Vreau să concurez pentru consiliul antidiscriminare

Parlamentul RM a anunțat concurs suplimentar sau repetat pentru a completa Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii. Această instituție publică ar fi trebuit să funcționeze deja la momentul intrării în vigoare a legii #121, care a fost votată încă în mai 2012, dar azi Legislativul are numite doar două membre din acel Consiliu și o comisie specială de concurs, constituită în noiembrie 2012 și care la această dată trebuia să-și fi încheiat misiunea.

La prima etapă a concursului au fost suficienți candidați, unii foarte buni, altul chiar de-a dreptul obscur, dar se putea selecta din ei o echipă care săpunăpe picioare un Consiliu serios, eficient, principial. Dacă nu s-a întîmplat asta, nu mă grăbesc să constat că deputații își doresc altceva, le mai dăm o șansă de a numi pe ceilalți trei membri de consiliu, dintre care cel puțin doi trebuie să fie juriști, avînd în vedere că din primele două persoane doar una are studii de drept, alta fiind psiholog; și cel puțin un ales ar trebui să mai fie de la societatea civilă, dacă admitem că primii doi membri nu sunt reprezentanți ai partidelor de la guvernare sau din opoziție, și asta reiese din declarațiile lor scrise.

Poate că se va mai dori ca unul să fie reprezentant de grup minoritar, etnic, confesional, etc, poate că se va dori alegerea măcar a unui bărbat și măcar a unei persoane de vîrstă înaintată, ca să nu fie un consiliu exclusiv tineresc.

Am decis să candidez pentru că vreau un Consiliu activ, prezent în viața publică, util în procesul de europenizare a țării și de democratizare a societății.

Cred că la prima etapă el va trebui să devină notoriu și să cîștige încrederea oamenilor, indiferent dacă sunt cetățeni ai acestui stat, cetățeni străini în vizită sau refugiați, ori chiar apatrizi. Toate ființele umane sunt egale în fața legii, și Legea cu privire la asigurarea egalității ar trebui să servească drept unealtă de apărare pentru cei discriminați și ca instrument de acțiune pentru cei care nu sunt indiferenți, care se implică pentru alții și apără drepturile omului.

În primul an de mandat, consiliul va trebui să mediatizeze instrumentele de contact și comunicare, o pagină de internet ușor de găsit și de utilizat, un sediu central sau lîngă un reper popular, un ghișeu unic pentru consultații și direcționarea publicului, un telefon de încredere, la care să poți fi consultat de la distanță de un specialist în discriminare, sau direcționat spre alte structuri publice, de stat, dacă e un caz de competența lor.

Din anul următor vor trebui inițiate atît cursuri de instruire a formatorilor de opinie despre prevederile Legii și standardele europene în materie de discriminare, ca ei măcar să folosească termenii adecvat și să nu bagatelizeze tema, dar și seminare periodice pentru judecători, procurori și polițiști, ca aceștia să poată depista în munca lor cazurile de discriminare, să le oprească la timp și competent, apoi să contribuie profesionist și permannet la prevenirea discriminării. Vor trebui vizați în astfel de activități și administratorii de spitale, școli, patroni sau manageri de întreprinderi, ca să-i ajutăm cu bunăvoință să evite discriminarea sau incitarea la discriminare.

Va fi necesar și un efort de revizuire a legislației naționale, pentru a propune legislativului s-o adapteze vremii și standardelor internaționale în materie de nediscriminare, dar astfel de inițiative vor apărea și de la sine, în procesul de investigare sau penalizare a unor fapte discriminatorii, cînd se va constata că e dificilă și birocratizată comunicarea între instituții, că există contradicție între mai multe acte normative sau că acestea lipsesc într-un domeniu specific…

Eu îmi văd rolul în asigurarea transparenței procesului decizional și de activitate a consiliului, în mediatizarea sistematică a cazurilor concrete sau a tendințelor sociale în materie de discriminare, în popularizarea legii și a instrumentelor de apărare pentru justițiabili, în afirmarea încrederii sociale și a statutului Consiliului în fața cetățenilor contribuabili, în schimbul de experiență și cunoștințe la nivel local, regional și internațional.

Consider că studiile pe care le-am făcut, mai ales masteratul de la Iași în domeniul integrării europene (în teza mea de disertație am scris despre integrarea etnicilor romi în țările Europei), precum și experiența mea de activist pentru drepturile omului (am am condus o asociație foarte activă în acest domeniu, care o vreme a reprezentat drepturile omului în Consiliul Național al ONG-urilor, iar acum suntem membri ai Coaliției NeDiscriminare, facem parte chiar din consiliul acestei coaliții, și eu reprezint acolo ACI Hyde Park) îmi permit să concurez și să încerc să fiu un membru util, eficient și notabil al Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii.

Dacă vrea cineva săsusțină candidatura mea, vă rog să trimiteți o recomandare scrisă pe adresa mea sau la Parlament, pînă pe 26 martie, ultima zi de primire a actelor, voi accepta cu plăcere și sfaturi, sugestii pentru concurs sau pentru activitatea mea antidiscriminare din viitor, nu neapărat în acest consiliu pentru care candidez. Dacă însă nu sunteți de acord cu persoana mea și cu tezele mele, le puteți comenta aici, pe diverse alte bloguri publice, sau să le trimiteți mie privat, ori comisiei speciale, care va colecta păreri de acest fel timp de două săptămîni după 26 martie.

Reclame

3 răspunsuri

 1. Asociația Obștească
  FALUN DAFA din Republica Moldova
  Str. Alba Iulia nr. 81/2, ap. 13, Chișinău
  Tel. mobil: 069.543.003
  http://www.falundafa.org

  Comisiei parlamentare speciale de organizare
  și desfășurare a concursului public pentru
  nr. 01 selectarea candidaților la funcția de membru al
  din 27.03.2013 Consiliului pentru prevenirea și eliminarea
  discriminării și asigurarea egalității

  Subsemnata, Tatiana Chiriac, în calitatea mea de președinte al Asociației Obștești Falun Dafa din R.M., am avut ocazia de a colabora cu Oleg Brega, fapt ce îmi oferă posibilitatea și responsabilitatea de a redacta această scrisoare de recomandare.

  Oleg Brega, prin personalitatea sa mereu a demonstrat că lumea din jur nu îi este indiferentă, iar activînd ca activist civic din anii 2000 și ca președinte al asociației Hyde Park a demonstrat de nenumărate ori, că anume el este potrivit pentru a deveni membru al Consiliului pentru prevenirea discriminării.

  Tind să menționez faptul că Oleg Brega a fost primul jurnalist, activist care a preluat, a publicat și a răspîndit adevărul despre ce este școala de qigong Falun Dafa și motivele ce se ascund după persecuțiile brutale ale practicanților Falun Dafa de către regimul totalitar chinez.

  Respectiv, cu ajutorul unui ONG-ist notoriu și dedicat, publicul și alte surse mass-media au aflat despre problemele cu care se confrunta asociația Falun Dafa. Printre ele se numără: refuzul nejustificat în înregistrarea asociației pe parcursul a trei ani, anularea spectacolului de talie internațională Shen Yun, interdicția din partea administrației publice locale în desfășurarea protestelor pașnice, îngrădirea dreptului membrilor asociației la libera exprimare cît și îngrădirea dreptului meu personal la libera circulație de către serviciile secrete ale R.M. și cele ale Federației Ruse.

  În acești 8 ani tumultuoși, asociația Falun Dafa a întîlnit multiple piedici în a-și desfășura activitatea, Oleg Brega, mereu dispus să sensibilizeze opinia publică în toate cazurile de discriminare, a mediatizat presiunea ambasadei Chinei la Chișinău și a oficialilor moldoveni, exercitată nestingherit asupra fondatorilor asociației, pe cînd alte surse mass-media și activiști civici au ocolit aceste subiecte ca și multe altele ce țineau de discriminarea cetățenilor, păstrînd tăcerea.

  Sunt ferm convinsă că Oleg Brega, ales în funcția de membru al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, va fi persoana care întotdeauna va plasa necesitățile cetățenilor discriminați mai presus decît propriile interese și nu va ceda în fața presiunilor societății și al oficialilor.

  Președinte
  a A.O. Falun Dafa din R.M.
  Tatiana Chiriac

 2. Eu te sustin in tot ceia ce faci esti un erou in epoca europeana sunt moldovean si nu mie rusine cu tine

 3. bravo brega …..tinio tot asa si speram sa apara ceva schimbari in tara la noi,eu sunt alaturi de tine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: