, să se poată citi în mediile municipale, plătite din banii contribuabililor chişinăuieni că oraşul e plin de gropi, că pe stradă rişti să te trezeşti cu o creangă uscată în cap, că la bibliotecile municipale toaletele sunt doar pentru angajate şi prietenii lor, nu şi pentru cititorii de rînd, primăria ne angajează ca şef al ziarului Capitala pe o nevastă, care crede în povestea că cineva putea să se înalţe la cer de pe muntele cu măslini (sau cu spini şi portocale)…

Acea gazetă era şi pînă acum indigestă, propagandistică prin excelenţă, şi schimbarea de primari nu afecta decît funcţiile de cunducere în redacţie şi pozele cu primari de pe prima şi celelalte pagini (ditirambii rămîneau aceiaşi, adesea cu acelaşi autor oportunist), acum, în loc să se liberalizeze, probabil va deveni fundamentalist ortodoxă, tolerantă poate şi cu alte confesiuni, dar, probabil, neiertătoare cu manifestaţiile agnostice şi alte „deviaţii” neacceptate de habotnica şefă de redacţie, şi, evident, această gazetă nu va avea nimic în comun cu instituţiile media publice, laice, libere!
Antonina Sîrbu nu doar crede în mituri preistorice, nu foarte potrivite cu gazetăria modernă, dar mai şi vorbeşte exclusiv despre asta. Totuşi nu ne-a fost prezentată ca o autoare de texte sau ca soţie de pictor celebru, ci ca autoarea metamorfozării în bine a ziarului „Capitala”. Dacă ar fi avut măcar un pic de responsabilitate şi modestie, ar fi făcut dna Sîrbu precizarea despre meritele ei gazetăreşti şi calitatea în care vorbeşte la ore de lucru, în altă parte decît biroul ei de şefă, despre chestiuni care n-ar trebui să aibă nicio legătură cu meseria de gazetar sau manager de presă.

Reclame

16 răspunsuri

 1. Antonina Sarbu e buna numai de scris compuneri scolaresti despre starile ei mistice si relatia personala cu Dzeu. Doar ca nu prea vad ce are in comun predilectiile ei cu problemele municipiului. Capitala, am impresia, e un ziar de ratati scris pt alti ratati…

 2. Oleg,

  stiferească Dumnezău sfîntul ce chiţibuşar eşti uneori. Slavă Domnului că în restul timpului faci lcururi demn de tot respectul.

  Numai de bine!

 3. N-ai vrut sa scarmeni decit o mitonosita dar cite ai scarmanat cu adevarat?

 4. Oleg, tie iti place in tara aceasta de cineva? Toti sint prosti, debili, imbecili… numai tu si fratele tau sinteti buni! Atunci cind acuzi pe cineva trebuie sa vii si cu argumente. Nu poti sa faci omul de nimic, numai ca crede in Dumnezeu!
  Despre meritele gazetaresti…. te crezi mare ziarist, dar ai un stil greoi cu fraze de sute de km. Cind ajungi la sfirsitul lor, cred ca si tu uiti ce ai vrut sa spui.

 5. stii, limbajul tau gazetaresc e foarte sexy….la manifestatii agnostice eram deja la orgasm….

 6. sergiu, esti un prost…

 7. Stimate Domn!
  Am citit în continuare însăilările dumitale “ziaristice”. Ce să-ţi spun? Impresia e penibilă, dezolantă. Atâta orgoliu (firesc, de altfel, pentru vârsta pe care o ai) şi dincolo de această suficienţă nimic. Un vid total de cultură (a limbii, a sensibilităţii, a gândirii), un nihilism vulgar, plebeu şi o încrâncenare “proletară” fără drept de apel! Parcă ai fi unul din comisarii “revoluţiei”, care umblau cu naganul la brâu şi un creion chimic după ureche prin satele Rusiei (în anii ’30) ori ale Moldovei (în 1949). Cu naganul şi cu creionul chimic vroiau ei să-i deie la brazdă pe înapoiaţii ţărani, să-i scoată din întunericul în care “veacuri de-a randul i-au ţinut popii şi bogătaşii”, să-i smulgă, cu alte cuvinte, din ghearele obscurantismului religios, să dezrădăcineze din ei concepţiile “reacţionare” despre familie, proprietate, cultură (agnosticismul, după terminologia dumitale) şi să-i îndrume pe “drumul luminos al progresului”.
  Naganul era argumentul unei puteri obtuze, primare, categorice. Creionul chimic era instrumental ei de “cultură”. Cu creionul chimic şi un petec de hârtie se realiza de către analfabeţii noii puteri “marea revoluţie culturală”. Foliantele religioase şi cărţile reacţionare erau aruncate la foc şi în locul lor veneau dictările cu rândurile strâmbe de idei călăuzitoare, menite să bage în capetele întunecaţilor ţărani luminoasele învăţăminte ale marilor conducători ai Revoluţiei Mondiale.

  Nu vezi vreo asemănare? Felul dumitale categoric şi grosier, ca al unui procuror cu mulţi ani de stagiu lângă Maestrul Vâşinskii, de a te război cu redactorul-şef al ziarului municipal “Capitala” aminteşte toate năravurile şi ticurile komisarilor de altădată: părtinire, rea-credinţă, instinct de răzbunare, bădărănism şi o foarte rudimentară cultură (a limbii, a simţirii şi a gândirii). În bolboroseala dumitale de cuvinte dna redactor-şef, evident, este o jertfă întâmplătoare. Ţinta a fost alta – postul de radio “Vocea Basarabiei”, cu care, recunoşti, eşti într-un proces de judecată. O altă ţintă, dacă am înţeles bine, este Primăria liberală, care ar fi putut să repare nedreptatea celeilalte primării care altădată a închis emisiunea “Hyde Park” şi să ofere unui “rebel neînţeles, sărac şi marginalizat” (te-am citat dintr-un interviu din “Tiuk”) un post oarecare, poate chiar şi pe cel de redactor-şef al “Capitalei”. Dumneata, deci, nu vii cu o problemă de actualitate de interes comunitar, ci încerci să te răzbuni sau, mai degrabă, îţi verşi năduful. Şi “obiectul” ales, dar şi felul cum faci tot posibilul ca să jigneşti o doamnă în cele mai intime sentimente repetă întocmai practicile bolşevice. “Poate că vă aşteptaţi să critic aici şi combat pe madam Postoico”. Cu asta începi articolul. Da, aşteptam să începi cu Postoico! Nu dna A.S. e problema zilei, ci tovarăşa Postoico şi habotnicia ipocrită a colegilor ei de partid, felul ei (şi al lor) de a ne considera pe toţi nişte idioţi şi nişte laşi, perpetuarea modului comunist de a minţi public cu neruşinare, fără nici o teamă de consecinţe. Dumneata însă – din laşitate, din lichelism, din prostie? – te şârâi uşor de Postoico şi te înfigi cu răutate în dna Sârbu. Cauza? Dânsa – vezi Doamne! – „într-un timp nefiresc pentru cel mai sărac stat şi aceste vremuri de criză”(te-am citat întocmai, să nu ai pretenţii la stilul încurcat rău de tot) a scos o carte despre o călătorie la Muntele Sfânt (aşa se scrie, nu cu minuscule şi între ghilimele cum ai scris dumneata). De ce, stimate Domn, nu te revoltă miliardul care va trebui scos din banii publici pentru reparaţia clădirilor preşedinţiei şi parlamentului şi cam de ce te-ar revolta o cărţulie editată cu banii unui sponsor creştin cu frica lui Dumnezeu? Iar mă întreb şi te întreb ce e aici mai mult: lichelism, laşitate sau prostie?

  Aici, după cum vezi, mai sunt pe terenul întrebărilor, pentru că în alte privinţe vin certitudinile, deloc măgulitoare pentru dumneata. Mă refer la felul impardonabil, nepermis, total bolşevic, de a-ţi bate joc de sentimentul de religiozitate al unei femei. Este în dispreţul dumitale faţă de religie în general şi în pornirea nesănătoasă, bădărănească de a jigni omul în sentimentele sale cele mai intime ceva ce aminteşte de naganul comisarilor de altădată. Un bun prieten îmi spunea odată: „Eu sunt ateu, dar nu sunt fără de Dumnezeu.” Dumneata eşti un ateu fără de Dumnezeu. Dacă nu ţi-aşi fi citit „autobiografia” în „Tiuk”, aş fi zis că eşti mlădiţă perfectă, mădular din mădularul „omului sovietic”. Această impresie puternică este întărită şi de puţina cultură a cuvântului, de felul cum chinuieşti limba română (săraca!), de parcă o morsoci iar – ca odinioară „împuterniciţii” partidului – cu un creion chimic. Exemple? Întreg articolul este o mostră de agramaţie sau, mai pe şleau, de bătaie de joc de stil, de gramatică, de limbă în general. Două propoziţii-mamut doar din mijlocul textului, începând cu „Nu, voi lua azi la scărmănat…”, sunt un exemplu clasic cum nu trebuie de scris în limba română.

  După toate aceste semne, deci, s-ar putea spune că eşti un fel de butaş din livada lui Miciurin, dar nu e chiar aşa. Dumneata eşti copilul perfect al erei postmoderne: trecut prin mai multe facultăţi, fără a fi terminat vreo una, preferând întâietea imaginii în faţa cuvântului scris, a vorbirii în faţa lecturii. Aflat mereu în fugă după o „glorie” de moment, ai ratat mereu. Întâi cu emisiunea „Hayd Park”, care foarte curând a degenerat dintr-un forum public într-un târg de precupeţe, apoi cu ONG „HP”, care dintr-o organizaţie din câteva sute de membri, după cum singur recunoşti, s-a transformat într-o sectă cu o duzină de emuli. Acum ţi-a rămas să faci demonstraţii de maiouri „revoluţionare” prin Cluj. Curat: satul arde, da baba se peaptănă!

  În lipsa rădăcinilor, scopul se acoperă de negură ori, mai exact, îl acoperă spuma, fumul. Şi-i păcat. Ai fi meritat şi cred că eşti în stare să-ţi croieşti o altă cale în viaţă, una cu adevărat creatoare, un destin nobil (fie şi de lup singuratic), nu de potaie hăituită de fiecare şi înrăită pe toţi. Ce-ar trebui să faci pentru aceasta? Începe cu textul Eclesiastului biblic. Uită-te apoi cu ochii lui la cele făcute de dumneata până acum. Pe urmă treci la „Divina Comedie” a lui Dante. Gustă-l pe îndelete pe Noica, Mircea Vulcănescu etc., etc, etc. Atât deocamdată. Vale!

 8. Esti bun, Lupule Batran! Ar fi pacat daca ai fi bolsevic. Daca nu esti, ma bucur. Ma bucur ca avem si oameni cu mintea treaza…

 9. Antonina, da de cand semnezi cu Lup Batran? Mai potrivit ar fi fost Batranica. Pur si simplu!

 10. Chiar că eşti enervant, tinere! După ce mai sus ai scris „Antonina Sarbu e buna numai de scris compuneri scolaresti despre starile ei mistice si relatia personala cu Dzeu”, acum presupui că în spatele Lupului Bătrân ar sta chiar stimata doamnă. Ceva nu e în regulă cu logica dumitale. Sau poate cu capul?… Dacă are totuşi gene de lup în el, Oleg a recunoscut „înfrângerea” în acest duel. Să fi fost un maidanez, ar fi schelălăit în toate opt octave ale portativului. Acum aşi vrea să mă conving că e lup cu adevărat şi că ceeea ce a făcut e doar o eroare de juneţe. Aştept de la el pasul următor. Care? Dacă va cugeta bine, va înţelege singur ce are de făcut.

  P.S. Rog să nu fiu deranjat de potăi. Şi aşa prea multe; enervante, mă scot din sărite de pe ecranele televizoarelor noastre.

 11. Auzi, îți mai ofer o variantă, poate-ți trece fandaxia. Bătrâna bigota nu e mai bine?

 12. Nu stiu cine este persoana care a semnat cu Lup Bătrân, insa m-a impresionat comentariul. Se vede ca este bine citita; ma bucur ca a avut timp si dorinta pentru asta. In privinta textului lui Oleg pe care l-am gasit pe Curaj trebuie sa recunosc ca l-am citit de vreo doua ori ca sa inteleg ce l-a determinat sa-l scrie.

 13. Se vede ca-i batrin lupul, are înțelepciune și echilibru.
  Enervant, iti sugerez sa ai respect pentru alte opinii, mai ales ca critica față de Oleg e una cam dură dar bine intenționată. Oleg întradevăr e prea supărat pe toată lumea. Vezi bine, Oleg ca nu și toată lumea e supărată pe tine. Ai un car plin de calități admirabile și un ciot de supărare care îți răstoarnă emoțiile tocmai unde nu trebu.
  De ce nu lasi si altora dreptul de a fi diferiti de tine? Ai batut toate recordurile prin cite critici faci altora, ce ai tu din asta?

  Stii, dupa textul lupului, credeam ca vei veni cu o tona de replici și eram curioasa sa vad ce vei mai zice de data asta. M-ai surprins Brega pentru a treia oara pentru ca defapt nu ai facut asta și ai toata admirația mea pentru asta!

 14. #Mă refer la felul impardonabil, nepermis, total bolşevic, de a-ţi bate joc de sentimentul de religiozitate al unei femei. Este în dispreţul dumitale faţă de religie în general şi în pornirea nesănătoasă, bădărănească de a jigni omul în sentimentele sale cele mai intime ceva ce aminteşte de naganul comisarilor de altădată#

  Sentimentele religioase se practică acasă, nu pe paginile unui ziar plătit din banii contribuabiliului, inclusiv ateu sau agnostic, dar și de altă confesiune decât a sărmanei femei ziariste.
  Iar stilul e cu adevărat insuportabil: aceeași „vorbire frumoasă” care la basarabeni e un semn de distincție și elevație. Îmi pun mâinile în cap când îi aud pe liceenii din Chișinău ciripind o limbă absolut artificială. Nu e surprinzător, deci, că unii din ei au leșinat de admirație când au citit comentariul habotnic al Bătrânei Bigote…

 15. Ţâţ, fa!…

 16. Спасибо! Буду теперь заходить на этот блог каждый день!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: