Alexandru Tănase crede că va fi votat cu astfel de propuneri?

Actualul ministru al justiţiei, mai nou şi candidat al PLDM pentru funcţia de primar general al capitalei, a iniţiat modificarea legilor astfel, ca dreptul de reprezentare în instanţa de judecată s-o aibă exclusiv avocaţii. Este explicabilă grija lui pentru colegii avocaţi, din cauza pauperizării sopcietăţii, miile de jurişti riscă să moară şi ei de foame, pentru că moldovenii nu prea au cultura adresării la avocat, pentru că serviciile acestuia costă mult, mai ales dacă includ şi plăţi neoficiale în favoarea anchetatorilor, procurorilor, judecătorilor. Dar politicianul candidat nu s-a gîndit la milioanele de amărîţi, care n-au acces la o bucată de pîine proaspătă şi apă potabilă chiar în toată ziua, votul lor oare cum îl va obţine?
Eu cred că l-ar avea asigurat prin retragerea acestui proiect de lege neinspirat!


declaraţia de mai sus a fost făcută de un profesor-pensionar pentru www.Curaj.TV

Reclame

10 răspunsuri

 1. Lelea Iulea la final
  Motto: Ole, ole, ola
  Tot deasupra va fi ea –
  Măria sa, Iulecika.
  /deja popular/

  Chiar sunt bucuros să scap de ea. Şi ea de mine, la sigur. Nu este însă finalul dorit, anticipat. Or, scopul era să demonstrez că Iulea Gore-Costin este o Mata Hari a Basarabiei şi avem în versiunea mea dovezi. Am discutat însă recent cu un domn bine informat, care mi-a expus cam aceiaşi versiune ca Revedeanu /vezi comentariul la unul din materialele la temă/ şi am decis să mă las păgubaş să nu insist pe părerea mea, repet mai mult bazată pe logică şi analogii decît pe informaţii /fiindcă nu sunt de la SIS şi nu am nici tovarăşi pe acolo/.
  Am deschis şi Wikipedia pentru documentare. Şi am observat o lacună – anii 1986-90. nu o voi acoperio, doar atît că de la dl bine informat am auzit şi am crezut, că e de crezut: la Chişinău a venit Iulea cu ajutorul lui Victor Ilici /Smirnov/. Acesta îşi făcea rezerva de cadre «naţionale» /A Plugaru şi mulţi alţii sunt din acelaşi lot/.
  Concluzia este însă fermă: lelea Iulea a făcut mult rău cetăţenilor acestei ţări şi e pe cale de a le mai face. Şi avertismentul meu e gratuit, dar îl fac pentru împăcarea propriei conştiinţe.
  Nu a fost zădarnică munca mea /cum zicea Saşa Puşkin/: am înţeles «sensul din tablouri» /Mi Emi/ dar şi din tabloidele moldoveneşti. Am înţeles că comisiile ghimpate au şi scopul fugii de istoria recentă. S. Chircă ar trebui să ne spună ce a făcut el în timpurile tinereţii sale, nu ce au făcut alţii — asta e ştiut în linii mari.Aprofundarea acestor cunoştinţe, cantitativă, nu ne dă absolut nimic, nişte sloganuri electorale anticomuniste în cel mai bun caz. Desecretizarea SIS-ului nu se va face, fiindcă nu e voinţa aceloraşi liberali.
  Am mai verificat aşa zisa opinie publică sub aspectul, că poţi atinge idealuri, instituţii ale statului şi nimeni nici nu observă. Dar încearcă să-l atingi pe careva Laie, careva Iulea! Se ridică o putoare, o hărmălaie, un torent de acuze…
  Iurie Ţurcanu

 2. Mizeria massmediei «bune»…
  Motto: En passant par la Lorene
  Avec mais sabot
  ……………………
  /cîntecel popular francez/

  Au început să înţeleagă şi cei drepţi şi buni această mizerie. Şi în primul rînd N. Negru, care e o mică şi parţială abatere de la masa comună. Şi asta fără o analiză în pro-fundime /din partea lor/. Ce-ar fi să comparăm scrisele / spusele gazetarilor de acum un an, doi? Unde era faimosul Tănase Teleleu ceva Timp în urmă? Cui slugea? Etc
  Bîlbîiala este însă vizibilă şi fără anal-iză. Azi Tănase cheamă să nu se vorbească de Voronin /să nu i se facă piar/, mîine îşi umple cu el ziarul. Că altceva ce are să ne spună? Din întîmplare am văzut şi eu o parte din Profundimea Lorenei. Şi să afirmi că fata ar fi reputat o victorie /1:0/ este cel puţin hazardat. Socoteala aici se face altfel, Voronin a spus numai ceea ce a găsit de cuviinţă, iar Lorena nici nu a coborît la fund, nici nu a scos de acolo ceva relevant. Şi e naiv să ne aşteptăm la revelaţii cu referire la 7-8 aprilie din partea gazetăriţelor, oricît de frumoase şi vorbareţe ar fi. Nici din partea opoziţiei, nici a puterii, nici a «organelor»! Iar de la Nagacevschi trebuie să fii chiar prost, nu naiv doar, ca să te aştepţi la ceva.
  Unde sunt tinerii actori, martori şi jertve ale acelei zile? Chiar îşi vor ei monument? Şi de ce doar un singur erou? Răspunsul la această întrebare e simplu: suntem români şi la noi e valabil modelul cartofului. Adică bun e ceea ce e în pămînt.
  E momentul unor răsturnări şi şmecherii, în primul rînd motanul şi pisicuţele de la Timpul, preferă expectativa…
  Deştepţii de la Jurnal găsesc teme colaterale; aşa este exaltarea Bogatului de azi cu succesul lui Filat. Vom primi mulţi bani, începînd cu 2011. Cine va fi la putere atunci?
  Dar carele gazetăriei «bune» merg înainte, spre nicăieri. Le merge leafa — asta-i principalul. Iar la număratul bobocilor în toamnă vor găsi pretexte, vor găsi vinovaţi de catastrofa spre care se mărşăluieşte triumfalist azi.
  Să fiu sincer nu am nici un elan, scriu din inerţie, fiindcă este exclusă orice eficienţă /şi vorba poetului « Orice nceput se vrea fecund…»/. Şi mă consider cu boierescul împlinit pentru ziua de azi. Dar atît!
  Iurie Ţurcanu

 3. Pentru urechile deosebit de lungi…
  …sunt nevoit să mă repet. Scuze, celora care au înţeles dintro dată, dacă asemeni există. În afară de toate Iulea mai e şi lipicioasă; ştiam acest lucru, dar am dorit sincer să scap de ea, să nu merg mai departe. Dar iată-mă potopit de un noian de comentarii, unul ca unul. Pentru tineri este un exemplu cum se închidea gura pă vremuri. Ieşea un coleg, un elev, un muncitor, un intelectual şi-şi dădeau cu părerea, după comandă desigur. Nu era examinat cazul în fond. Exemplu de serviciu: Soljeniţina ne cital, no osujdaiu. Era normal ca cineva să descrie faptele Iulei, în speţă cele legate de protestele contra articolului 13. Intenţia, ca regulă, a fost una nobilă. Mijloacele şi consecinţele sunt importante şi ele au fost ignobile la sigur. Pentru tinerii, care au învăţat de la lele doar demagogia, repet situaţia de atunci. Parlamentul condus de tovarăşul Iulei, anume Piotr Kirilovici Lucinschi a făcut schimbarea respectivă, întroducînd limba moldovenească în Constituţie.
  La începutul protestelor Kirilîci a făcut afirmaţii dure la adresa l. române în faţa studenţilor.
  În timpul manifestaţiilor s-a înteţit propoganda legionară şi ele au finalizat cu un marş legionar al crucii în frunte cu Iulea. Peliculele au fost “furate” de la V Bucătaru.
  Ulterior Iulea a trecut la un discurs internaţionalis, l-a susţinut pe Kirilîci în alegeri şi a primit drept recompensă exilul la Consiliul Europei. Desigur a fost drerptul ei la alegerea unui anumit preşedinte. Şi eu nu cred că Snegur era/este mai bun ca Lucinschi. Modul cum a procedat este fraudulos însă. S-a avîntat în competiţie nu pentru a învinge, ci doar pentru a-l…cum se zica la noi pe Snegur.
  Acum dînsa întinde mîna spre sufletele noastre, a copiilor noştri mai ales, o face pă liderul spiritual.
  În linii mari astea-s faptele. Lipsesc “paginile galbene”, care nu mă interesează şi pe care le cunosc doar “după ureche” şi sumar.
  Iarăşi mă repet. Scriitura mea are şi scop experimental. Am atacat dur Biserica Ortodocsă Română – cea mai de cinste instituţie a românilor /după sondaje/. Nimani nu a reacţionat. O ating pă careva Iulea şi sar atîţea căţei/luşe la mine. Dar şi dulăi şi javre de serviciu.
  Ce-au învăţat inşii de la profă? Să scuipe obraznic sub anonimat şi la comandă în oameni despre care nu cunosc absolut nimic. Nu a fost combătută nici o afirmaţie a mea, nici s-a încercat!
  Iurie Ţurcanu

  PiS. Tănase uneori are dreptate, alteori furnizează şi informaţie bună. În numărul de azi aflăm un moment interesant cu Kirilîci. Cît de român este deţinătorul medaliei Mihai Eminescu /România nu RM!/ şi tovarăşul lelei în cauză. Dar contextul “fueghian” nu-mi place. L-am prins cu un mic furtişag, nu mai are şanse să se reabiliteze în faţa mea.
  PiiS. Am fost tentat să-mi revendic nişte merite la modul serios. Nu e cazul însă şi în glumă dau două. Primo nu sunt istoric, nici specialist în comunismul ştiinţific /ca N. Costin, Gicu Slabu şi alţi “deputaţi buni din primul parlament democratic”/. Pentru a mă delimita de ei semnez uneori “nedoctor în neştiinţe”. Şi secundo: sunt matematician, nu mare, dar matematician totuşi! Nu gazetar şi filolog ca Teleleu şi atîţea alţii!

 4. Lumea e materială,…

  …deaceea eu sunt idealist. Pentru a nu fi ca lumea.
  Voiam să scriu despre idealism, care la noi e lipsă totală şi nu de ieri, dar în conformitate cu sloganul meu preferat (nu fă azi ceea ce poţi face mîne) am tărăgănat. Şi iată un comentator – Sergiu – mă cheamă la temă: Ce cred eu despre Grigori Perelman?
  În linii mari – cred că este nu doar un mare matematician, este un mare om, o adevărată personalitate (nu VIP!). Pentru neiniţiaţi: Perelman a refuzat pînă acum mai multe premii, acum refuză premiul mileniului oferit pentru demonstrarea unei ipoteze a lui Poincare. Rezultatul este fundamental nu doar pentru topologie (ramură a matematicii), ci şi pentru cosmologie, se încearcă a răspunde la întrebările cu referire la structura Universului. Întrun fel se confirmă ipoteza că acesta reprezintă o sferă patrudimensională.
  Ce prezintă omul Grigori Perelman? Moldoveneşte vorbind şi pă scurt – un năuc. De la nauka. Căci la moldoveni/români “…dacă ai cumva iluzii eşti pierdut/ Şi eşti ridicol” ( Mi Emi). Iluzii aici în sensul de idei. Este o temă mult vehiculată de sărmanul idealist Mihai, pomenit între pragmaticii bucureşteni. Dar şi unii ruşi cred că e vorba de boală, căci nu e normal să refuzi dolarii pentru care atîta lume îşi vinde ţară şi suflet şi orice! Dacă e boală, îi zice idealism. Şi nu e primul Grigori cu aşa diagnostic. A mai fost unul Pitagora, altul Isus, un al treilea Mihai… Sunt doar cîteva exemple. Nu am început cu Adam şi nu termin cu cinejii…
  Grigori al nostru e certat cu toată lumea, inclusiv cu breasla matematicienilor. Iarăşi nu este primul – number 1 breslei din a doua jumătate a secolului 20 – Grothendieck – la fel a boicotat mediul academic din SUA pentru relaţiile prea strînse cu anumite structuri ale statului. Perelman a plecat de la prestigiosul institut “Steclov”, articolul prin care a devenit celebru nu a fost după tipic publicat întrun jurnal de specialitate, ci pe internet.
  Am o părere aparte despre fenomen: este vorba de manifestări în sfera Spirituală. Grigori Perelman este în opinia mea un Mare Spirit. Acelaşi lucru l-am spus despre Mihai Eminescu, cu accentul dublu: 1) el nu a fost încă valorificat la noi; 2) el nu trebuie confundat cu Grigore Vieru şi alţii, care, cu tot respectul, sunt din altă sferă – cea a culturii.
  Este firească întrebarea: e rus sau evreu? Presupun că se identifică rus. Şi ar fi bine să se ştie că şi ruşii sunt idealişti, nu doar evreii. Şi ar fi fost bine să ne fi molipsit de această boală de la ei. Şi, aici mă repet din necesitate, americanii la fel sunt mari idealişti. Pragmatici ei sunt în relaţiile cu noi…marii pragmatici.

  Iurie Ţurcanu

  PiS. Mi-a părut bine să-l aud şi pă Strîmbeanu Andrei criticînd pragmatismul. Nu ţin minte însă din parte-i vreo manifestare de idealism…
  PiiS. Atunci cînd se vorbeşte de Spirit apare asociaţia uzuală – mănăstiri, biserici etc. total fals! De la o vreme (sec 14) spiritualitatea a ocolit aceste instituţii, găsindu-şi locul în societate.

 5. Către «ţărişoară» şi Pretutindenie
  /Pastorala Papei de la Bîk Laie Întîiu, comentariu tendenţios/

  Bula din Joia Săptămînii Mari e una deosebită. Tema este una «la zi»: 7 aprilie, căci şi atunci au fost patimi. Aşa crede Papa. Eu unul zic că e vorba de un tipic exemplu la ceea ce se numeşte mintea cea de pă urmă a moldoveanului. Mai simplu — handicapul străbun. La N. Dabija el constituie aproape un an. Adică ceea ce trebuia să facă acu un an, face azi. Ba o mai şi face pă erou-deşteptul.
  Chiar şi cronologia la care insistă e cu bună ştiinţă schimonosită. Din punctul meu de vedere N. Dabija rămîne un învinuit /nu doar bănuit/ pentru evenimentele din 7 aprilie. Am spuso deja pe 17 aprilie. La ora 12 aproximativ, pe 7 apr, Dabija aştepta ceva în PMAN. El, care e cunoscut în «ţărişoară» /îi aparţine această noţiune/, care are Forum cu 200000 de adepţi, dintre care lesne de presupus mulţi erau prezenţi la eveniment, putea să meargă la Preşedinţie să calmeze spiritele, să-i protejeze pe tinerii fără experienţă de provocatori. Nu a făcuto; aştepta răbdător încheierea «revoluţiei» acolo, în piaţă /a avut grijă şi de alibi/, pentru a ieşi printre primii la microfon cu declaraţii gen «comunismul a căzut».
  În consecinţă: are dosar la mine. Pentru înaltă ticăloşie. Pentru coruperea politică a mai multor generaţii. Etc. Nu-i pronunţ însă eu sentinţa— Cronos o va face. Desigur la Judecata finală, dar şi în istorie, peste 10-20 de ani.
  Iurie Ţurcanu

  PiS. Apropo. Materialul meu de pe Curaj din aceea zi , ora 11:30, în care avertizam despre iminenţa provocărilor, care a fost scos, apoi iar postat, la moment e lipsă. Are cineva grijă să nu ne descurcăm în evenimentele acelei zile blestemate. Pentru confirmare vezi materialul de pe 17 aprilie, care deocamdată nu a dispărut.
  PiiS. Ca să fie clar, nu mă leg de om din neavînd ce face. Şi nu neg că anumite afirmaţii din Bulă corespund adevărului. Dar sunt alterate, au întîrziat. Că e scenariu se vedea cu ochiul liber pe 7 aprilie, dimineaţa… Cînd Laie Daibîja aştepta răbdător în piaţă o revoluţie făcută de alţii, dar pă care el să pună primul mîna. Că-aşa-i la noi, la boi — pentru rimă… Rezultatul acestei atitudini /şi din partea altor lideri «buni»/ e simplu de prevăzut: puţini tineri vor mai merge în timpul apropiat la astfel de fapte… Tot mintea cea de pă urmă…
  PiiiS. Cum s-a numit «revoluţia»? Ruşii i-au zis de «mărar», graţie eroinei moldovence cu cetăţenie izraelită Nataşa Morari. Eu, după efectele ei, aşi propune să-i zicem « a ghimpilor». La unii roze şi lalele şi portocale, la noi doar ghimpi — asta-i soarta noastră, care s-a configurat şi în aceea — repet — blestemată zi..

 6. Imi poti divulga si mie cine e acest Tanase,nu de alta dar astia de peste Prut,nu prea ii cunosc….?

  • un coleg de facultate al lui Filat (dreptul la Iaşi), vice-preş de PLDM, acum şi ministru al dreptăţii în partea asta a Prutului

 7. Si cine sunt sustinatorii evenimentelor din Aprilie 2009? Liderii principali,in afara de tine si ziarista Natalia Morar? Dintre politiceni,au fost cei care si-au arogat merite deosebite pentru evenimentele tinerilor?

 8. comentariu care vine de la sine, viata pusa pe cintar.

 9. totuşi cerem de la avocaţi cea ce de la unul singur nici cît o atîtică .!dacă am cere mai multe drepturi şi explicaţii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: