Am făcut prima prefață de carte

copertă carteÎntîi am cunoscut vocea doamnei Ana Vîlcu, suna la Hyde Park-ul radiofonic, de regulă, în prima oră, din cele șase cît dura emisiunea mea de la miezul nopții. Se simțeau emoțiile și patima cu care, cel mai des, citea discursul scris din timp, elaborat, argumentat, ancorat în teme de actualitate. Aborda cu îndrăzneală teme politice, sociale, culturale și de moralitate.

Era printre puținii oratori care se prezentau cu numele întreg, real. Nu intra în polemici de moment, nu revenea cu replici tăioase sau răutăcioase, era o prezență stabilizatoare și ridica potrivit de sus ștacheta liberei exprimări, într-un program radiofonic persecutat de autorități.

De curiozitate am ascultat cît scriam acest text o intervenție a doamnei din toamna anului 2002, și constat că problemele enunțate de Ana Vîlcu acum un deceniu sunt și azi actuale, demne de pus în discuție. Doar că acum sunt tot mai mulți unioniști printre noi sau doar cetățeni dornici de civilizare, de integrare europeană. Poate că unii dintre ei s-au format la școala în care doamna Vîlcu era deopotrivă elev și dascăl.

După ce emisiunea a fost închisă, prin voința demnitarilor încuiați, dar cu mîna colegilor de breaslă înfricoșați, Ana Vîlcu a fost printre ascultătorii care s-au ținut grămadă, au urcat pe baricadă, cu ei am fondat împreună ONG Hyde Park, dînsa a făcut chiar parte din primele consilii de administrație HP. Astfel am cunoscut-o și cu prezența fizică, întotdeauna agreabilă, înțelegătoare, prietenoasă. A contribuit cu texte interesante de atitudine la publicația săptămînală Curaj.MD, tipărită din cotizațiile de membri sau din modestele donații ale celor care sprijineau mișcarea noastră. Ne ajuta la difuzarea gratuită prin parc și prin oraș a acelei fițuici deranjante pentru regim. O vreme ne-a trimis texte și pentru publicația electronică Curaj.Net, păreri care sunt accesate în arhivă și azi, sunt apreciate ca fiind de actualitate, sunt comentate de tineri sau de internauți cu vîrste incerte.

Acum aflu bucuros că vrea să tipărească o parte din acele opinii, să lase urmașilor mărturie clară a unor zbateri sociale din epoca guvernării neocomuniștilor, într-o bucată de țară ruptă de la România, în care majoritatea populației tăcea complice cu regimul, fie de frică, fie din motive de sărăcie și nevoia de supraviețuire fizică.

Sunt bucuros și onorat să debutez și eu în a prefața un debut editorial, volumul de opinii al doamnei Ana Vîlcu, un cetățean curajos, orator sincer și publicist, sper, convingător.

Cartea e disponibilă aici gratis, în format .pdf (aprox. 1 Mb)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: