Noua guvernare a picat testul democraţiei şi colaborării cu socieatea civilă

Azi am auzit că Vlad Filat a chemat reprezentanţi din societatea civilă la o masă rotundă, unde să se discute un proiect de lege despre transparenţă şi participarea publicului la luarea deciziilor. Mi se pare acesta un gest gratuit, prefăcut, organizat mai degrabă pentru presă, pentru Occident, şi nu pentru că i-ar interesa prea mult ce cred ong-urile despre proiectul lor.
Dacă i-ar fi durut problemele noastre, dacă ar fi vrut să îmbunătăţească o lege cu adevărat, dacă ar fi contat opinia publică pentru noua guvernare, aceasta nu ar fi tărăgănat atîta reformele promise şi nu ar fi cooptat în actu de guvernare atîtea personaje compromise, în pofida vocilor revoltate din societatea civilă.

Mai nou, aflăm că noii majorităţi parlamentare nu-i place, ca şi lui Stepaniuc, candidatura independentului politici şi profesionistului Ghenadie Brega, şi că aceştia au decis să organizeze concurs repetat (tocmai cînd s-a împlinit un an de la terminarea mandatului a patru dintre membrii Consiliului de observatrori de la TeleRadio Moldova, şi acesta nu poate funcţiona normal, iar Ghenadie Brega a obţinut între timp anularea în instanţa de judecată a deciziilor ilegale, adoptate de alde Dubrovski, Cibotaru, Şlapac, de exemplu una fiind cea de extindere cu de la sine putere a propriilor mandate expirate), decît să-l accepte pe unul ca el, insubordonabil şi neafiliat, în conducerea IPNA TRM!
Acum probabil cele patru funcţii vor fi partajate între partenerii de coaliţie şi acolo vor ajunge iar nişte nulităţi, nişte anonimi sau celebri loiali liderilor celor patru guvernante liberal-democrate, şi acea companie nu va mai scăpa de presiunile politicie nici în următorii patru ani, doar că acestea vor fi acum presiuni anticomuniste, dar tot nedemocratice, manipulatorii, propagandistice şi îndobitocitoare pentru populaţia paşnică de la oraşe şi sate.
Iar după o astfel de trebuşoară vreunul dintre lideraşi va convoca iar reprezentanţii societăţii civile atoateînghiţitoare şi oriceiertătoare (deci Hyde Park iarăşi nu va fi solicitat, pentru că e neoficială şi necooperantă) să o mai consulte, cum să o insulte, altfel ca să iasă şi oaia violată, şi lupul nazîr la ori, şi varza mîncată de raţe.
Ca la noi – la nimenea!

Anunțuri

Un răspuns

 1. Anal-işti…De ce nu oral-işti, dle?

  Că suntem sub nivel la toate capitolele este un fapt banal. De ce am fi la nivel în gazetărie, politologie, analiză politică? Am putea fi? Desigur – nu!
  Totuşi o samă de analişti-gazetari asudă, scriu, produc umplutură pentru ziarele «bune», «independente» etc. Pentru prestigiu Tîmpul şi-a angajat un doca, tocmai de la Dîmboviţa — DDD /doca Dan Dungaciu/. Că el ştie mai bine ca noi cine e rusu şi cum îşi face el jocurile geopolitice! Şi cum să-l dejucăm…
  Voi anal-iza acest caz. Dar nu în detalii şi nu «ştiinţific». Nu e nici cazul şi nu sunt eu omul potrivit… Deci DDD este speţ în geopolitică. El alcătuieşte ecuaţia geopolitică de la noi, tot el fiind şi cel cu soluţiile…Şi scrie mult şi la o adică bine, fiindcă, totuşi, e doca şi posedă limbajul respectiv, spre deosebire de bogaţii noştri care sunt nişte bîlbîiţi în raport cu el. Zic eu spune multe şi mărunte, pentru a nu spune adevărul la temă.
  Opinia mea, de fapt datul ecuaţiei. Relaţiile SUA-FR au evoluat radical în ultimele luni. Sunt schimbări de atitudini, declaraţii etc. Dar în afara acestora şi mai presus sunt nişte înţelegeri fixate în tratate . Au avut loc în ultimul timp întruniri de gradul întîi şi doi, lucrează intens comisiile de experţi.
  Se declară — lucrul cel mai important la tema noastră — parteneriatul strategic dintre aceste puteri. DDD şi alţii pun accentul pe asimetrie: nu se compară FR cu SUA! Este un mic adevăr. Afganistanul de asemeni nu se compară cu SUA, dar cîtă durere produce capetelor luminate de la Capitoliu! Nici ruşii nu se îmbată cu apă de ploaie; ei sunt conştienţi de această asimetrie, ştiu că unchiul Săm nu are parteneri strategici… Parteneriatul însă are şi o altă semnificaţie. SUA şi FR îşi respectă reciproc interesele strategice. În particular Rusia va deţine în continuare controlul zonei la care pretinde. Şi noi suntem cuprinşi în ea. Asta e datul problemei, parametrul esenţial al ecuaţiei noastre geopolitice. Cam pe aceiaşi linie merge şi UE. Nici Marea Britanie nu va mai face opoziţie intereselor ruseşti. Rămîn grănicerii / Ţările Baltice, Polonia, România/, pe care SUA şi UE nu le va împiedica să lupte cu colosul de la răsărit, dar nici nu le va susţine deschis.
  Închei aici cu DDD prin remarca că chiar fiind el deştept acasă, atunci cînd trece Prutul, fie şi virtual, se prosteşte. Doar un exemplu. Un motto al său: Net, net, trijdî net!!! la un articol. Dacă unul mai bogat sau altul mai negru de la noi ar atribui exclamaţia lui Bondarciuc, eu nici nu m-aşi mira nici supăra. E un lucru ştiut: suntem săraci cu duhul. Dar doca de la Bucureşti să nu ştie că este vorba de o exclamaţie consacrată şi că autorul e Fri Nie /Nietzsche/?! Acest lucru eu nu-l pot accepta. Şi el să mă înveţe politică, ba şi geo-!
  Cazul doi. Autohton, neaoş, banal. Dar bogat. Tot un singur caz şi cam la aceiaşi temă. Opt august 2008. A trâmbiţat atunci vel-anal-istul victoria Georgiei. Şi după prostul obicei al presei noastre /ziaristul e şi propogandist şi agitator/ întrun fel ne-a şi îndemnat la luptă. Dă el socoteală acum de cele spuse, mai ales după publicarea concluziilor comisiei UE? Aşi! Nimeni nici nu-i cere. Şi-a expus omul o părere «bună» cu ai noştri victorioşi. Deci e nene bun, dal nostr /chiar dacă prost, vorba lui iu tsu/.
  Pentru mine rămîne o mare întrebare: cum să explicăm posibilitatea unei astfel de manipulări a unei societăţi, care totuşi are o samă de oameni cu cap pe umeri?
  Eu am un răspuns.
  Dar tu ai?
  Iurie Ţurcanu
  Pis. DDD nu trebuie confundat cu DDT. Ultumul e nociv, dar este şi de ceva folos. Primul nu e nociv dar nici nu foloseşte la nimic; în afara clanului Tănase, cui foloseşte?.
  Piis. Cum prezintă anal-iştii noştri situaţia politică din RM? Desigur în roz, şi cu un viitor fericit. Chiar dacă se observă cu ochiul liber că AIE — strania coaliţie se va destrăma «ca pînza Penalopei», iar peste noapte vom avea o alianţă cu nuanţe roşii /de centru-stînga/ : PCRM, PDM, AMN.
  Este o profeţie a lui iu tsu. Să mai trăim şi s-o mai vedem şi pe aceasta. Există şi argumente nu doar intuiţii. Unu: nimeni nu doreşte anticipate; Urechian în speţă. Doi: Lupu nu poate să fie mult timp flămînd — e scandal în codru.
  Piiis. Dar va zice cititorul lui DDD şi cu Ucraina şi Georgia şi cu grănicerii SUA au relaţii bune. Dar de ce grad? Trei…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: