Un bălţean iresponsabil crede că mă poate presa prin Jurnal

Aud că proprietarul firmei reclamate (cabliştii de la mine din sat) face presiuni asupra Jurnal TV ca să mă determine să retrag petiţia-mi recentă de la CCA. E ridicolă metoda lui, şantajîndu-i că nu vor mai retransmite Jurnal TV în vecii vecilor, de parcă aceia ar avea ce pierde, mama nici acum nu mă poate vedea la TV, pentru că ei nu catadicsesc să retransmită Jurnal TV (în schimb dau multe posturi ruseşti indigeste şi Publika, NIT, N4, etc)!
Mai jos aveţi conţinutul petiţiei din care se vede clar că semnez ca cetăţean, nu ca realizator de emisiune la Jurnal, şi deci e cam greu de explicat de ce tembelul se adresează la redacţie. Mă întreb, oare cum a ajuns să aibă licenţa şi să-i fie iertate pînă acum atîtea păcate, cumva tot prin telefoane şi presiuni? oare cum crede el că îmi pot retrage petiţia deja înregistrată şi intrată în atenţia CCA?! Chiar să fie atît de curuptibili aceia?!

Consiliului Coordonator al Audiovizualului

De la Oleg Brega,
sat Pepeni, raion Sîngerei, cod. 6234

Prin prezenta vreau să reclam abateri îngrijorătoare de la normele legale în funcţionarea unui post tv prin eter şi a unui radiodifuzor prin cablu.
În localitatea Pepeni, raionul Sîngerei majoritatea posturilor difuzate prin cablu sunt de limbă rusă, lipsesc din grilă unele posturi tv locale, care au programe de interes public, dar sunt preferate în locul lor canale indigeste. Ba mai mult, pe cel puţin 4 posturi se afişează publicitate non-stop în forma de siglă şi număr de telefon, probabil pentru o firmă din Bălţi, care vinde automobile. Această publicitate neautorizată apare pe canalele: TVC21, RenTV, History şi TVR1. Pe ultimul dintre cele enumerate se mai practică şi redimensionarea imaginii, astfel că se exclude sigla postului, apărînd doar literele TV, în schimb apare clar imaginea promoţională descrisă mai sus.
Problema este cronică, de cel puţin o lună această publicitate apare la Pepeni, nu ştiu cine şi de unde o difuzează, cert e că numărul afişat e unul de Bălţi.

În acelaşi context, am urmărit buletinul de ştiri de la ora 21,30 la NIT. Am constatat că primele 17 minute s-a vorbit exclusiv laudativ despre un partid-concurent electoral, apoi s-a trecut la materiale critice ăn adresa guvernării. Cred că acest post este unul de propagandă şi manipulare, nu o instituţie media care vrea să informeze echidistant şi neutru publicul, profesionismul realizatorilor de programe se manifestă poate în persuasiune şi deturnarea mesajelor în ceea ce pretindea a fi reportaj, ştire, informaţie. Astfel de radiodifuzori atentează la buna informare, deci la drepturile fundamentale ale cetăţenilor-contribuabili, este inadmisibil ca să rămînă ne-penalizate astfel de abateri de la normele jurnalismului civilizat.

Rog CCA să examineze atent şi urgent faptele reclamate în această petiţie, să dispună înlăturarea ilegalităţilor şi pedepsirea vinovaţilor, precum şi expedierea în termeni legali a unui răspuns convingător.

26 octombrie 2010

Anunțuri

14 răspunsuri

 1. […] » Un bălţean iresponsabil crede că mă poate presa prin Jurnal Mai vezi » Anunțuri | JOBuri | Știri | Horoscop | Meteo | Sondaje Articole asemanatoare:Un […]

 2. ai scris curuptibili,in loc de coruptibili la misto,sau e ogresala de scris?

 3. În Vulcăneşti , Gagauzia, de unde sunt eu , o lună au transmis la televiziunea digitală Jurnal TV , apoi l-au schimbat pe Publika. Păcat … Oricum e ceva mai putin important decât în Pepeni, mai ales ca nu se difuzeaza NIT

 4. Fundaşii…în atac

  Tot respectul meu pentru cine joacă fotbal. Dar suporterii, fanii nu-mi produc respect. Şi e absurdă situaţia: echipă naţională cu jucători africani, romi etc.
  Dar nu de fotbal e vorba. Folosescc doar limbajul; aşi putea fi mai bine înţeles.
  Fundaşii mei sunt politicienii, care după ce mulţi ani în şir au stat la fundul vreunui boss, contribuind la fărădelegile acestuia şi folosindu-se de anumite privilegii. Şi iată-i la un moment în prim plan, în atac. Nici ştiu cu cine să încep. Am o listă, dar nu o am în clipa cînd culeg. Vorba e că nu ştiu care e mai fundaş. În consecinţă o iau delaolaltă. Totuşi am în vedere şi actualitatea cazurilor.
  1) Plinul de sine şi seu, rotund-rumenul Slavic Untilă mi-a venit primul în minte. Fiindcă ar putea trece pragul parlamentului încă o dată. Pentru mine el e unul din cei ce au format curtea lui Urechian. Prin aceasta s-a promovat, s-a îmbogăţit. Acuma el este altul, nu mai e fundaş… Şi e cel mai proeuropean. S-o spună popii, nu mie. Cam tot acolo a stat şi secundul său Iu Co. Cam tot aceleaşi pretenţii şi la el.
  2) Dar asta o ştie toată lumea – de unde a ieşit mentul untos. Mai puţin ştiu că şi fondatorul MAE, A. Petrenco /cu cu/ a fost fundaş o vreme. Şi la ce fund! La cel al Iule4căi Gore, la anno 1995. Atunci s-a lansat în politică, de acolo a pornit ca un “şoim răzbunător” …
  3) Cel mai mare interes însă îl prezintă /părerea mea/ fundaşii lui fra Iura. Dintre cei care azi atacă nu pot să-l omit pe Serj /Mocanu/. Nu ştiu cîţi ani a stat pe lîngă fra Iura, dar a mai fost fundaş şi la Vladimir Nicolaievici.
  E motivul din care nu are susţinerea ce ar aveao fără CV-ul cu filele de fundaş. Personal, în lipsa unei informaţii adecvate, îi dau crezare, nu-i neg bunele intenţii. Dar nici nu mă pot debarasa de gîndul că ceea ce face tot un act de fundăşie ar putea fi. Face o pasă cuiva, omul.
  Dar nu mai puţin mă deranjează faptul vădit că experţi precum Igoraş Boţan încearcă să minimalizeze acest factor – al corupţiei. O fac şi poloticienii, inclusiv vel juristul Ghimpu vodă.
  And so on.
  Las şi altora posibilitatea de a vîna fundaşi porniţi vertiginos la atac. Personal, am pierdut interesul pentru temă. Campania electorală are carenţe mult mai grave; se prefigurează nişte tendinţe care vor finaliza întrun mare dezastru naţional. Pe acest fundal fundaşii nu mai sunt de luat în serios.

  Iurie Ţurcanu

  PiS. Să fiu înţeles corect: nu e vorba de membri sau votanţi a căruiva partid. E vorba de un gen anume de lideri…

 5. Trăiască 7 noiembrie!

  7 noiembrie 1989, domnilor tovarăşi şi viceversa. Doar la Publica am auzit şi despre această dată, dar şi acolo în doi peri. Vor vorbi deseară ceva şi despre 17 şi despre 89.
  Cei care îşi revendică merite în MEN tac. Fiindcă nu au participat la ceea ce a fost pe 7.11.89. Paradoxal: cu mişcarea au condus, dar la luptele principale au fost lipsă.
  Amintesc: doar un ghimpe s-a prezentat la eveniment – Gheorghe. Şi acela cu mesaj de la CC al FP(b)M /frontul popular (bolşevic)/: să fim cuminţi, să lăsăm Armata Roşie să facă paradă. Nu a fost ascultat şi lumea a pornit la atac. Bulevardul Lenin plin de tancuri cu steaguri roşii şi străzile perpendiculare blocate de maşini şi adevăraţii patrioţi cu tricolorul trecînd aceste obstacole – iată în linii mari rostul acelei zile. A fost o adevărată luptă, un adevărat asalt. La intersecţie cu actuala M.Cibotari cordonul de miliţie ne-a oprit. Se putea merge mai departe, nu a fost însă înţelegerea celor prezenţi, că din acel moment deja noi eram opriţi prin armată şi miliţie să protestăm în faţa conducerii. După ce Grossul &co au părăsit tribuna am ieşit şi noi în piaţă.
  Gheorghe Ghimpu ne-a felicitat cu “încă o victorie”. Eu pe bune i-am spus în faţă că-i demagog. Fiindcă victoria era parţială şi el era omul, care încercase să ne abată de la ea.
  Aşa a fost.
  A urmat 10 noiembrie. Dată de care la noi se vorbeşte mai mult, în scopul de al denigra pe Voronin. Pînă la asaltul de care am vorbit o parte din cei mai patrioţi au încercat să împiedice parada din faşă: s-au culcat în faţa tancurilor. Au fost ridicaţi de miliţie, bătuţi, judecaţi /ca la…?/. Contra acestor abuzuri a ieşit lumea să protesteze pe 10. dar tot ca la/…?/ au apărut provocatorii. Întrun final, care a fost rezultatul, scopul acţiunii? Aducerea acasă a tovarăşului Lucinschi. Ca să facă poreadcă.
  S-a încercat şi prinderea altor iepuri, colateral. Unul din ei am fost eu: mi-au făcut dosar, chiar dacă mă aflaşi la 190 km de capitalie la acea zi. Cu martori, foto, pelicule!
  Fostul ministru, tov Voronin, a fost la acea zi corect. Mulţi din prejma-i ar fi dorit oleacă de sînge, el nu a permis.
  Multe atunci au fost ca la 7 aprilie 2009. şi cei care nu au înţeles lecţia de la 10 noiembrie /Ghimpu, Hadîrcă, Şalaru în primul rînd/ au făcuto lată pe 7 aprilie.

  Iurie Ţurcanu

  PiS. Să nu uit. Pe 7 noiembrie a apărut pentru prima oară în public prietenul nostru Anatol Grabari în uniformă de ofiţer al AR. Ar avea şi el ceva de spus. De ce tace?!

 6. Corupţia în justiţie – cea mai!
  Cazul Boboc e în vizorul presei. Cu el şi o judecătoriţă – Galea Moscal-ciuc. Am nefericirea să o cunosc…
  Dar mai întîi cu referire la moartea lui V. Boboc. Am mai spuso: vinovatul e Dorel, tînăr primărel. Vina lui Perju, care pledează nevinovat se va dovedi în instanţă, cîndva, la vreun paşte… Mai puţin mă interesează, sincer vorbind. /în cel mai rău caz e un executor/.
  Galina M. Am cunoscuto în 2005, ea fiind judecător întrun dosar al meu de apărare a onoarei şi demnităţii vs Laie Daibîja. Acesta îmi dăduse cu barda în cap, adică dezlegase contra mea o javră pre nume V. Bardă, tot el şi „bard”, „poet” de răul cărora fug poeţii adevăraţi /A. Busuioc/ din uniune.
  Şi-a arătat nestingherit parţialitatea, pentru a mă descuraja, probabil. Am încercat şi eu cu dovezi să o recuz. Aşi! Ion Diaconu din aceiaşi contoră şi cohortă mi-a respins cererea. Ca fapt divers: la acel proces de recuz Laie a venit cu un elev de-al meu de la 1975, care mă şantaja cu faptul că aşi fi tras pe cineva de urechi, 30 de ani în urmă. De unde lo fi scos?
  Galina mi-a refuzat depunerea la dosar a unor anexe importante, l-a influienţat în rău pe apărătorul meu.
  Aşa au decurs procesele şi în celelalte instanţe. Avocatul spiriduşului Laie, zis B. Druţă, deschidea cu piciorul uşa tuturor judecătorilor. Aşa a cîştigat Dabija dosarul, ca şi multe altele prin coruperea instanţelor, prin relaţii bune cu tipi/pe corupţi/pte.
  Iată cum ai noştri încurajează corupţia, se folosesc de mizeria din ţară în propriul beneficiu.
  Un apropo despre avocaţi. Ei sunt expresia de vîrf a corupţiei în justiţia noastră. Ei fac legătura între criminali şi judecători.
  Şi avocăţeii lib-dem nu-s mai buni. Două cazuri. Naga-cevschi/ de la şarpele Naga, mitologia indiană, sau nagaică, tătară – ?/ care a dus la rîpă Comisia 7 aprilie cu rea voinţă şi în cunoştinţă de cauză.
  Cazul doi, din aceiaşi patrtidă: Al Tănase oglî, care a condus mai bine de un an Ministerul de resort fără nici o eficienţă. El,care a beneficiat ca avocăţel, de situaţia din justiţie, cum a putut să combată corupţia generalizată?
  Dacă eu la 2005 aşi fi fost ajutat să lupt cu dabijii şi moscalciuccele, azi dosarele legate de 7 aprilie ar fi mers mai uşor.
  Dar, asta e!
  Iurie Ţurcanu

 7. Un terci electoral
  Motto: Banii nu au miros, mai ales dacă sunt bine spălaţi.
  /iu tsu, Parafraze/

  Terciurile sunt se pare topul bucătăriei mele. Le prepar cu deosebită plăcere, ingrediente pe plai sunt pînă la…gît.
  Banii vorbesc. Vorbesc deschis în această campanie, fără pic de pudoare. Fiindcă sunt bine spălaţi. Şi cu ei se pavează drumul spre raiul moldovenesc.
  Ce ne mai spun? Că în Moldova e ca în Polonia: Cel cu ban e şi pan. Adică deputat.
  Că totul se vinde şi cumpără. Mai ales gazetarii/riţele, anal-iştii politici etc. Mai ales în campanie electorală.
  Că şi unii zei /Kronos, Timpul adică/ se schimbă pe bani. Time is money.
  Deci, tăcere sărăntocilor! Fiindcă banii vorbesc.
  Un intermezzo «poetic».
  Ed-uţul politic
  Ţupa, ţupa un eduţ
  Din partid în partiduţ.
  Ba e roşu ca carmîzul
  Ba e verde ca harbuzul
  Ba e alb, ba albăstrel…
  Mă ed-uţ tu ai vreun ţel?
  De te schimbi nitam-nisam…
  Mă ed-uţ! Tu ai program?
  La vremea scrierii acestor rînduri nu exista partidul Verde, iar albăstrel e pentru rimă…Logica «poetică», dlor.

  Strigături electorale
  Votaţi-i pe tănaşi!
  Că sunt rumeori şi graşi.

  Ca să fiu corect politic, să nu se zică că prefer fesele de anumită culoare, continui cu:
  Votaţii pe muşuci
  Că sunt rumeni şi la…rimă.
  Etc, etc. Las şi altora plăcerea de a comunica cu muzele polit-poetice.
  Ex kgbişti nu există.
  Am fost inspirat de către deşteptul Nicolae Kir-toacă /în continuare Kir Nic, dl nic, adică/. Puterea a patra e azi curtată şi plătită îndeosebi. Dar şi anal-iştii nu o duc rău. Cum o mai fac pă deştepţii pă la Publica şi aiurea. Avîndu-ne, respectiv, de proşti.
  Kir Nic m-a supărat /mai ales/ cu o emisiune în tandem cu fra Iura. Şi dacă lumea crede că ştie cine este iurie Roşca, atunci mai puţini ştiu cine este Kir Nic. Nici eu nu ştiu…
  Ştiam însă la 1989 că e ofiţer kgb, maior se pare. S-au intersectat căile noastre atunci, dar nu la direct.
  L-am văzut apoi în 1990, toamna în campania găgăuză /tot cu fra Iura în tandem/ la Cahul, mimînd o febrilă activitate în vederea creării Armatei Naţionale. Efectul? Ziru.
  A fost consilier prezidenţial, apoi ne-a reprezentat în diferite instituţii internaţionale. OK, nu am nici o pretenţie la el. Dar ce facem cu dictonul despre cekişti? Cine eşti, deci, Kir Nic?
  Ex cekist, fsbist sau sisist? Sau ultimele două concomitent, lucru obişnuit în aceste servicii? Sunt, pur şi simplu, curioasă să ştiu. /Fac aluzie la alt dicton cu pisica curioasă, care a păgubit/.
  El are dreptul să fie ceea ce este, eu am dreptul să ştiu cine e? Iertată fie-mi naivitatea.
  Dar fără ai cunoaşte statutul nu-l accept pă postul de mentor mintios şi omniştient. /că e bine informat nu mă miră/
  Firească întrebare:
  Da ex comunişti există?
  Eu cred că răspunsul e acelaşi. Şi mă miră /dar şi mă supără/ faptul că ex comunistul, ex specialistul «pe colhozuri», ex agrarianul A. Ţaran, nu s-a înregimentat la Şelin acesta va construi colhozuri/, ci o face pe vel anal-istul. Deasupra tuturor, imparţial, doct, competent…
  Dar ar trebui să ne povestească altceva, să scrie o «Scurtă istorie a PDAM», de pildă. Fiindcă lumea cea pingelită e prostită rău. I se spune că pdam este ceva rău, dar agrarienii A. Ţaran, Ion Suruceanu, P. Lucinschi sunt buni. Eu chiar nu înţeleg. Lămuriţi-mă, dle Ţaran, simplu, ţărăneşte: V ciom delo?
  Pun punct aici. Mirosul din această kuhne îmi produce greţuri. Fug la aer…
  Poftă bună!
  Iurie Ţurcanu

 8. Mişu ne perestaet suburbaniti

  Motto: Alţii calcă în aceleaşi greble, noi în aceiaşi ghimpi.
  /iu tsu/
  Prodislovie. Am fost inspirat şi de un discurs al primei doamne interimare — Tina Ghimpu. A vorbit ruseşte mai bine ca primul bărbat româneşte. Despre Teatrul Luceafărul. Dar a şi dato prin bare. A afirmat că Luceafărul e «utrenneia zvezda». Este de fapt steau de dimineaţă şi seară. De la cineva, care presupun, a citit pe Mihai Eminescu era de aşteptet să zică steaua de seară.
  Şi-a adus şi aportul la ceea ce s-ar numi moldavscii russkii, a întrodus neologismul «gheneraţii». De aici am pornit şi eu: încerc să întroduc termenul suburbaniti, foarte util pentru a-l înţelege pă ăllalt Mihai — Ghimpu.
  Trec la el, la ultima sa suburbănie. Adica scrisoarea către NATO. Mă întreb de ce nu i se adresează şi Papei de la Roma?
  Că este o declaraţie cu caracter electoral — cui să spun, cine nu înţelege? Dar mai e încă şi un exemplu de logică suburbană, din care rezultă o politică pe măsură.
  Repet: primul exemplu al acestei logici s-a manifestat pe 7 aprilie 2009. Ghimpu şi alţii ca el au gîndit doar la doi-trei paşi. Ies tinerii în piaţă, întră în conflict cu poliţia, apar nişte jertve… Şi atunci întră ei în scenă cu declaraţii bine pregătite. Aşi! Adversarul a dejucat asemeni scenariu şi a antrenat copiii noştri în jocul lor.
  Care este miza politică în cazul cu armata rusă? Se vor supăra ruşii şi vor recunoaşte independenţa Transnistriei. Din păcate mulţi mai cred că ne putem dezlega de malul stîng. Ne cere şi UE şi FR acelaşi lucru: inegritatea RM. Şi ruşii nu vor Transnistria, ei vor stoparea Nato la Prut. Şi au susţinerea UE şi SUA în acest sens.
  Cu ce ne vom alege? Cu nimic noi, cu ceva lozinci cei de la Tiraspol, că ei tot în febră electorală sunt.
  Închei cu o vorbă a lui iu tsu.
  Unde nu-i cap, vai de tălpi!
  Iurie Ţurcanu

 9. Alt “şoim răzbunător” – A. Plugaru
  Motto: A pornit Kotovski tînăr
  Ca un şoim răzbunător
  Toţi boierii şi stăpînii
  Tremurau în cuibul lor.
  /Nu ţin minte autorul…/

  A Plugaru e deja ecologist. Why not? Vorbeşte şi despre ecologia sufletului, societăţii, etc. Dar mai ales tună şi fugeră. Citez: “pedofilii, pederaştii – lîmpuşcaţi, mafioţii – la închisoare pe viaţă, etc”. Cum poate să facă aşa ceva întro lume cu principii legaliste nu e prea clar. Nici nu are rost discuţia la temă, comentariile.
  De fapt nu de A. Plugaru e vorba, ci de proverbiala noastră prostie. De care are cunoştinţă şi AP, dar şi ceilalţi, căci din asta trăiesc. Un Dabija tot pe prostie se bizuie. Şi se consideră tare deştept pe sine. Asta-i aşa, printre altele.
  Prostia este în primul rînd lipsa memoriei, în al doilea – lipsa spontaneităţii.
  Dacă ar fi memorie nu ar faceo A Plugaru pă justiţiaru. Fiindcă el ar fi trebuit să dee socoteală pentru anumite lucruri.
  Primo. A. Plugaru este unul din cei care poate fi încriminat în dosarul 1992 – războiul moldo-rus. Era atunci şef al SIS-ului. Alţii de rînd cu el: preşedintele Snegur şi Hadîrcă, responsabil în Parlament pentru Transnistria şi Găgăuzia. Nu-i pun la zid, precum o face Plugaru, că eu nu-s ment. /vorba lui iu tsu: Mentul ment rămîne, chiar dacă e cu epoleţi de general/. Vina mare cu repercursiuni în timp: a organizat grupări teroriste, făcînd astfel împăcarea între maluri anevoioasă.
  Secundo. A fost consilierul lui Lucinschi, este deci părtaş la instituirea corupţiei generalizate. Evident că era speţ pe poliţie etc.
  Închei cu parafraza unui dicton a străbunilor romani:
  VAI DE CEI PROŞTI!
  Iurie Ţurcanu.
  PiS. Spontaneitatea rămîne pentru o altă ocazie.

 10. Esenţa momentului

  Toată suflarea e întretăiată…. Ce va da mîine dl A. Barbăroşie? Şi eu sunt curios, dar mă autosatisfac cu nişte elementare calcule.
  Also. Din referendum reiese clar că AIE au un total de 30% electorat sigur , comuniştii cam tot atît, iar cca 35 % nu se vor prezenta. Comuniştii vor fi ciupiţi niţel doar de PSD, cu care se vor alia la sigur în parlament. Şi s-ar putea ca doar PLDM şi PDM să acceadă pă dreapta. Deci doi la doi şi din modificarea cu voturile pierdute nu se alege AIE cu nimic. Asta dacă…
  Ce alianţă va fi după? Presupun eu, AS, adică a stataliştilor. Că PD este dispus să colaboreze cu PCRM nu mai e un secret, nu va fi o surpriză postelectorală. Dar şi Filat s-a arătat dispus să lase sacoul şi cravata. În limbajul lui Vlad Nicolaici asta ar însemna să între în “predbannic”.
  Sunt sortiţi colaborării toţi, poporul o cere.
  PL se pare interesat mai mult de alegerile locale, de păstrarea primărelului în post. E altă poveste însă.
  AIE a fost o alianţă pe bază de interesul guvernării, mascată cu idealul integrării. După asemeni guvernare ei nu mai au plăcerea concubinajului, vor fi tentaţi de mărul oprit poate; poate de banala dorinţă de a continua să guverneze.
  Dar trec chiar la esenţă, am pălăvrăgit destul.
  Care e miza adevărată a scrutinului actual? Toate aceste vorbe şi promisiuni electorale contra sărăciei, mafiei sunt doar vorbe. Şi e cazul să ştim: poziţionarea este una geopolitică. Rămînem cu Rusia /cam pe veci/, sau trecem în UE? Cu adevărat este un moment important acest 28 noiembrie, hotărîtor pentru populaţia RM. De fapt însă va fi doar finalul scenariului demarat la 7 aprilie 2009. A fost prima victorie a stataliştilor. La 5 septembrie – a doua. De presupus că la 28 vom avea a treia victorie, finală. Asta dacă…
  Nu e vorba de o atitudine pesimistă, sunt realist. Şi supărat nu pe stataliştii victorioşi, ci pă că…ii care ne-au minţit 20 de ani ba cu unirea, ba cu integrarea, ei ocupîndu-se în fond cu propria îmbogăţire.
  Şi dacă va fi acest scenariu, apoi pe parcursul anului 2011 vom avea /cu aportul mărinimoasei şi preapravoslavnicii Rusii / unirea cu Transnistria. Deci pentru 2012 pot fi prognozate alte alegeri.
  Atunci vor fi scoşi din joc colaboraţioniştii de ocazie…
  Va începe o nouă eră în istoria RF Moldave… Moldoveneşti, mai exact.
  Este vedenia mea. Aşi fi bucuros să fie un vis prost, un coşmar.

  Iurie Ţurcanu

 11. Sondajul “BARBAROSSA”
  Motto: Îmi Place dictonul cel tacit, firi spurcate
  Popoarele-s făcute spre a fi înşelate.
  /Mi Emi/

  Dintru început şi în cunoştinţă de cauză: dl A. Barbăroşie este credibil, nu trişează.
  Mulţi, dintre cei cu urechile mai lungi, neagă sondajul. Am şi eu nemulţumirea mea. În primul rînd nu cred în sondaje. Iarăşi reies din propria cunoaştere; pe la 1991 complectasem şi eu cîteva formulare în sondajele unui O. Badina /drug cu A Păunescu – supravaloare pă Plai/, mare speţ, mai ales cînd trece Prutul /orice român se umflă, sau îl umflă vierii noştri/.
  În al doilea rînd şi în esenţă: sondajul a răsturnat proorociile mele “amare” /acelaşi Mi Emi/. Adică m-a atins personal. Reacţionez deci.
  Riposta mea de bază: rata de participare este vădit majorată. Cauzele pot fi două. Prima constă în necesitatea de a aduna 62 de voturi pentru ai noştri, dar repet IPP nu este implicat în asemeni maşinaţii. Pentru cei de la IMAS nu pun mîne în foc, nu-i cunosc.
  A doua este obiectivă: cei care nu merg la alegeri cu atît mai mult nu participă la sondaje.
  Mă încăpăţînez în părerea mea, că altul va fi tabloul la 28 noiembrie, chiar dacă nu cel văzut de mine.
  Ar putea trece pragul Gavrilă Stati. Şi dacă nu o va face va fi dovada că suntem proşti alegători. PSD-ul la fel are şanse mari. Iar voturile se vor strica în marea majoritate pă flancul drept. Din bazinul drepţilor ar putea suge şi MAE şi PNL şi PPCD şi unii independenţi. Componentele AIE încearcă să-şi mărească bazinele /electorale, perverşilor!/ pă seama colegilor. Disensiunile ce apar nu vor permite reformatarea alianţei. Plus la toate urmează marea bătălie pentru capitală, în care vor fi cel puţin concurenţi.
  Asta e!

  Iurie Ţurcanu

 12. U-u-u suki!
  Motto: Se întîmplă ceva straniu în jungla asta. Vulpile fac agitaţie pentru Lupi, academicienii — pentru măgari. Iar împărat nu e leul, ci dulăul.
  /iu tsu/

  Este reacţia mea, puţin grobiană la faptul cum sunt tratat de către «elita politică». Adică nu doar eu — toată populaţia, «măria sa alegătorul» cum zic ei pînă la scrutin. / Leneşi şi proşti, dacă nu i-am ales după — Urechian după referendum/.
  S-au dus timpurile bune cînd eram pur şi simplu manipulaţi, suntem în era tehnologiilor, inclusiv a celor electorale. Nu mai suntem vite proaste bune tocmai de încălecat şi călărit ca pe timpul lui Lucinschi… Suntem deja pătlăgele, vegetale, adică. În consecinţă suntem procesaţi: spălaţi pe crieri, calibraţi, striviţi pentru sucuri.
  Îmi flutură cu diferite simboluri, de culori diferite, mă atacă cu sloganuri aiurite. Şi eu trebuie nu pur şi simplu să sufăr această bădărănie, dar şi să merg la alegeri şi să votez. Dacă nu pentru hoţi apoi pentru măgari. Dacă nu pentru lupi în blănuri glamour, apoi pentru vulpuliţe cu…rime. Altfel mi se dă la bot. Mai sunt deci şi intimidat de-a binelea.
  Exemple.
  1) Ghimpu o face pă deşteptul: noi am lansat primii sloganul «Schimbarea în bine de la PL vine». Dar aici este doar un adevăr poetic. Din acest unghi e adevărat şi că «Schimbarea în bine de oriunde vine»! / Şi de la oricine/. Eu nu cred că schimbarea în bine vine de la ghimpi, şalari, urîţi sau hadîrci. Deci nu mă impresionează rima ghimpată.
  2) Cei cu sărăcia, săracii, nu i-a ajuns capul la ceva mai inteligent. Adevărat, la 70% de populaţie săracă, este rezon să o faci pe Robin Hood. Adevărul e mai complex: este vorba de maladie bipolară socială. Unii sunt săraci pe motivul că alţii sunt bogaţi. Aceşti alţii ne-au furat fondurile internaţionale ce veneau pentru toţi. Aceşti alţii au în rîndurile lor întreaga clasă politică din RM.
  3)« Mai puţină politică!». Aşa îmi dă exact în creştet Slavic, mentul de pă drumuri, azi gospodar la MAE. Ăsta mă va băga în Europa, dle! Politică fără politica — aşa s-ar traduce lozinca. Cît de handicapat trebuie să fii ca să te încrezi unturosului ghid spre UE!
  4)De Urechian nu zic nimic — nu se merită.
  5) Dacă nu voi zice ceva despre comunişti, îmi vor sări în cap ex comuniştii: eşti procomunist, musiu! Dar lozinca lor cu Victoria este mai solidă decît a celorlalţi. Este una strategică. Şi nu e vorba de victoria comunismului pă Plai, ci de victoria stataliştilor. Am mai spuso: au de la 7 aprilie încoace două victorii, de ce nu ar luao şi pe a treia?! AIE le-au creat toate premizele.
  Cam asta-i.
  Şi pentru final lozinca mea: Nici o căpuşă în parlament!
  Dar şi un afurism, o parafrază: Ce e din căpuşă, sînge suge.
  Recunosc — nu mi-am atins scopul terapeutic. Dar ştiu că la 28 voi avea satisfacţia profeţiilor împlinite. Nu e puţin lucru, zău.
  Gunoier de serviciu
  Iurie Ţurcanu

  PiS. Lămurire la mottou: academicianul e M Cimpoi /Ciocălăul/, mare speţ în alegeri /P Cărare aşa zice cu referire la cele din 1996, a lui Kirilîci/.
  Cine-i măgarul? Dacă nu eşti măgar, calculează-l!

 13. Electorala spre final…

  Mare zarvă cu mobilizarea lui Plahotniuc, chiar dacă a fost profeţită de unii /Mocanu S/ şi sugerată de către liderii PD. Va fi în folosul formaţiuniipe 28? Nu ştiu. Dar, cred eu, e mai important acest fapt pentru ce va fi după. PD pretindea la preşedinţie, acum şi la premier. Ce rămîne pentru Filat? Pentru Ghimpu?
  De fapt una din lecţiile date de referendum: la toţi le place jilţul prezidenţial. Lupu-preşedinte nu mai e universal valabil din septembrie.
  Şi în consecinţă, care-i soarta tizicului AIE? Se va urina capital pe el după 28, la sigur.
  Cu cine se va alia Lupu? /înhăita, în limbajul junglei/.
  Întrebare retorică în lipsa rezultatelor. Fie şi aproximative. Dar un răspuns în doi peri se poate da: cu cei care îi vor da 2 posturi. /nu pă dejeaba, desigur/. Poate doar cel de spicker pentru sine. Poate…
  Dar multe ninuni mai pot să se întîmple pe Plaiul minunilor…
  Răbdare, deci.
  Iurie Ţurcanu

  PiS. Şi PLDM a umblat azi la spiscă. Bravo Filat! Vivat! Încă o mişcare bună, chiar dacă şi tardivă: scoaterea lui Călinică. Care, după divorţ, nici mare afacerist nu mai este, iar politician nu a fost niciodată. Iată tăticu-său da! Circa 15 ani comunist adevărat, plus alţii vreo 15 psdist fără carnet, dar eficient în alegeri. Cot la cot cu marele /nu spun la ce/ A Păunescu.
  PiiS. Da eu cu cine aşi vota, dle? Ca să mai glumesc, dar şi la modul serios cu cel mai sincer partid – al umaniştilor.
  Fiindcă eu ştiu: toţi sunt cu ouă ruseşti, inclusiv Ghimpu. Dar şi le ascund. Pasat e sicer. Şi dacă va trece pragul, apoi la sigur va fi alături de Lupu.
  PiiiS. Şi cei cu salubritatea în Parlament — bravo! Pentru cel mai urît dintre pămînteni — Ş. Urîtu. Regret doar eufemismul folosit. De fapt el ne-a privat de drepturi /a deturnat fondurile Comitetului Helsinki/, a lovit în justiţiarii noştri, i-a descurajat. Dar asta împreună cu Şuric. Pardon, primărelul Dorel. De aici şi rămînerea sa pe lista. Nu poate fi lăsat aşa om fără imunitate, îl înghite puşcăria.

 14. Săptămîna patimilor

  Pentru politicieni. Sărmanii! Sunt nevoiţi să meargă prin glodul neaoş, să discute cu lume proastă să dee mîna atîtor nespălaţi. Dar ce s-i faci, aşai profesia. Îndură bravii noştri politicieni.
  Dar încearcă să-i atingi, fie şi virtual după alegeri! Sunt ocupaţi cu mari treburi de stat, nu mai au timp pentru «simplii muritori».
  Electorala fiind în top s-a uitat că şi la colhozul USM au fost alegeri, cu mare scandal şi că tot pe 28 apele se vor lămuri.presa noastră nu a avut grijă de cetăţeni, să facă lunină: ce vor scribii? Care-i fondul conflictului?
  Se adevereşte aici spusa clasicilor: lumea e materială. Conflictul e între cei care în anii 90 au prihvatizat colhozul şi colhoznici, adică restul membrilor USM din cîte cunosc eu blajinul Cimpoi în tandem cu Fese-Rotofeţe /V Matei / au pus mîna pe clădirea uniunii dar şi pe faimoasa terasă unde beau unii colhoznici de se strică, vorba cîntecului. Ce ştim la sigur e că Laie Daibîja a pus mîna pe gazeta de perete şi sediul acesteia.
  Nu sunt de partea perdanţilor, care au tolerat această situaţie şi s-au gudurat mulţi ani pe lîngă predsedateli şi secretar. Adică Dabija, care de fapt conduce, ca întrun colhoz adevărat.
  De presupus că la putere va veni o coaliţie propice anume acestor prihvatizatori şi Dabija va conduce în continuare.
  Cu ce se va alege literatura şi arta din asta nu ştiu, nu este însă bine pentru majoritatea membrilor.
  Dar Dumnezeu cu dînşii, cu colhozul lor.
  Închei cu o poezioară veche de iu tsu.
  Poeţii noştri

  Nici voi aripi sub cămaşe
  Nici voi cozi pă sub nădragi
  Nici voiîngeri, nici voi demoni
  Dar aşa ne sunteţi dragi!

  Şi ca să nu-i supăr pă critici dau ăi una pentru ei.

  Criticii noştri
  Ntre Ciocanu şi Cimpoi
  Eo deosebire
  Unu-n înăţime-i mare
  Altul în grosime.
  E în ritm de ceastuşcă. Şi o vreme regretam că l-am atins pe dl Ion Ciocanu, dar după ce a luat medalie de la Ghimpu vodă, am revenit la părerea iniţială. Intenţaonam o nouă redactare, reieşind din faptul că Ciocălăul crfeşte şi el în grosime.

  Iurie Ţurcanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: