Text pentru Opinia Studenţească, Iaşi

La 8 decembrie 1991 am participat prima dată la alegeri, tocmai împlinisem vîrsta maturităţii şi am obţinut drept de vot. Dar nu pot să spun că am avut de unde alege, era un singur candidat, la primele alegeri prezidenţiale din istoria Republicii Moldova, recent proclamată ca stat independent. În spirit sovietic, socialist, toată lumea mergea la votare, nu la alegeri. Părinţii mei, obosiţi şi plictisiţi de aşa proces, m-au delegat pe mine, primul lor copil major să fac această «datorie faţă de patrie». Era o practică obişnuită să voteze unul pentru mai mulţi, aşa şi eu, la îndemnul părinţilor, am spus că reprezint toată familia şi am primit trei buletine de vot. Pe două le-am ştampilat cum am crezut că trebuie, apoi plasîndu-le în urnă, iar pe unul l-am luat ca amintire.

Este explicabil de ce primul preşedinte, după ce a condus ţara numit de către Sovietul Suprem al RSS Moldova, a fost ales aproape unanim de «popor» cu 98% din voturi. Iar prima mea experienţă electoral-politică cred că a fost una totalitar-nedemocratică.

Totuşi, mi-amintesc că încă în primăvara anului 1989 am asistat la mari bătălii electorale pentru «parlament», cînd concurau pe circumscripţia noastră preşedintele de kolhoz din sat şi un judecător din satul vecin. Atunci ştiu sigur că părinţii mei făceau opoziţie şi pledau pentru o persoană despre care eu nu auzisem niciodată, doar pentru că cel despre care ştiam ţinea sub control tot ce mişca în sat şi a nemulţumit foarte multă lume. Oricum, în Sovietul Suprem a trecut candidatul din sat, deci părinţii mei au fost printre perdanţii minoritari, iar eu am cunoscut atunci prima înfrîngere politică.

Măcar pot să spun acum că am o amintire şi experienţă electorală de peste două decenii, de pînă la lovitura de stat de la Bucureşti, numită de unii cu pompă «Revoluţia Română», mai veche decît statul în care trăiesc. Şi dacă am început să fiu printre opozanţi, m-am obişnuit cu acest rol, pot să spun că sunt un artist sau jurnalist necompromis.

Acuma pot fără teamă să susţin şi promovez idei nepopulare, marginale, să fac opoziţie oricărei majorităţi. Astfel că azi, cînd toată lumea face galerie pentru una dintre alianţele posibile în nou-alesul legislativ de la Chişinău, eu pot să stau pe margine şi să zic: nu contează cine şi cu cine se va alia, mai important e ce vor decide şi vor face în numele nostru, ce legi vor vota şi cum le vor aplica. Iar la alegeri, o dată la patru ani sau mai des, merg şi votez pentru o schimbare, mai ales pentru că sunt nemulţumit de situaţia actuală, de prestaţia clasei politice.

Fac precum am văzut acum două decenii în familie, aleg ceva nou, chiar dacă nu foarte cunoscut. Nu mă mulţumesc cu faptul că-l cunosc de atîţia ani pe un concurent, mai ales că a schimbat de mai multe ori partidul, programul şi promisiunile electorale. Iar dacă nu găsesc pe liste chiar nicio candidatură plauzibilă, dau cu ştampila-n toţi, ca să invalidez buletinul, să le transmit un semnal de nemulţumire.

Oricum, cred că rolul meu în societate nu se limitează la dat cu ştampila de vot, ci, în pauzele între scrutine, simt că pot şi trebuie să spun ce mă doare, să-mi strig în gura mare dezacordul cu spusele şi faptele lor.

Reclame

3 răspunsuri

 1. […] » Text pentru Opinia Studenţească, Iaşi Mai vezi » Anunțuri | JOBuri | Știri | Horoscop | Meteo | Sondaje Articole […]

 2. Cînd vom avea şi noi un başcan?
  /Exerciţiu oral de logică moldo/
  Motto: Sinceritatea e o virtute… Dar poate fi şi un simptom.
  /iu tsu/

  Pe 27 găgăujii vor avea un başcan. Şi cei de la Tir au unul. Numai noi ca nelumea – nu avem un başcan adevărat, avem unul de azi pe mîne.
  Fil-ologeşte vorbind şi gîndind la fel, başcan ar trebui să fie vreo unul de la Başcalia. Cine altul decît Dima Diacov? Sau, de ce nu, Vasea Tarlev, consăteanul său. O întrebare “istorică”: Tarlev a devenit premier fără ajutorul lui Diacov? Şi o previziune: dacă unul din băşcoşi e ales preşedinte apoi capitalia noastră se transferă la Başcalia.
  Suntem cu adevărat ţara ninunilor. Comentatorii politici şi analiştii, care s-au înmulţit în perioada de campanii ca lăcustele, sug de la o vreme degetul în lipsa unor informaţii şi evenimente şi flecăresc pe la Publica.tv şi aiurea.
  Şi unii se miră la modul serios: Ghimpu cu două posturi la vîrf nu a luat multe mandate. Ca să vezi ninune! Inversiune, de fapt.
  E de mirare că unul ca el a stat în în două jilţuri. E o dovadă, din punctul meu de vedere, că societatea jos şi la mijloc dar şi la vîrf e proastă. Nu e deştept M. Ghimpu, dacă nu a înţeles că nu e pentru el postul de preşedinte /sau speaker/ şi nu e el pentru acest post.
  Gazetarii, iţele mai ales, îl laudă: romantic, idealist, adeverist şi etc. Igor Boţan îi caută virtuţi; îi găseşte una – sinceritatea.
  Iar în massmedia din FR e numit prost fără menajamente. Şi eu nu am argumente pentru a contracara. Este reavoinţa lor, la sigur. Şi pe Iuşcenco cu Saacaşvili îi vorbesc de rău, dar nu s-a ajuns la aşa hal. Cto vinovat? Noi că am pus în fruntea ţării un om mărginit, sau ei care observă acest lucru?
  Cui a făcut rău Ghimpu vodă prin ceea ce a făcut sau nu a făcut. Ruşilor? Ba! Nouă!
  Şi care-i garanţia că după anul nou pă vechi nu ne pomenim cu un başcan de poveste, cu un adevărat Frunte-Deget-Barbă-Cot? Fiindcă merităm, zău.

  Iurie Ţurcanu

  PiS. Kir Nik /alias Nicolae Kirtoacă/ e cel ce a observat subtil înmulţirea analiştilor. Şi a făcuto pertinent, în cunoştinţă de cauză, omul e bine informat şi instruit. Comentator adevărat este el. De aici şi decizia mea de ai cere anume lui Kir Nik un comentariu la dictonul “ Bîvşih cekistov ne bîvaet”.
  Mulţumesc anticipat.
  PiiS. O altă vehiculare nemotivată. Călcăm în aceiaşi greblă. Ba, musiilor! În aceiaşi ghimpi.

 3. Noi spunem multe s-au schimbat in ţara asta ! dar nu şi mentalitatea oamenilor cultura, educaţia,limba.Deşi suntem un popor noi toţi vorbim dar înţelegem diferit lucrurile!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: