Mă tot întreabă lumea ce fac, unde sunt, cum e la Cluj

Explic pentru toţi şi pentru fiştecare: sunt la un curs organizat de PATRIR, care durează cinci zile şi are loc la biblioteca Soros din Cluj, România.

Au fost invitaţi vreo 25, dar sunt în sală de regulă 23 de participanţi din lumea largă, mai ales din zone de conflict (şi asta nu înseamnă neapărat război, după cum ne explică trainerul extraordinar, Kai), delegaţia cea mai mare fiind din RM (scriu aşa ca să se citească de la caz-la-caz România şi/sau Republica Moldova, e o confuzie despre care aş vorbi mai mult în noaptea cînd nemţii dărîmau zidul berlinez acum două decenii, iar românii nici nu ştiu cum să vorbească despre asta!), sunt vreo patru din dreapta Prutului, cîte trei de pe ambele maluri ale Nistrului, putem să-l punem la grămada cea mai mare şi pe estonianul de la OSCE – reprezintă o ţară liberă, faină, exotică, în plus – împărtăşeşte opiniile mele unioniste!

Greu mă pot concentra să aud ce şi cum se vorbeşte, pentru că e temă nouă, prea multă engleză şi mîncare, în plus, roiesc feţe şi buci şi ţîţe de fete cîte şi mai cîte! Oricum, prima zi a fost densă, interesantă, m-a făcut să visez şi să-mi fac planuri de lungă durată, ca în adolescenţă.

Am venit cu avionul (Tarom) pe la Bucureşti, am vorbit acolo jumate de oră cu un frate cu pretină nouă, drăguţă, dar şi cu mama, aflată în trecere, venind de la băi. La întoarcere merg prin Timişoara şi am timp cam şase ore între două avioane (Carpatair) să văd în sfîrşit oraşul.

O să tot notez pe twitter, deci şi pe facebook pentru amatorii de interactivitate ce idei mai aud sau îmi naşte neuronul îmbătrînit şi extenuat de excitare, dar link voi da cam mereu încoace, că nu prea am timp să scriu alt text, decît de la Chişinău poate…

Reclame

14 răspunsuri

 1. O ZACUSCĂ PENTRU O DATĂ DEOSEBITĂ
  MOTTO: Din urma ta veni-va un neted nătărău.

  Banală constatare: nimeni nu recunoaşte că şi noi avem o istorie, nişte date ce ar fi bine să le comemorăm. Zidul berlinez este la zi, evenimentele noastre de la 7 şi 10 noiembrie 1989 sunt neglijate. Pe alocuri, zic eu, cu interes.
  1./Dabija nu va scrie nici joia ce vine — sunt sigur. Are şi interes, extra celui de a se răfui cu colegii de generaţie. În ultima bulă nu că doar aduce omagii prietenului său Oleg Reniţă; mai prinde un iepure, î-l atacă pe Leo Butnaru. Este o mare ticăloşie din 2 considerente. Unu: Leo nu are ziar, deci posibilitate să răspundă. Doi: ştie ticălosul că nu se va deconspira kgb-ul în timp real, deci generaţiile actuale aşa şi nu vor şti who is who?
  Părerea mea ca consumator de poezie: spre deosebire de Leo Butnaru, care e poet, Laie este un biet versificator, ce abuzează din plin de lipsa nivelului cultural la bîkieni. Spre deosebire de Leo, Laie e băiat moderat, echilibrat. Nu a prea curvit în sensul că a făcut-o cu măsură. Nu avem dovezi că ar fi violat pe cineva. În limbaj eminescian asta se numeşte neted nătărău.
  Acest individ care a trecut prin şcoală fără a reţine formula pentru lungimea circumferinţei şi viteza luminii conduce cu toată intelegenţimea bîkiană /Halal ei!/.
  2./Alegerile. Ce zic anal/oral-iştii noştri care ne-au prostit atîta timp cu fisuri în monolitul comunist? Cum va fi promovat Marian Lupu, dacă ideologul şi profetul chelbos /Tănase/ îl declară răul cel mai mic. Aşa e la cei mici, totul e în categoria micimii, după propria măsură.
  3./Am ascultat discursul Lulu-lui. Mi-a plăcut! Că a încheiat cu fiat lux pentru moldoveni, dar nu numai — totul a fost corect. Am intuit şi voinţa sa de a fi preşedinte peste o lună. Interesul ţării o cere, mijloacele în astfel de circumstanţe nu contează. Să mai trăim şi să mai vedem; chiar sunt curios ce va fi peste o lună.
  4./Ai noştri şi-au strîns pumnii pentru Geoană. Dacă ar fi chestia de gustatibus politicus aşi tăcea; ştiu că e pohta de parale. Tot am să tac — ce pot schimba?
  Iurire Ţurcanu

  Pis. Nu am un dosar al lui O. Reniţă. Scria ceva pe timpuri în L&A, despre ecologie. Părerea mea e că ecologia se face prin tehnologii nu prin gazetărie. Gazetarii fac doar fum, mărind procentul de biocsid. Dacă ar fi să-l judec după aberaţiile din ziarul său / Natura/ despre G.Vieru aşi fi prea dur — nu o fac.
  Piis. Era bine pe timpuri, cînd trăia G. Vieru şi Dabija putea să-l foloseascăî pe post de javră contra lui Leo şi alţii ca el!

 2. Orasul are o populatie de 300.000 locuitori, si un PIB. TOTAL LA FEL CU ORASUL ODESSA. Municipiul se afla in topul oraselor din Romania. (este considerat mai important chiar si economic decat Iasi).

  Eu stiu ca Municipiul Cluj-Napoca ESTE UN ORAS FOARTE MODERN, FRUMOS.

  Merita sa-l vedeti.

 3. SALUT!!! DRAGA BREGA,REIAU!

  1.AJUNGE CU AVORTURIILE SI CU HOMOSEXUALII!
  2.ESTI BINEVENIT IN CLUJ NAPOCA!
  3.VEZI CA POATE PETRU DE HANCU O SA TI FIE ALATURI!DUMNEZEU SA VA DEA INTELEPCIUNE SI UNIRE CU ROMANIA,NU CU HOMO SI CU LESBI DIN ROMANIA,CI CU ORTODOXII DIN ROMANIA!!

  TRAIASCA ROMANIA MARE!

 4. Vlade, mi-ai adus degeaba cartea ceea, dar mulţumesc pentru cadou, o voi dona cuiva care va avea nevoie de aşa lecturi.
  Vreau unire cu România şi faptul că e plină de habotnici agresivi nu face decît să mă încrînceneze şi convingă tot mai mult că cei de orientare sexuală netradiţională merită implicarea mea în apărarea drepturilor lor, care sunt ca şi ale mele, ca şi ale tale, inalienabile, fundamentale, cum ar veni, de la dumnezeu date. Deci, să ne vedem în România mare cu toţi românii şi neromânii liberi, fericiţi, indiferent de ceea ce ne deosebeşte aparent.

 5. Pentru „Vladutz”: Lipsa dumitale de cultura este o mare problema. Ca un fost clujean, pot spune ca mi-a placut foarte mult acest oras si ca i-am apreciat foarte mult bibliotecile, inclusiv cea universitara. De ce nu incerci si dumneata sa pui mana pe carti si reviste stiintifice contemporane si sa te informezi mai bine?
  Prejudecatile dumitale contra homosexualilor sunt neavenite si apartin secolelor trecute. Brega a facut o treaba buna pe situl curaj.net si si sunt sigur ca se va recunoaste candva acest merit al lui. Chiar prin faptul ca a lasat exprimarea tuturor parerilor, treptat s-a vazut bine cine traieste in acest secol si cine nu.

 6. SECOLUL ACESTA NU INSEAMNA: CASATORII GAY,LEGALIZAREA PROSTITUTIEI,A DROGURIILOR,A PARTIDELOR PEDOFILE(IN OLANDA LEGALE),LEGALIZAREA AVORTURIILOR,LEGI CARE INCURAJEAZA CONCUBINAJUL,LEGI CARE INCURAJEAZA SECTELE IN DEFAVOAREA ORTODOXIEI………POT CONTINUA CU MULTE>….AICI SE TINDE DE FAPT!! DISTRUGEREA A TOT CE ARE ACEASTA LUME MAI SFANT SI DREPT SI BUN SI MORAL:A CREDINTEI STRABUNE!!

  DACA DUMNEATA CONSIDERI CA TOT CE SE DORESTE,SI UNELE LEGALE DEJA SUNT NORMALE,FACI DIN ANORMAL NORMAL!!! ATUNCI DUMNEATA AI O PROBLEMA SI NU EU VLADUTZ!!! CU BINE,SI ITI DORESC INSANATOSIRE GRABNICA MORALA!!

 7. Draga Brega,

  Homosexualitatea a fost de cand e lumea……nu-mi pasa cine e Anton-i -am raspuns mai tarziu.Cultura cum are anton care ti toarna n c-r beton –nu mi pasa.Iti recomand tovarase Anton sa citesti pe obsedatu sexual Patapievici–ca semeni in gandire!! Asta e din secolul tau–te rog i-a l in brate!

  Brega,prin asa zisele drepturi de nediscriminare,homosexualii vor sa intre in societate–desi ei sunt in societate,dar vor ca acest fapt sexual–patima –a lor–sa fie considerata ceva normal…

  Mai intai prin parade,apoi prin legalizarea casatoriilor gay,apoi prin adoptarea de copii–care vor fi abuzati–si invatati sa fie la fel….Sa nu crezi ca homosexualii sunt pasnici cum zici tu.Ei sunt AGRESIVI!!! Si gata ,in numele asa zise libertati fundamentale democratice,sa te bage la puscarie pentru discriminare….

  Sa fie homosexuali,dar sa nu-i faca si pe altii,sau sa ii incurajeze,sa fie decenti–sa ne lase in pace.Ce fac in patul lor–e treaba lor.Dar nu in strada sau in parc,cum e legal in Olanda!!! Olanda arata foarte bine cu Sodoma,vorbind sincer.

  Asa ca –in concluzie,NIMENI nu ii discrimineaza,ci ei au gasit modul acesta de a-si justifica si promova patimiile si pacatul!!

  Dumnezeu cu mila!

 8. Vlade, ei se nasc aşa şi doar în Olanda (sau alte cîteva ţări libere, civilizate) oamenii diferiţi de mine şi de tine pot să apară public, pentru că nu sunt declaraţi bolnavi, suboameni.
  Mă zbat să-i apăr de alde voi, pentru că într-o zi n-o să vă ajungă marginalizarea şi discriminarea gayilor, negrilor, evreilor, ci o să vă luaţi de creţi, de stîngaci, de cocoşaţi, de înalţi sau de cei slabi, aşa o să ajungeţi treptat la mine şţi nu vreau să fiu pedepsit pentru ce sunt.
  Prefer să cer şi obţin penalizarea voastră pentru ce spuneţi şi faceţi împotriva altora ca noi…

 9. Pentru faptul ca intelegi prost democratia,e de inteles,deoarece Moldova nu este o democratie.Ci viziunea ta e cum iti inchipui ca ar fi o democratie.

  Iti spun eu cum arata una: Polonia,Irlanda…etc. In aceste tari se respecta drepturiile omului,etc…si sunt tari decente.Nu fac bani atragand oameni din toate statele pentru prostitutie,pedofilie,sau alte practici,precum e Olanda,de exemplu(unul negativ)

  Te inseli profund.Dictatura Ortodoxa NU a existat niciodata si niciodata nu va exista.Ortodoxia este un mod PASNIC de a trai.

  Daca se sustin in continuare patimiile,gen gay,etc,se va ajunge la DICTATURA!

  Uniunea Europeana inca este un exemplu pozitiv,dar incep tendintele dictatoriale.Exemplul pe care TU nu il vezi,pentru ca esti raportat la idealul UE si saracia din Moldova:

  Irlanda a respins Tratatul de la Lisabona in mod democratic.Motivele nu conteaza.Asa au gandit liber irlandezii.

  Cei de la Bruxelles,de la UE, NU AU TINUT CONT!
  Si au organizat al 2-lea referendum,unde participarea a fost enorm de redusa,si s-a votat la limita DA!

  Unde este democratia UE???? In primul referendum au votat majoritatea irlandeziilor NU,iar la al 2-lea sub 30 la suta din electorat au votat DA,!!

  Cei de la Bruxelles sunt un nou URSS,cu fatza umana. Daca nu esti de acord cu ideiile promovate de ei: liberalizarea totala a avorturiilor,casatorii gay legale,legalizarea prostitutiei,etc….atunci iti impun SANCTIUNI ECONOMICE!!!

  UNDE ESTE DEMOCRATIA,Brega???(aici vreau sa ajung prin ati spune ca democratie e un SOFISM,e un PARADOX,e O UTOPIE,UN PIC MAI MICA DECAT A FOST MARXISM-LENINISMUL!)

  Concluzia: Nu te lasa dus de val! SI nici de UE ,cu atat mai putin SUA! Ai auzit de dictatura biometrica?

  Ai auzit ca in anul 2009,in care traim daca tu Brega esti suspectat de terorism,iti implanteaza cip in sirea spinarii,si iti coordoneaza activitatea cerebrala,in mod electronic?

  Tehnologia a adus,si poate impune o dictatura mai mare decat deportariile staliniste in SIberia. Si Biserica Ortodoxa lupa impotriva acestor dictaturi,nu te mai amagi in legatura cu altii….pentru ca tot tu vei avea de suferit….de pe urma amagiriilor tale…vorbim peste 15 ani!!

 10. bine, Vlade, poate în 15 ani modelul european va fi aplicat şi Irlandei, Islandei, Groenlandei dar şi altor landuri acum cu populaţia prin copaci, crispată şi constipată de diferenţe, frica de tehnologii şi combinaţii de cifre necunoscute sau despre care au prejudecăţi
  dacă nu, o să vă creăm rezervaţii şi o să vă lăsăm acolo ca pe leproşi, să vă mîncaţi unii pe alţii, să vă daţi cu crucile şi semilunile în cap, să vă faceţi şi demolaţi chipurile cioplite, să vă bucuraţi că nu riscaţi plantarea de cipuri pe coadă, copite sau coloanele vertebrale încovoiate sub povara cărţilor preasfinţite din vremuri demult apuse, jenant de primitive şi sălbatice…

 11. Hai ca esti comic…ma faci sa rad! asta e una din mariile tale calitati–poate de aia esti si cuceritor(vezi ca sunt gelos):))

  Doamne Ajuta!

 12. ti a i luat lumea;n cap dl-e Brega !

  dar e foarte bine asa ca numai asa ai sa scapi si de iadu comunist si stalinist si de teroarea si umilinta comunista stalinista !

  dar nici clujul nui de tine ci mai bine un Paris ,New York sau un Montreal Canada aproape si de democratie si de bunul Dumnezeu !

  sa stai departe de ortodoxi si mai ales de cei romani popime si oamei care nu asculta nici lege nici de bunul Dumnezeu !!

 13. Un ultim comennt:

  Rog sa se citeasca ceea ce am scris inainte sa se spuna ,,fanatic extremist religios,,

  Iti spun eu ce e fanatic aici: dacă nu, o să vă creăm rezervaţii şi o să vă lăsăm acolo ca pe leproşi, să vă mîncaţi unii pe alţii,

  Citat din Brega!

  Deci cine e extremistul?(apropo de deportariile in rezervatii,sau in Siberii pe ghiata?)

 14. Eu cred ca toti suntem romani,si cu asta basta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: