Azi am mai dus la CCA două petiţii

Abia azi am intrat să duc jalba la adresa Vocii Basarabiei, care nu vrea ca şi eu să fiu voce ascultată de basarabeni, dar între timp am mai scris una, tot cu un subiect vechi:
Consiliului Coordonator al Audiovizualului

Prin prezenta vreau să reclam în mod repetat o problemă cronică a audiovizualului moldovenesc, de care se face în primul rind vinovat CCA: publicitatea mascată la radio şi televiziune. Consider că această încălcare deliberată a Codului Audiovizualului de către radiodifuzori prejudiciază atît interesul public, prin evaziune fiscală, taxarea altfel decît publicitatea, dar mai afectează şi pe fiecare cetăţean în calitatea lui de consumator de informaţii, prin manipulare. Conform Codului, publicitatea trebuie să respecte anumite rigori de prezentare şi cetăţeanul trebuie neapărat să fie informat că priveşte sau ascultă o informaţie promoţională, nu ştiri sau programe de divertisment, cum ne sunt prezentate ades. Consider că CCA trebuie să intervină mai hotărît în apărarea intereselor noastre, altfel voi fi nevoit să apelez la instanţe superioare sau chiar la justiţie.

La 5 martie 2010, ora 14,30, am surprins la N4 o emisiune comercială în care era promovat un produs comercial medical “Dobrîi molodeţ”, cu invitaţi în studio de la o instituţie medicală privată, direct interesată de vinderea produsului.
La Moldova 1 am constatat că a fost păstrată rubrica „Business review” cu conţinut comercial, chiar dacă în vara anului 2009 Curtea de apel a constatat că acest program este ilegal şi grila de emsie trebuie revizuită.
În seara aceleiaşi zile şi la alte posturi ca NIT şi Pro TV am văzut că se practică acelaşi gen de „reportaje” la ştiri, într-o rubrică impropriu numită „business”, vocile reporterilor cunoscuţi pentru munca lor de informare neutră, imparţială, sonorizează nişte mesaje comercial-manipulatoare, pentru care nici ei, nici instituţia media la care lucrează nu pot să ne asigure că sunt adevărate, că produsul ori serviciul promovat sunt în realiate cele mai bune, cele mai ieftine. Astfel cred că se încalcă nu doar legea, ci şi se compromit jurnaliştii, credibilitatea instituţiilor media, se ştirbeşte încrederea publicului în bunele intenţi ale presei şi grija celor care trebuie să vegheze legalitatea în audiovizual.

10 martie 2010

Reclame

7 răspunsuri

 1. Way Brega, tu a s mori de tinar si na sa shtii de la ce. Te maninka in kur vad ka sa fii cel mai cinstit „jurnalist” din tara. Am skris in ghilimele pentru ka mai ai inka de mankat maliga pin a fi jurnalist. Stii, in viata asta trebu sa poti nu doar kastiga, ci si pierde destoinik. Imi aduci aminte de vremurile sovietice cind javre al de tine skriau donosuri la KGB pe vecinii lor, ca fak sex prea tare, ka askulta Golos Ameriki. Mori, mori, mori!

  • ia loh mai iesti mai komikule… kind era Voru la putere credca stateai akasa askuns si sugei degetu da amu deamu ti so ridicat ”substanta seia in cap” si esti blatnoi sau si ku viata ta? e si cautati de treaba ”draceste maI departe” fiecare are treaba lui… Brega sa faca kipish da tu ca sa dracesti mai departe,ca esti un mos prost )))

 2. Mai Mos ION suge becu… lasa-l in pace ca ii patan de treaba nu ca voi ” cu vlasti menyaetsya” Dai in nas la tati BRega,lumea e cu tine!!!

  • Ma doare drept in virful sulei ka vlasti meniaetsa sau nu, nam cind sa citesk tati aberatziile unui copil ka tine.

   Lumea e cu tine Brega, latratsi mai departe. Vorba aia, cainii latra, caravana merge inainte 😀

   • bai boule.. caravana ta demult o plekat.. asa ka laso mai moale ca gindesti taman tu ka un kopkil prost si lu kare parka io luat bomboana…

 3. Petiţiile sunt corecte. Lumea se uită la emisiuni, care încep cu informaţii generale. Apoi acestea trec în reclama unui produs concret, fără a se menţiona şi produsele alternative

 4. Aseară, la aceeaşi oră, pe N4 se dădeau aceleaşi imagini manipulatorii cu Dobrîi molodeţ. Încă n-am primit răspuns de la CCA!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: