Am fost mai ieri la muzeu

Ne-au primit ca pe nişte eventuali infractori, au zis că putem filma (pentru Jurnal TV, le-am arătat şi legitimaţia colorată şi cu mine pletos), doar dacă scriem cerere la administraţie şi directorul o semnează.
Dacă n-ar fi avut regim special pentru cei cu aparate foto si video, as fi preferat să platesc biletul de intrare. Aşa, a trebuit sa dam o raită in jurul edificiului, ca să trecem filtrul gardianului, apoi a secretarei din anticameră, ca să ajungem la… o directoare adjunctă.
Aceea habar n-avea despre expoziţia care ne interesa, dar s-a grăbit să-şi facă treaba bine, să înlocuiască eficient directorul (dacă n-o fi tot directoare). A insistat să ne ducă pe uşa din spate la expoziţie şi a promis că trimite în urma noastră un specialist, care să ne vorbească despre oale.
A venit întîi o duduie înţepată, dar cu mers graţios şi princiar, a zis că e purtătoare de parole sau ceva specialist din domeniul comunicării, totuşi nu e abilitată să ne spună nimic, ci doar să ne sîcîie cu întrebarea: „cu ce vă mai putem ajuta?” I-aş fi indicat eu o posibilitate pentru ea să se facă utilă, dar n-am mai avut timp, a dat busna un nene înfierbîntat, care nu prea vroia să fie filmat oricum, că doar n-o să stea cu spatele la coloană. Probabil i se părea mai onorabil să aibă postere moderne, colorate, sau oale milenare.
S-a scăpat cu vorba că din cauza problemelor politice, a vizelor impuse pentru români, expoziţia a întîrziat cu zece zile şi că la Chişinău va fi deschisă doar un sfert din termenul prevăzut iniţial, după care va migra la Iaşi.
Am insistat să aflu detalii, pentru că reporteriţa îşi înghiţise limba în faţa somităţii, sau poate din cauză că făcea unul dintre primele ei reportaje, dar fata lor, sîcîitoarea, l-a sîsîit de departe să nu dea mai multe detalii, chiar dacă asta prezenta, poate, cel mai mare interes pentru presă şi public.
M-am gîndit că aceşti istorici sunt complicii regimului antieuropean şi nedemocratic, dacă nu chiar inuman şi dictatorial, după cum s-a purtat în ultima vreme, pentru că ei tac despre îngroparea lupoaicei pentru un cincinal, pe motiv că n-a plăcut babacului Vova Vertaliot, iar ministrul Artur Murătoriu’ a dispus să se scrie că e în restaurare, chit că n-a alocat pentru asta nici măcar un sfanţ. Mai nou aceşti istorici afişează expoziţii fastuoase de drapele moldoveneşti, ca să marcheze ce-a de-a 650 aniversare de la descălecare (probabil ultima serbare de acest gen), iar interesanta expoziţie de ceramică de Cucuteni au acceptat să fie scurtată cu atîta timp şi nu permit să transpară în presă detaliile acestui scandalos incident.
Ba mai mult, în condiţiile în care publicul şi presa nu prea merg la astfel de instituţii în timpul liber, ei îşi mai permit să ne trateze ca pe nişte arabi în aeroportul din New York, atunci să le rămînă de cap cu instituţia lor culturnică cu tot!

Anunțuri

9 răspunsuri

 1. Mda, asta cam se numeste atac la persoana si institutzie, dar……nu te voi judeca eu, dl. Brega..oricum, datele oferite de Domnia Ta in reportaj sunt eronate si dau dovada de faptul ca esti un jurnalist….de care esti,….. si nici prea la curent cu termenii de specialitate nu esti, si nici cu cei care ar trebui sa fii ca cel care sta la paza informarii corecte a publicului…..pentru ca nu ai idee nici de termenii expozititei (cu toate ca ti s-au adus la cunostinta dar ai preferat sa dai mai mult o tenta politica decit stiintifica acestei expozitii) , nici de cultura generala de care un jurnalist nu ar trebui sa duca lipsa, nici de respect pentru colega dumitale mai tinara……in fine, nici de omeneasca rusine (dar cred ca asta e lucrul cel mai putin important in comportamentul Domniei Tale).iar despre faptul ca normele care cer a fi respectate in muzeu te-au deranjat profund si ai cerut acces liber pentru presa, pai sa stie Domnia ta ca nu le stabilesc cei care au aiere intepate si mers princiar, nici cei care nu au idee de expozitii vernisate in muzeu dar sunt legi care incearca sa protejeze patrimonuil cultural european.(ceea ce Domnia Ta cu siguranta nu stie, este ca obiectele expuse au nevoie de anumite conditii si fiecare din cei carora li s-a pierdut prin miini un aparat de fotografiat vor dori sa faca poze, atunci din ceea ce se numeste „patrimoniu” in citva timp va ramine doar amintirea,….. astea se numesc asa, niste reguli elementare pe care un jurnalist ce a vazut lumea trebuie sa le stie), si ca un ultim punct , citeaza-l mai des pe cel care a fost un mare Om al natiunii si timpului in care traim noi (de Grigore Vieru ziceam eu STTL) ca vorbe de aur avea OMUL: si nu cunosc un dar mai de pret din partea unui oaspete decit sa vorbeasca in limba casei mele………..incerca de citeste printre rinduri, iar de nu vei patrunde sesnul acestor cuvinte…pai iertata-mi fie indrazneala…………………dar nu ai vorbit in limba casei mele, ci mai nerusinat ti-ai permis sa te crezi stapin in EA (prezentind „legitimaţia colorată şi cu mine pletos” inchei citatul.) P.S. ma bucur sa vad cu cite ardoare incearca Domnia Ta sa coboare in okip lumii o institutie/persoane care, vezi Doamne, nu ti-a iesit in cale co piine si sare ci si-a permis (…..) sa te slujeasca asa dupa cum a dus-o mintea….Deci, traiasca Brega si presa libera iar noua sa ne „rămînă de cap cu instituţia lor (noastra) culturnică cu tot!”

 2. Chiar aşa, de ce nu foloseşti termeni jurnalistici în publicistica ta, dle Breg?. Oare nu pentru că eşti autopublicist?
  Să ştii că la muzeu se duce ca la biserică. Tre’ să execuţi în prealabil o mulţime de indicaţii şi ritualuri, să te închini la stânga şi la dreapta ca să ai acees la oasele frânte şi la blidele sparte de acolo etc. etc. etc.. Da tu credeai că e aşa simplu.

  PS. Urăsc muzeele. Din fericire pt mine şi timpul meu liber.

 3. G, la subsol erau bănuții 😀
  PS: naşpa dacă e astfel, am fost acum vreo câțiva ani pe acolo și chiar mi-a plăcut (deși aveam senzația că se uită cam ciudat, dar ma rog, nu m-am simțit niciodată prea bine în zonă ..outsider)

 4. a fost publicat: http://www.curaj.net/?p=22002

  Dle Ţurcanu, vă propun să verificaţi adresa blogului dvs, pentru că nu prea funcţionează. Dacă vreţi, vă putem oferi un curs gratuit de publicare pe web.

  O.Brega

 5. La care reportaj te referi, soro, la textul meu de mai sus, ori la ceea ce a afişat pe sit, trecut prin sita editorilor şi supraveghetoarelor, colega mea?
  Oricum, e bine că te-am reperat şi identificat, deci eşti cea care reprezintă muzeul, dar n-are împuterniciri să vorbească despre… De ce dar semnezi anonim, nu-ţi pare nedemn şi descalificant, sau trebuie autorizaţia şefului să-ţi asumi cele declarate?
  De ce l-ai băgat în comentul lung şi nebulos pe Vieru?

 6. http://www.curaj.net/?p=22090 publicat

 7. publicat http://www.curaj.net/?p=22092

 8. publicat http://www.curaj.net/?p=22096

 9. nu semnez anonim dl. brega, asta mi-e ID-ul si asa semnez eu pretutindeni, numele mi-l stii, m-am prezentat, si nu eu reprezint muzeul, sunt colaborator al sectiei relatii cu publicul, (ceea ce dumneata ai inteles ca fiind „purtator de parole”), si pot sa vb despre orice, dar in cazul dat si mediul stiintific (pe care domnia ta il desconsidera) exista o anumita ierarhie care cere a fi respectata, iar ceea ce am „declarat” mda, nu prea inteleg de ce trebuie sa-mi asum o oarecare raspundere, sunt absolut cnstienta de ceea ce vorbesc……oricum sunt aici pentru a-ti raspunde la eventualele intrebari (desigur vei primi aceasta ca pe „siciiala”). iar in ceea ce priveste acuzatiile de „nedemocrat”, „antieuropean”, „dictatorial””, cred ca ai exagerat, si nu putin ci chiar foarte tare, iar pentru astea dumneata chiar porti raspundere…….iar de Vieru nici nu ma indoiam ca nu vei intelege……….e ceva care cere gindire……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: