Nici situl Parlamentului nu e actualizat şi generos cu informaţiile

Actualizare: am găsit cîteva proiecte de legi recente, dar cineva pe FaceBook a observat pe bună dreptate că acestea sunt în format MS Word, de parcă legislativul nostru ar avea un contract cu Bil Gates să-i vîndă producţia. Nu m-aş mira să aflu că textul scris de „consultant” din „aparatul guvernului”, cum apare la informaţiile despre autorii unui proiect de lege, să fie produs de un soft piratat, lucru care ar putea să-l supere pe miliardarul american…

Reclamam recent că pagina oficială TRM.md e zgîrcită în informaţii, dar şi cea a forului legislativ – Parlamentul! Căutînd proiectul de lege despre libertatea cuvîntului sau legea de modificare a codului electoral, am descoperit că cetăţenilor nu doar că nu li se oferă posibilitatea de a citi aceste proiecte de acte legislative, pentru o eventuală comentare, dar nici măcar nu li se spune cînd şi unde se discută acestea, ordinea de zi a comisiilor permanente n-a mai fost actualizată de peste un an de zile! Şi asta în condiţiile în care fizic deputaţii nu prea pot fi găsiţi, birourile lor fiind răsfirate prin diverse sedii bine păzite, iar la şedinţele în plen e greu să nimereşti, pentru că ele au loc sporadic, nu cum scrie în regulament şi pe situl Parlament.md, iar cetăţenilor de rînd chiar le este imposibil să intre în sală, de parcă nu pentru ei au fost aleşi cei 101!

Reclame

7 răspunsuri

 1. […] » Nici situl Parlamentului nu e actualizat şi generos cu informaţiile Mai vezi » Anunțuri | JOBuri | Știri | Horoscop | Meteo | Sondaje Articole […]

 2. Troika, semiorca, tuz…
  Motto: Cîrpaci este nu cel care cîrpeşte; cîrpaci este cel care cîrpeşte rău.
  /iu tsu/

  În sfîrşit liberalii au scos ceva din mînecă. Nu am înţeles însă ce. Un as, un 7, un 3, sau o banală şestiorcă? Oricum a început un proces, dar din cîte înţeleg eu limba Jurnalului de Chişinău, nici Al Tănase oglî, ministrul, nu prea ştie despre ce e vorba. Presupun că aşa va şi rămîne plebsul cu care se face plebiscitul în ignoranţă. De la el se cere prezenţă şi vot. Va primi în schimb mult şou prpogantistic de toate culorile şi puţină pîne. Calitatea şoului – dubioasă, a pînii cu atît mai mult, dar e bună în ţara ta.
  Din cîte pricepe toată lumea scopul suprem este neacceptarea anticipatelor, altfel spus nedorinţa de a ceda puterea, camuflată în omniprezentul pragmatism – economii mari. Cu adevărat să guvernezi cîteva luni doar, să prinzi doar la gustul puterii şi să fii nevoit să cedezi! Ce nedreptate!
  Mă întreb ce au făcut cei de la guvernarea actuală în anii cît au fost în opoziţie, dar retoric de tot. Ar fi putut pune pe masă din prima zi după victoria în alegeri o constituţie nouă, care să fie promovată pe îndelete. /Napoleon de unul singur a dat în cîteva săptămîni o constituţie Franţei. Şi nu avea studii juridice la Chişinău sau Iaşi, sau Sorbona… Citise Dreptul Roman la gauptvahtă, din neavînd ce face./
  Noi ne vom alege cu o cîrpeală. Vor fi în cel mai bun caz operate careva schimbări pentru uz curent, care ar putea fi şterse de următorul val.
  Dar fiindcă se umblă la Constituţie şi sunt salutate propunerile constructive, vin şi eu cu una, că şi eu sunt cetăţean! Propun să fie întrodus în Constituţia R. Moldova articolul 13 prim, cam în forma: Moldovenii nu sunt chiar atît de proşti, precum sunt consideraţi la Moscova, Kiev sau Bucureşti. /Aşa crede şi Laie Daibîja, apropo./
  Şi rămîn la părerea mea veche-veche, formulată explicit şi în public în fierbinţeala alegerilor din 1990: “Nu schimbăm situaţia prin adoptarea unui Cod bun. Calitatea oamenilor, a celor suspuşi în primul rînd, ne poate scoate la un liman”. Ce folos că am avut de la o vreme o legislaţie, care era considerată conformă standartelor europene /în linii mari/, dacă aplicarea ei au făcuto nişte neeuropeni în fond? Deci, îmi reafirm scepticismul: jocul de-a umblarea la Constituţie este interesant /cu interes/ pentru unii, dar ţara cu ce se va alege, vom mai vedea în toamnă…
  Iurie Ţurcanu

  Pis. Comisia de la Veneţia – ne vom confrunta cu ea? Why not?! Nu am făcut noi război cu ruşii?

 3. Cazul Costin /continuare/

  Comentariile la ultimul material la temă au fost destul de pertinente, dar anonime şi incomplecte. Cazul Costin poate fi analogat cu cazul Litvinenco, dar analogia e mult mai largă, nu se reduce la faptul că ambii au fost asasinaţi. Cît priveşte inculparea unei indefinite mafii – nu se exclude, orice primar întră în conflict cu lumea interlopă. Nici azi nu voi da varianta mea, mai aştept, poate se implică Rodica sau Seva…
  Costin-primarul a făcut, se pare, tot ce fac primarii de Chişinău după el. Primul act de corupţie mare în învăţămînt a fost privatizarea neoficială a şcolilor de elită, transformate în licee. Dna Costin a pus mîna pe unul, dna Filip /aşa ştiu eu, soţia lui Iulian Filip, care ocupa un post în primărie/ – pă altul etc. Că a suferit procesul educaţional eu nu am dubii; nu este uşor însă de vădit aceasta.
  Privatizările au trecut şi prin primărie.
  În speţă loturile au fost un domeniu foarte profitabil.
  Fondurile Soros etc tot prin primărie treceau. Şi a fost acolo şefă tot o rudă a d-lui primar, care se pretindea şi poetă.
  Dar nu cu aceasta se măsoară N. Costin – sunt de acord; dar nici acestea nu au lipsit – fiţi de acord. Şi vom merge mai departe, dar am spuso nu azi.
  O dată în plus îmi exprim toate cele rele pentru gazetarii noştri, pentru care am vocabularul adecvat, dar sunt oleacă pudic, nu-l folosesc. Măcar presă galbenă nu avem, pentru ca să nu trebuiască să spun eu pă ce a mai pus mîna Iulea.
  Fiind preajma zilei de 7 aprilie se fac multe speculaţii, analogări. Una e de principiu şi de învăţătură ar fi trebuit să fie, dar nu a fost să fie, pardon pentru calambur. Anume reacţia la art. 13 din perioada 1995-6. /nu sunt sigur dacă nu 94-5, cine are data exactă să mă corecteze/. Atunci dna Iulea Gore împreună cu A. Petrenco /cu cu/ au scos copiii în stradă. Ultima manifestaţie a fost pe 16 aprilie în sîmbăta Paştelui catolic. A fost un marş legionar al crucii în frunte cu Iulea pă post de Jana d Arc a Basarabiei. Totul filmat de către V Bucătaru. La un moment însă pelicula a fost “furată”, Iulea a trecut la un discurs internaţionalist, iar în toamnă a plecat la Consiliul Europei să ne reprezinte. Bună pedeapsă pentru o aşa faptă ticăloasă – copiii au fost luaţi din clase şi folosiţi în scopul personal al Iulei – şi numai la noi şi la tătari este posibil un asemeni comportament. Tătarii însă foloseau copii străini, Iulea i-a folosit pe ai noştri.
  Chiar nimeni nu a observat fenomenul? Nu se va implica nimeni?
  Poate ar fi bine să fie solicitată şi părerea sorei lui N. Costin. O singură dată am vorbit cu ea, avea un discurs escatologic, mai ales la adresa bogaţilor. Nu am iscodito, nu este năravul meu, dar gazetarii ar puteao face.
  Iurie Ţurcanu

 4. Mai baiete revino-ti in fire.Gaseste-ti un job bun,primeste sfatul acesta!

 5. Oleg! Vă mulţumesc pentru susţinere. Ce ziceţi, o lăsăm în pace pă Iulea?

  Chestiunea religioasă
  Fiindcă e postul mare… Dar şi fiindcă unii au formulat pe blog problema, fie şi la modul cel mai diletant. Mă voi repeta cu anumite afirmaţii, pentru a fi înţeles.
  Nu e de mirare că în sfera religioasă confuzia e una deosebită. În această sferă nu ne sperie paradoxul, nici chiar ilogicul, credinţa fiind unul din exerciţii; inclusiv cea în lucruri absurde /aparent absurde/. Şi totuşi o anumită ordine se cere, există totuşi lucruri care pot fi clarificate definitiv, mai ales în plan istorico-religios.
  Un exemplu de referinţă – cum Biserica Orto Română a influienţat în rău istoria românilor, dar şi istoriografia română, ca consecinţă.
  Secolul 20 a fost unul de criză continuă; inclusiv pentru creştinătate, în speţă pentru ortodoxie. Pentru cea română îndeosebi. În linii mari: după ce a mers cu legionarii /în primele rînduri!/, o parte a clerului a căzut în îmbrăţişarea bolşevică. Anume cei care fusese compromişi şi nu reuşise să fugă erau şantajabili şi au colaborat cu securitatea. La fel au fost puşi întro situaţie de neinvidiat cei moldoveni, care riscau să fie trimişi “acasă”; nu ne vom mira dacă vom găsi printre ei mai mulţi turnători.
  Şi iată, un basarabean d-al nostru, ajuns mare ierarh, anume Nestor Vornicescu scrie cam aşa “fericiţii ani 1947-8”. Asta la 1990! Pentru cine fericiţi? Pentru moldoveni, români? Pentru biserica românilor, care s-a căpătuit cu lăcaşe de cult şi mulţi enoriaşi atunci cînd guvernarea, după modelul sovietic, a desfiinţat Biserica greco-catolică. Desigur istoricii români cunosc rolul acestei biserici /gre-cat/ în geneza poporului român /ei primii au formulat ideea naţională!/, dar nu totdeauna îndrăznesc să se exprime de teama afuriseniei. Şi rămîn în conştinţa populară “adevăruri” precum că cei din Şcoala Ardeleană au fost nişte îngeri căzuţi, iar cei trei de la 1784 au fost de fapt doar doi. Anume aşa au redactat popii /de astă dată se pare că în bună înţelegere cei ortodocşi şi cei greco-catolici/ Declaraţia de Unire de la 1918. Crişan nu figurează în text, doar Horia şi Cloşca. Se poate o nedreptate mai mare?
  Am expus unul din argumentele neortodoxiei mele, unul din multele.
  Va urma. Iurie Ţurcanu

 6. Pă ce a mai pus mîna lelea Iulea
  sau
  Achtung! Vin tătăroaicele.

  Citind un comentariu hamos /adică cu ham-ham, a unei javre, deci/ m-am convins odată în plus: suntem, dle, din daci! Fiindcă ne place să căluşăm şi acceptăm să fim căluşaţi. Jocul Căluşarii nu este legat de cai, de călăritul cailor, a iepelor mai ales, ci de căluş. Cel trimis sol la Zamolxis avea căluş — este o ipoteză pe care o accept eu.
  Am fost totdeauna contra căluşării, cu atît mai mult în era INTENET-ului obiceiul de a închide cuiva gura este un atavism. De mirare că aşa ceva e posibil, se încurajează pe de o parte, pe de alta nu sunt mulţi cei care se opun acestui curent. Deci nu voi tăcea chiar dacă ştiu dictonul cu păsărica. Or, eu sunt cioară bătrînă şi croncănesc şi voi croncăni, cu orice preţ, din principiu!
  Asta e!
  Istoria se repetă, nu se repetă — este o temă vehiculată pă plai. Chiar dacă se repetă la moldoveni este dejeaba, fiindcă suntem nişte repetenţi incorijabili şi nu doar la istorie, ci la viaţă în genere. Astfel lecţia primită de la lelea Iulea nu ne-a fost de învăţătură şi iată că dînsa pregăteşte o nouă lecţie, de fapt un curs întreg. Lelea se pune pă post de lider spiritual al plaiului. Are şi argumente. Nu a pus ea mîna pe Mircea Eliade /şi atîţea alţii!/? Nu a călătorit prin Tibet, Himalaia, Atos tot cu mîna lungă şi mereu întinsă spre mai mult şi mai mare? Nu are adepţi /ca toţi adepţii bigoţi şi neintelegenţi/ în massmedia noastră, care să o promoveze? Întrun final — nu are ea bani? Peste toate — acest public de pă plai, care e total zăpăcit şi îl prosteşte oricine are mijloacele necesare.
  Astăzi lelea Iulea întinde mîna la sufletele noastre, la cele mai tinere în special. Şi noi suntem cu lecţia precedentă neînvăţată! Vai nouă! Ne va prosti o dată în plus… Experienţa, dle, practica care… vorba ştiută..!
  Am neglijat şi sfatul lui Nietzsche, referitor la hoţii de buzunar. Dar aici e lucru serios; cazul e penal, fiindcă sufletele nu sunt furate de flori de cuc! Cu ele ceva se va face, cel puţin îşi va lăţi Iulea imperiul.
  Mă consider cu tema, boierescul adică, făcută.
  Iurie Ţurcanu

  Pis. Se cerea citarea Scrisorii a patra, nu o am la îndemînă, dar ciclul nu se încheie aici.
  Piis cu aviz. Intenţionez deschiderea noii rubrici: Ce mai nou în ţara lui Ghimpu-vodă? Ce ziceţi?
  Piiis. Că proşti mai suntem! Atîta euforie cu sîrma Ghimp-ată, care era un anacronism pur şi simplu. La ce sîrma, dacă avem Cortina? Ruseşte şi popular ar suna mult mai bine. Las cititorului exerciţiul traducerii.

 7. NU GUVERNULUI-BOC-BASESCU

  Nu, PROGARMULUI CASA VERDE
  Toti cetatenii romaniei sunt obligati sa plateasca pentru persoanele care vor sa-si implementeze sisteme neconventionale: panouri solare, pompe de caldura, turbine eoliene, 6000 de euro pentru fiecare casa, bani care sunt virati la firme particulare romane si straine care furmizeaza aceste sisteme din creditele de la FMI.

  Cine doreste sa-si instaleze aceste sisteme energetice sa o faca pe banii lor si nu pe banii romanilor.

  Nu, PROGRAMULUI REABILITAREA BLOCURILOR

  Toti cetatenii romaniei sunt obligati sa plateasca Programul national multianual privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte, locuiesti sau nu in aceste blocuri, romanii platesc 50% din valoarea lucrarilor, finantate din creditele de la FMI pe care le platim cu toti si acesti bani ajung la TEHNOLOGICA RADION si alte firme ale clasei politice care pe deasupra mai incarca la plata lucrarile respective.

  Cine doreste sa isi reabiliteze locuinta, blocul sau casa sa o faca pe banii lor si nu pe banii romanilor din creditele de la FMI.

  Nu, PROGRAMULUI RABLA

  Guvernul BOC-BASESCU a suplimentat financiar Programul Rabla din creditele de la FMI, cu 195 de milioane de lei si fiecare masina data la REMAT costa 38 000 de lei, 38 000 000 lei, bani pe care ii platesc toti romanii, bani care ajung la firmele producatoare de maisini, iar masina data la firma particulara remat ajunge fier vechi in RUSIA si banii ii incaseaza firma remat particulara care a primit masina, ai masina sau nu participi la plata acestui VAUCER, dar nu sunt banii pentru cetatenii romaniei, pentru salarii, pensii si medicamente.

  In Germania, cetatenii germani nu mai platesc PROGRAMUL RABLA.

  Cine doreste sa-si vanda masina este treaba lui, dar nu sa platim toti romanii aceasta masina si banii sa ajunga la firmele particulare producatoare de masini.
  Romanii platesc peste 360 de milioane de euro firmei Ford sa fabrice masini in romania.
  Romanii platesc peste 38 de milioane de euro firmei RENAULT SA FABRICE MASINI IN ROMANIA SI LE VINDE IN AFARA RIOMANIEI CU 5000 DE EURO BUCATA, IAR IN ROMANIA CU PESTE 10 000 DE EURO DACIA.
  Romanii platesc firmei AIRBUS 45 DE MILIOANE DE EURO sa fabrice piese si agregate si ei sunt profitorii produselor si romanii cu paguba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: