Eh, Желток, abijaeşi!

De cîteva zile evit să mai mănînc la cafeneaua galbenă, care are cîteva sedii prin centrul Chişinăului, pentru că au pus pe pereţi un mesaj mare, roşu, în care ne felicită pe to(n)ţi ruseşte cu ocazia sărbătorilor. Alte localuri sunt poate mai puţin comode ca meniu, preţ, rapiditatea deservirii sau accesibilitate, dar am jurat să-i boicotez măcar pînă după alegeri, pentru că mă desconsideră ca client.


M-am adresat la cel puţin două dintre oficii cu reclamaţia verbală, dar la unul fetele mi-au promis fără efect că vor transmite nemulţumirea mea şefilor, iar la Casa Presei chiar unul dintre administratori m-a întrebat iresponsabil, unde scrie că trebuie să afişeze felicitarea în română?
Propun să-i facem împreună să înţeleagă că clientul e mai important decît ce scrie în lege, şi că românofonii cumpărători de servicii şi produse galbene sunt majoritari!

Reclame

8 răspunsuri

 1. Ar fi trebuit să pui o poză, eu chiar azi am mâncat acolo şi n-am observat nimic. O să verific.

 2. Nici nu am obseervat anunțul

 3. poz(n)aţi voi dacă mai aveţi treabă pe-acolo, io o lună le zic – pas!
  la cel puţin două sedii au inscripţiunea mare, comercială, de care am văzut în vînzare în cel puţin 3 limbi, costă 5 de lei. s-au zgîrcit să cumpere măcar în două?!

 4. Tu mai şi mănânci, Oleşka? Credeam că trăieşti doar cu aer! 😀 😀 😀

 5. sustin cauza :}. ‘oi fi eu toleranta, dar uneori ma oboseste asta

 6. Zacuscă de Saturnalii

  Prodislovie. Anume aşa, fiindcă moldovenii nu au Crăciun /naşterea Domnului/, ci Saturnalii… Fiindcă suntem de la Rîm, dle /unii de la mai multe Rome, ei îşi zic romi/.
  1) Lupul flămînd şi Alianţa — întreagă?
  Motto: Ciornîi may be a loop for Lupu.
  /iu tsu/
  Euforie şi triumfalism pă dreapta. Am doborît comunismul etc. Şi se uită că s-a mai trecut prin aşa ceva. După atîtea exercicii de anal/oral-istică tot se mai vorbeşte la modul serios de comunişti, liberali, democraţi… Este vorba de sulemeneală şi fra Iura o ştia de la 1 mie 9 sute 90 şi ceva. Fiindcă şi el, vorba lui Hamlet, «se da cu sulimanuri». Unii îşi pun strat dublu lib-demo… Şi nu aici e răul; el e în prostia proverbială a noastră, în neputinţa de a vedea în profunzime. Deşteptul Dungaciu ot Bukarest a spuso bine «avem de a face cu un nod geopolitic», dar a uitat şi el ulterior acest adevăr deloc banal. Avem de a face cu un scenariu pus bine la punct. Începutul — 7 aprilie. Finalul, care va coincide cu cel al Saturnaliilor — undeva în toamnă, dar pot fi şi surprize…
  Şansa lui Lupu la preşedenţie era clară, i se cerea ruperea de AIE şi formarea unei coaliţii de centru-stînga. De fapt una statalistă, de fapt – să spunem lucrurilor pe nume, să nu fim telelei — una promoscovită. La 7 deceembrie Lupu a trecut pe lîngă jilţul prezidenţial, a fost la distanţă minimă de el. De aici încolo se tot îndepărtează de acesta cu viteză cosmică… Asta în cazul că el nu e un element al scenariului!
  2)Despre cibrici încă. Evenimentul de la 13 decembrie iată că e şi uitat de moldoveni, fără a fi înţeles. Nu însă şi de evreii, pentru care memoria colectivă este ceva sacru. Aceştea ţin minte totul de la Adam şi Muma Eva încoace, inclusiv rebeliunea Macabeilor de care este legată Hanuka. Şi ei nu au uitat anul 1903, dar evenimentul în cauză le-a reamintit doar că pogromurile antievreeşti de la Chişinău au început. Că moldovenii au fost instigaţi atunci de alţii, ca şi acum, pe ei nu-i priveşte. Prostia noastră este problema noastră, nu a lor. Şi vorba lui iu tsu «nu poţi fi prost pă dejeaba» se confirmă o dată în plus.De menţionat un detaliu al acestei atitudini proaste. Dacă nu era vorba de evrei şi reacţia lor promptă şi dură, actul nu ar fi fost luat în seamă, sau uitat chiar a doua zi. Aşa a fost cu «ieşirea» matrioanelor şi
  paraskivelor în frunte cu cibricii la 15 august. Nici o reacţie din partea societăţii civile, care şi-a dmonstrat astfel inexistenţa! A ONG-urilor!! A partidelor pretins bune!!!
  3) Pentru simetrie să-i pomenim /veşnica-a-a pomenire-e-e-…/ şi pe ciunţi
  Motto: Ia tebea uvajaiu, tî menea uvajaieşi
  i vot oba mî uvajaiemîe liudi.
  /Arcadii Raikin/
  Aceştea nu organizează /deocamdată/ pogromuri, dar noi ştim că nu le sunt străin asemeni comportamente, fiindcă, în fond, ei tot de la Mosk sunt.
  Aceştea l-au sărbătorit cu mult fast pă popa Ioan. Şi nu la Universitatea Slavona ci la Ginta Latină! Şi în tovărăşia Ciuntului Ioan s-au ciuntit şi mulţi alţii. Exemplul lui Iulian Filip este cel mai regretabil. Acesta, spre deosebire de versificatorul Dabija, este poet, totuşi. Şi iată-l tămîind acolo unde nu se cuvine: « Preoţii şi filosofii ştiu ceva…». Popa mai e şi înrudit cu filosofii, dacă nu filosof sadea chiar! Să nu ştie, destul de cultivatul Iulia, că sintagma Preot şi Filosof este consacrată?! Şi că la Mi Emi ea are sens disjunctiv: regnul preoţilor este diferit de cel al filosofilor. Ganz anderes /cu totul altceva/, ar zice un Rudolf Otto. La noi însă toate se confundă, se mixează. După ce toată elita noastră de paie i-a cîntat osanale prăznuitului, acesta ia decorat pe toţi cu careva tinichele bisericeşti. Actul în opinia mea este unul de referinţă. La vîrf e tot aşa ca la bază, ca la fund /vorba Trismegistului Hermes/, tot lipsă de memorie şi de decenţă şi de multe altele. Este o batjocură bilaterală: la adresa culturii şi a spiritualităţii deopotrivă.
  4) Săracu /de astă dată fără ghilimele/ Urechian! Pentru el mai bogatul Ciornîi ar putea fi un adevărat terminator. Fiindcă acesta poate să-şi cumpere o duzină de colesnici şi o echipă întreagă de academicieni «de mahala». Cel mai sigur însă e că spiritul adevărat al său — cel de conjuctură — î-l va salva şi de astă dată. Se va cerni la sigur. Unde s-a mai văzut aşa ceva?! Comunistul adevărat, nomenclaturistul cu prietenii mari la Moscova este declarat /în public!/ mare anticomunist şi veleuropean. Şi nimeni nu se revoltă, cu excepţia unui chinez, rătăcit pe plaiul cu boi!
  Este Dostoievski pă dos: Cu cît mai mult urăsc comuniştii şi agrarienii la general, cu atît mai mult iubesc pe reprezentanţii acestora dintre care seraficul Urechian e primul.
  4) Congresul partidului de guvernămînt este ca şi pe timpuri o temă aparte. Încă nu am studiat «Tezele din decembrie» publicate în Tîmpul… Dar am observat întorsiuni de felul «dezastrul ultimilor 8 ani de guvernare comunistă». La mintea cucoşului: Dacă ar fi fost 12 ani buni, nu ar fi venit comuniştii la putere! Lucinschi, sprijinit de «băieţii deştepţi», azi la putere, au adus ţara la dezastru, iar comuniştii s-au folosit de oportunitatea creată parcă cu bună ştiinţă…
  5)Cineva m-a apostrofat în privinţa lui D. Chirtoacă. Omul nu a citit, dar contestă, aşa-i la noi. Repet: primarul e responsabil de tot ce se petrece în municipiu. El a avut datoria să evite provocarea de la 7 aprilie, cele de la 15 august şi 13 decembrie. Nu-i strica dacă participa la inaugurarea menorei…Dar nu-i sunt eu procurorul, repet.

  Iurie Ţurcanu
  Pis. După zacuscă va veni un pilaf în toată legea, vă promit.
  Piis. Scriu pă din considerente terhnice.

 7. Da poate de aruncat cu galbenushuri in inscriptia ceea rosie?
  Si atunci o sa vedem „da unde scrie că nu trebuie de aruncat cu oua?”
  Doar Galbenush de numeste, nu? 😀

  Solutie e mai radicala, dar cu efect. Precis o parte din clientii care la acel moment o sa vada asta, n-or sa mai vina pe o perioada.

 8. Semnele vremii
  Motto:Dar şi iu tsu este profet!
  /iu tsu, parafrază/

  Nu este puţin lucru să dai o caracteristică succintă /nu sucită!/ a vremii în care trăieşti. Să fii, vorba lui Mi Emi «Semnelor vremii profet».
  PLEBE CONSUMÎNDU-SE CONSUMÎND. Acesta e verdictul motivat al lui iu tsu pentru lumea noastră, pentru TIMPUL nostru. Asta e lumea noastră de sus în jos şi invers. Plebe sus, plebe jos. Şi deviza ei este: CONSUM ERGO SUM /parafrază tot de iu tsu/. Şi sus şi jos.
  Iar în Saturnalii acest lucru se evidenţiază, este vorba lui Beaudelaire delirul înjosirii la apogeu ( Sătui eram şi ne-am umplut/Şi făr de sete am băut/ Întrun delir al înjosirii).
  Şi Saturnaliile la moldoveni sunt mai lungi — pă vechi şi pă nou. Şi chiar cei de sus, PDL in corpore, vor face consum pă nou, la partid, şi tradiţional în familie. Vom ieşi, dată fiind starea de lucruri, vreodată din acest cerc al înjosirii prin îmbuibare? Unul eu cred că nu, ar însemna să ne schimbăm părul, firea chiar.
  Trec în revistă acum o serie de evenimente care m-au scîrbit ultima vreme.
  1) Gazatăriţa Raisa,dispărută de la Jurnalul negrilor apare foarte sus. Spre bucuria plebei /era să zic canaliei de uliţi — ar fi fost plagiat/. Unul la VB zicea «n-o cumperi nici cu un boţ de aur» – vorbă curat moldovenească. Iu tsu ar fi de acord, cu adaosul: «fiindcă e deja vîndută». Faima şi-a făcuto cu simularea lustraţiei. De fapt a lustruit plebea ajunsă la putere acum /ruşii zic «iz greazi da v kneazi/. După cercetări de rigoare, spovedanii la ureche, s-a decis: Nici chiar Diacov nu a fost kgb-ist, nici şefu Val Botnare! Nici un colesnic nu a colaborat cu securitatea. Unu, doar veneticu Klizmenko; şi acela a recunoscut de bună voie.
  2)Filosofu-poet Dumitru /nu am reţinut numele de familie/. În zona asta nu se cade să fii mono. Simplu poet, politician etc. Dacă poet apoi şi politician /m-a-are/, ca Hadîrcă, să zicem. Sau ca Laie Daibîja cu zeci de funcţii, pe lîngă cea de versificator. Iată şi Dima nu este doar un poet diletant, mai e şi filosof. Ultima carte Centrul cercului ar putea fi suspectată că e tratat de geometrie. Surprinderea mea: omul l-a răsturnat cu degetul pe însăşi papa Karlo Marx. Adică ceea ce crede el că e Marx. Or, Marx rămîne mare economist, recunoscut mondial şi care, apropo, a prezis anume astfel de crize ca cea actuală. Marx-filosofu însă nu are aceiaşi valoare şi lucrurile sunt la fel de bine ştiute. Ceeea ce Dima a studiat la Diamat nu este original,este în fond teoria lui Hegel, trecută prin ciurul ideologic marxist. Spirala pe care Dima o înlocueşte cu circumferinţa /aici e miezul!/ este nu de la Marx. Şi nu poate fi răsturnată nicidecum. Propun filosofului neaoş, de la coada vacii adică, să ridice ochii la cer, să contemple «armonia din Pleiade» /Mi Emi/, dar şi /prin telescop desigur/ galaxiile a căror formă este de regulă spirala «marxist-leninistă». Ar fi cazul să se înţeleagă: filosofia are sens doar ca o metafizică (ceea ce urmează după fizcă, matematică etc). Protofizica este o aiurealăparaştiinţifică, dovada unei educaţii incomlecte. Ar putea citi omul vreo carte de istorie a ştiinţei, pentru a înţelege: cercul/sfera ca element al paradigmei pitagoreene a fost spart de către Kepler la 1600.
  Şi vocabular pe măsură are «poetul». O mostră doar: «Nimic nu se întîmplă întîmplător». (La Radio Moldova am avut plăcerea să audiez acest mic curs de filosofie antimarxistă. Mulţumesc redactoriţelor, deştepte şi ele…)
  3) Cine mi-a mai trecut cu deşertul? Ah, da, liberal-idealista Corina, care a ieşit victorioasă din lupta cu moara de vînt din dealul cu spini /era să zic ghimpi, păcatele mele/. Ştim ce se macină acolo de mulţi ani, zeci de ani. Şi pă timpul cînd Corina era acolo morăriţă, tot nu plăcinte /Iu Filip/ ieşeau pe poarta respectivă. Tot mani-pula-re era. Mai cu mintea, mai cu degetul/ limba. Efectul electoral — ţinta demersului — va fi nul. «Prăjitorii» Mu-1 vor trece la alte canale, dacă nu li se vor da filme sovietice şi alte şouri de acest gen. Cei mai subţiri vor rămîne la canalele bune cu care nu va putea concura mu niciodată, oricît s-ar primeni.
  Iurie Ţurcanu

  Pis. Pare să fie potrivită pentru moment traducerea lui iu tsu a unui vestit dicton latin:
  Prima — mîncare
  Secundo — defecare
  La naiba filosofare
  Că la cap /prost/ doare.
  Piis. Scuze pentru ton — asta-i dispoziţia mea în Saturnalii.
  Piis. Referitor la lustraţie. Mă repet: C. Tănase a refuzat să se spovedească la Raia, sub motivul că are omul gazeta sa, acolo va face lustraţie, se va autolustrui /un fel de masturbaţie — nu?/. Dar nu a făcuto. Şi o întrebare, dacă e voie: Azi cînd ai noştri sunt la putere de ce nu facem o lege a deconspirării KGB-ului? Aşa zic, fiindcă nu e reală la noi lustraţia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: