Azi Monica Macovei mi-a luat microfonul din mînă


I-am replicat astfel şi ei, şi celorlalţi eurodeputaţi cu tot cu asistente şi aghiotanţi, colegilor care n-au scos niciun cuvînt, n-au schiţat un gest măcar de împotrivire, ca să nu fie discriminat unul dintre ei…

Reclame

Un răspuns

 1. Poeţii ăştea…

  Motto: Dar şi Zarathustra este poet!
  /Frie Nie/
  1) Încep cu partea mai bună. De două ori mi-a trecut cu plinul Emelea /Galaicu- Păun/. Pe 15 a prezentat la Europa liberă un roman de Garcia Marquez, accentuînd reluarea debutului fascinant al romanului de bază al autorului / Un veac de singurătate/. Asta-i ipostaza adevărată a bărbatului adevărat — la zid, în aşteptarea morţii /altă variantă: în faţa plutonului de execuţie/…Cu amintiri inocente din copilărie! Pe 14 februarie a avut un dialog la România Internaţional, în care nu a fost pomenit numele «Poetului Plaiului cu boi». Fac o paranteză istorico-literară, dar nu în calitate de speţ, ci ca consumator de poezie /bună, îmi place să cred/. Pentru a fi înţeles voi cita din opul /virtual/ Curs de filosofie infantilă de Aurică Silvestru: relaţiile dintre copii şi bunei sunt mai cordiale decît cele dintre părinţi şi copii. /cît de original e — e o problemă aparte/. Emelea, Laie şi Grig anume reprezintă aceste trei vîrste şi după Aurică ar trebui să fie relaţii bune între Grig şi Emelea. Avem însă o excepţie regretabilă. Încerc să înţeleg motivul, nu aştept să mă lămureasccă speţul Ciocălău al Basarabiei /alias acad. M. Cimpoi/. Tatăl Laie l-a învrăjbit pă bunicul Grig contra nepotului Emelea. Un triunghi curat moldovenesc şi nu de dragoste, ci de ură. O ticăloşie prin excelenţă, caracteristică pentru Daibîja. De altfel şi împotriva concurenţilor din generaţia sa /Leo Botnaru ş.a./ a fost mobilizat acelaşi Grig. A fost un atac asupra poeziei, fiindcă loc există pentru toţi; şi consumatori cu diferite gusturi avem pe Plai, printre mioare mai ales. Cunosc personal chiar şi lume care-l place pe Dabija-versificatorul. Vorba ceea «de gustibus…».
  Reproduc o poezie la temă, cu scop didactic mai mult, de iu tsu, anno 199?, cu ocazia unui Congres al scriitorilor.
  Poeţii noştri
  Nici voi aripi sub cămaşe
  Nici voi cozi pă sub nădragi
  Nici voi îngeri, nici voi demoni
  Dar aşa ne sunteţi dragi!
  Ăştea-s poeţii şi ăsta-i poporul, care
  -i venerează: nişte mediocrităţi pe de o parte, nişte inculţi pă de alta. Momentul didactic: dacă spuneam acelaş lucru în proză ar fi sunat banal.
  Fiind la tema părinţi şi copii, nu-i pot neglija pe doi copilaşi, ale căror nume se vehiculează zilele astea cel mai mult în presă.
  2) Al Tănase oglî face declaraţii scandaloase nu pentru prima oară. Recent a declarat că în sistemul judiciar din R. Moldova există vreo 20 de tipi corupţi. Eu unul pot da o lipsă cu cel puţin 7 juzi corupţi la sigur. Se poate obiecta: au fost corupţi în cazul tău. Răspund: cel necorupt e necorupt în toate cazurile şi invers.
  Presupun că Oleg /Brega/ ar putea da o listă şi mai largă. Care-i problema? De unde numărul20? Presupun, că Al Tănase numără tot pă degete, ca tăticu. La modul cel mai serios: Ministrul Justiţiei nu-şi dă seama în ce fotoliu a căzut. Va putea combate corupţia de ale cărei dimensiuni nici nu-şi dă seama? Întrebare curat retorică. Eu nu aştept o asemeni minune. Am neglijat adevărul şi dreptatea 20 de ani şi acum vrem să le avem pă tavă în cîteva zile. Nelizea, musiilor! Legea inerţiei, dură ca orice Lege adevărată.
  Pot face şi o listă, mai scurtă, a celor care au corupt justiţia, fiindcă de la sine juzii nu se corup. Am în vedere dintre oameni «mari», respectabili, onorabili, etc. Şalaru, Ghidirim /miniştri/, Dabija /director de ziar, deputat, poet ş.a.m.d./, B. Druţă /avocatul acestuia/.
  3)Azi e ziua lui Oleg Voronin. Toată dimineaţa s-a vorbit despre invitaţia ce o are la nişte procurori mai speciali; chiar şi Golos Rossii a dat sfoară în toată lumea. Cînd colo — omul nu-i acasă! Ay-y-ya, Olejca! Ai lipsit de spectacol atîtea milioane. Nehoroşo…Serialul «Şi unii bogaţi plîng» probabil că nu se va produce. Ca să fie mai clar: never, nikogda, am vrut să zic.

  Iurie Ţurcanu

  Pis. Primul jude corupt cu care m-am confruntat este Vition, azi, se pare, tot la Curtea Supremă de Justiţie.
  Piis. Gazetărimea face mult fum, nu am nici o plăcere să le atrag atenţia azi — nu se merită. Apropo, cu toată «lupta crîncenă» pe durata a mai multor ani /diferite numărători/ nici un gazetar nu a căzut. Nici răniţi nu prea… Doar compromişi şi corupţi /Cel Bogat, cel Chelbos…./
  Piiis. Nicolae Costin a fost comemorat. Încă un prilej pentru gazetari să-şi arate incopetenţa. La momentul morţii, în 1995, au fost bleji ca şi azi. Nici o ipoteză formulată clar! Eu am o parte din adevăr, dar mă tem să croncănesc, e periculos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: