Un nou lup în aceeaşi piele tăbăcită de oaie?

Sărmana societate civilă, s-a pricopsit recent cu o nouă coaliţie, de asemenea cu titlu frumos: „…pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă”, cu obiective interesante, dar, probabil, cu o agendă latentă uşor de bănuit, avînd în vedere numele de lideri şi organizaţii constitutive: Asociaţia Juriştilor Creştin-Democraţi, Radu Buşilă
Institutul pentru Dezvoltare Regională şi Administrativă Durabilă, Ghenadie Vaculovschi
Asociaţia Naţională a Jurnaliştilor, Victor Popov
Fundaţia Europeană, Vlad Plămădeală
Fundaţia pentru Tineret din Republica Moldova, Victoria Cuşnir
Cartelul Ţărănesc „Sfântul Gheorghe”, Sergiu Rabei
Asociaţia „Răsăritul Românesc”, Andrei Şeremet
Comitetul Cetăţenesc Palanca, Alexandru Repida
Centrul pentru Strategii Politice şi Economice „Moldova Europeană”, Victor Gurău
Asociaţia „Basarabia Creştină”, Acciu Eugen
Asociaţia „Generaţia Viitorului”, Denis Ţurcanu
Asociaţia „Pro Transnistria”, Elena Romaniuc
Asociaţia Cadrelor Didactice, Iulia Bătrânac
Asociaţia pentru Drepturile Omului „Lex XXI”, Igor Ciuru
Asociaţia „Astreia”, Ana Caraman
Coaliţia Vocea Romilor, Ion Duminică, doctor în ştiinţe politice, expert
Asociaţia „Femeia Modernă”, Nina Ungureanu
Asociaţia „Axis”, Vitalie Hotnogu
Asociaţia „Europa Nova”, Andrei Popov
Asociaţia Culturală „Pegas”, Angela Racoviţă
Asociaţia Obştască „Femeia pentru Viitor”,Veronica Cucu
Asociaţia „Flacăra Gaz”, Silvia Guzun
Asociaţia „Pro Succes”, Gheorghe Spânu
ONG “Viitorul”, Ecaterina Turtureanu
ONG „Spicuşor”, Galina Uscatu”

Am comentat coroziv la ultimul lor comunicat de pe situl credibil Civic.MD, dar, probabil, autorul comunicatului, Cezar Salahor a decis că opinia mea nu trebuie afişată, de aceea nu ezit prea mult şi o reproduc mai jos, cu precizarea că nu poţi promova transparenţa, dacă la interfaţa web a activităţii coaliţiei nu permiţi comentarii incomode.

Mă uit la lista fondatorilor coaliţiei şi văd numai activişti din Noua generaţie, un fel de organizaţie comsomolistă a PPCD, o pleiadă de „magnifici” compromişi de o doctrină fundamentalist creştin-naţionalistă, dar şi de o coaqbitare la guvernare alături de oportuniştii şi antidemocraticii comunişti moldoveni.
Aşadar, cine din această grupare nu e creştin-democrat, şi cum de a ajuns în ipostaza asta, de figuranţi ai unui scenariu politico-propagandistic al defunctului PPCD?

Reclame

5 răspunsuri

 1. Vai de maidanezi/ze!

  Vai de cei învinşi , adică.
  1) Obama, după el alţii, s-au grăbit să-l felicite pe Ianucovici cu victoria, nedorind să aştepte decizia CEC-ului. Din cele mai bune intenţii — să evite nişte schelălăieli inutile ale frumoasei maidaneze Iulecica, care ar supăra unele urechi euro-atlantice mai fine. I-au propus, metaforic vorbind, eutanasierea. Iulecica nu cedează, cu atît mai rău pentru ea — va fi sfîşiată de dulău…/una e maidanaz la Kiev, alta la Chişinău/.
  2) Săracu Dorin a dat de naiba, adica de Brigita-ocrotitoarea maidanezilor. După obiceiul plaiului a fost turnat la Paris de către o căţeluşă. Cu ajuturul fratelui mai mare /Train/ se va descurca cumva. Şi maidanezii neeutanasiaţi şi cetăţenii nemuşcaţi, este posibil şi aşa ceva.
  3)Javrele au încheiat săptămîna politică trecută. Ce l-o fi apucat pe judele I Muruianu să se lege de gazetarii atotputernici de la o vreme? Nu a anticipat hărmălaia ce va urma? Presupun, a făcuto cu bună ştiinţă. A anticipat altceva — va fi demis oricum şi s-a hotărît la un gest eroic. O fi fiind el jurist bun, dar cu cînelogia stă prost. Or, din cîte ştiu eu, javrele turbate nu latră, te muşcă, deci, fără a te preîntîmpina sunt dublu periculoase.
  4) Ce 12 apostoli ai presei libere, printre care nu ştiu dacă este vreun nonIuda, nu sunt javre, pot să o confirm în cunoştinţă de cauză.
  În cel mai bun caz e vorba de Jujuci/ce, vezi fabula respectivă /A. Donici/. Vorbesc de caz concret, al cărui protagonist am fost şi pun mîna în foc pentru Aneta cea Mare /Grosso/ de la ZdG, că a făcut aport lui Papuc.
  5)Nu înţeleg de ce a reacţionat Dabija, să zicem. Cu tot nerespectul pentru această «umilă persoană» /aşa se autodefineşte, mai exact, şi aşa/ nu mi se erijează degetele să culeg «cîine turbat». N. Dabija este proprietar stimabil, chiar dacă proprietatea e furată. Dar ca orice gospodar are şi javre în ogradă şi Jujuci în birou /redacţie/. Are de asemeni prostul obicei de a folosi pă post de javre, respectiv Jujuci, lume bună, dar naivă /Macedonschi ar zice oameni proşti dar cumsecade; dar îi vedem că nu sunt chiar «comilfo»/.
  6) Se simte şi C. Tănase atins… Iarăşi mă miră. Se vede cu ochiul liber: nu e dulău, e motan, care a ştiut totdeauna rostul oalelor cu smîntînă, jumări etc.
  7) Deştepţi băieţii iştea din Alianţa /pentru nu ştiu ce/! Ioniţă propune să facem ca în SUA, gazetăraşii şi gazetăriţele ( Jujucii/cele, adică), să devină şefii juzilor. Nu comentez, am de gînd să fac o culegere la temă: Avatar po-moldavschi, despre extratereştrii care au căzut la guvernare ceva timp în urmă din am uitat care galaxie…
  Ştim că ziariştii noştri sunt în rînd cu lumea bună; tot atît de corupţi ca clasa politică, poliţiştii etc. De unde acest tupeu de a se ridica deasupra tuturor, de a pune ei primii mîina pe toate prăjinele/ beţele?
  Chiar nu pricep…
  Iurie Ţurcanu

  Pis . Cît priveşte demiterea lui Muruianu, sunt de acord. Să se mai schimbe cei din jilţuri, să ne mai bucurăm şi noi oleacă…
  Piis. Cu alte ocazii am dat exemple la p. 5), nu e cazul să repet.
  Piiis Cei 12 sunt parcă veniţi de la expoziţie, majoritatea cu tinichele noi-nouţe.

 2. Geopoliticale
  Motto: Geopolitica este calculul realităţilor la superlativ
  /iu tsu, parafrază după iu tsu/
  Situaţia geopolitică din zonă prinde contururi. Umbrela românească, urmată de cea bulgară şi reacţia smirnovistă — evenimentele de ultimă oră. Am urmărit reacţia Moscovei după anunţul lui Băsescu referitor la scut: despre România — nimic. Se vor cere lămuriri americanilor. Secretarul Aurescu, pe de altă parte afirmă că aranjamentele între SUA şi FR au fost făcute mai de mult şi acest punct de vedere este acceptat de mulţi, de la el pornesc analizele. Este jumătatea bună a adevărului. Jumătatea proastă: SUA şi FR au încheiat un pact strategic. Relevant pentru noi — conservarea zonei de influienţă rusească. Am spuso demult, azi se confirmă spusele prin schimbarea atitudinii SUA faţă de Ucraina. Şi UE se conformă pactului. Nu doar nemţii. Franţa e pe cale de a vinde Rusiei portavioane, de fapt tehnologii de ultimă oră. Pe de altă parte refuză Georgiei translarea prin satelit a unui post TV în l. rusă pentru Caucaz. Nu am nici scopul enumerării tuturor exemplelor, nici cel al băgări în sperieţi. Nu sper că cineva dintre liderii noştri va abandona asana comodă a struţului, pînă cînd nu vor primi cîte un kiosaku / ?/ la fund. Sunt deci realist şi din punctul de vedere al impactului. Dar sunt la datorie. Se prevăd timpuri grele, în care nici Apusul nu ne va ajuta, nici fraţii de păste Prut. Suntem pregătiţi să le înfruntăm cu demnitate? Liderii vor fugi la Dîmboviţa unde au «chilii» şi conturi.
  Noi, poporul, ce vom face?
  Ce facem azi pentru prevenirea unui dezastru naţional?
  Fiindcă noi nu putem schimba situaţia creată, dar trebuie să acţionăm inteligent, să-i facem faţă.
  Iurie Ţurcanu
  Pis. Nu vor aduce ruşii Iscandere la Tiraspol /deocamdată/, nu acesta este scenariul, dar argumente propogandistice pentru separatişti «scutul» a furnizat. Să-i dăm dreptate lui Voronin, cu pecizarea: nu suntem doar o linie a frontului ci un cîmp de bătălie geopolitică. Acceptarea unui astfel de statut este cu adevărat o aventură. Şi de data asta binele românilor este spre răul moldovenilor.
  Piis. Alegerile din Ucraina , preşedinţia cazahă la OSCE sunt alţi factori, care nu pot fi neglijaţi, ne vom convinge în cel mai apropiat timp.
  Piiis. Mai fac cei de la VB şi rosturi ale zilei la nivel. L-am auzit recent pe B. Vieru, care a spus printre altele şi lucruri foarte interesante. În toate discuţiile cu colegii din Parlamentul României o temă a predominat: nu alegerilor anticipate! /în R Moldova!/. Şi eu am zis NU, astă vară, cînd cu adevărat ele puteau fi evitate. UE, Comisia de la Veneţia nu ne vor permite să umblăm cu aşi în mînecă, nu acceptă răsturnarea unui virtual comunism, cu preţul instaurării reale a unei dictaturi liberal-democrate. Pînă la finele lunii vom avea un răspuns clar, univoc. Pentru orice profan în legislaţie este clar: nu există nici majoritate în Parlament, nici majoritate în cazului referendumului. Pe ce se contează?
  Piiiis. Am uitat niţel termenii Zen. Dacă kiosaku nu-i cuvîntul potrivit, apoi «cîte un băţ la fund». Cine o va face? Desigur speţul în arte marţiale Putin.

 3. totuşi în asa ipostaze există sanse de a ajunge vreodată de la societate dezbinată în tabere laterale si diametral opuse !!!!

 4. Carul dacă nu-l urneşti din loc nu merge singur făceţivă şi voi concluzii cum este mai bine, !!!!!

 5. ma-m gîndit la un vers :
  sunt vie frîntă
  tăbărâtă peste
  graniţi
  mă năucesc confraţii
  care au spart
  din smalţul de pe opaiţi..
  treziţivă !!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: