Fra Lorenzo pare să existe şi azi, în Guvern, nu în „sfînta Inchziţie”

200px-Goyas_ghostsAm privit în seara asta la un post tv indigest cu producţia-i locală – NIT, un film extraordinar despre Francesco Goya. Abia cînd am căutat pe web i-am aflat denumirea şi numele regizorului (preferatul meu Milos Forman). Am fost impresionat din primul minut, cînd, zapînd, am dat peste acest film şi am văzut un pictor, pe care un preot l-a numit Francesco.

Dar m-a izbit în primul rînd asemănarea fizică şi de comportament a actorului, deci, probabil, şi a personajului Lorenzo, un călugăr, care ajunge mare şef la Inchiziţie, cu actualul vicepremier moldovean, Iurie Roşca.

Fata din imagine e actriţa Natalie Portman, şi a jucat rolul unei victime a bisericii catolice, sub ea e tartorul, un inchizitor care moare de mîna aceleiaşi inchiziţii.

Pictorul a fost martor al acestei drame, personale şi sociale, poate într-o anumită măsură şi el complice+victimă, dar personajul care m-a marcat în acest film e anume fra Iura (vorba chinezului Iu Tzu, martor şi el al ascensiunii şi căderii personajului odios autohton), acesta a schingiuit şi şantajat, ca să ajungă apoi să fie chiar el nimicit prin aceleaşi metode.

Vai de soarta urmaşului său din vremurile noastre şi de pe aceste meridiane! Sau poate vai de soarta celor care o să mai ajungă în vizorul lui într-o eventuală revenire a lui în cărţile de joc ale puterii iezuiţilor inchizitori?

Reclame

5 răspunsuri

  1. interesanta scrierea !

  2. publicat – http://www.curaj.net/?p=22368

  3. publicat – http://www.curaj.net/?p=22366

  4. publicat – http://www.curaj.net/?p=22497

  5. Oleg, scena politica moldoveneasca este plina de oportunisti… Rosca este doar cel mai vizibil dintre ei, altfel, Dodon, Lupu, Grigore Petrenco, Stratan, Tarlev, Avornic, Ciocan de la USM si o cohorta intreaga sunt din acelasi aluat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: