Un film foarte bun, nu doar pe fundalul celorlalte pelicule autohtone

Am văzut ultima vreme cîteva filme moldovenești de ficțiune, unele scurte, altele chiar de metraj lung, Mă tot gîndeam să le comentez, cum-necum, sunt și eu cineast, cred că mă pricep la cinema, dar abia după Limita de jos a cerului, de Igor Cobileanschi, m-am hotărît să încep această cronică de film(e).

Consider că e o lucrare foarte bună, poate singurul film autohton din Moldova Independentă cu care ne-am putea mîndri la festivaluri internaționale de orice talie. Are tot ce-i trebuie: scenariu credibil, povestea unui tînăr șomer care cîștigă bani livrînd cînepă la domiciliu consumatorilor de droguri, care însă decide să facă încă cîteva ilegalități ca să înceapă o viață ”nouă”; distribuție bună și joc actoricesc satisfăcător (chiar și actorii-caricaturi, Voloc și Caras au fost puși să joace credibil, fără exagerările din scenă, de la tv sau din alte filme); imaginea și montajul sunt insesizabile, asemeni și muzica, nu deranjează, nu dramatizează redundant.

Nu știu ce planuri are pentru viitor Igor Cobileanschi, dar cred că acest film e cel mai bun de pînă acum, mă bucur că a găsit bani și echipă să-l facă, sper să mai aibă puteri și inspirație pentru film bun.

La limita de jos a cerului e bun nu doar comparat cu filmele altor cineaști autohtoni, consacrați sau începători, raportat la alte lucrări ale aceluiași autor, dar și în fața filmelor de ultimă oră din Europa.

Problema formulată, personajele sunt universale, acțiunea putea avea loc în straturile interne ale oricărei societăți urbanizate, moderne. 

Nu știu cîți spectatori au fost la Patria (cu preț cel puțin triplu), dar azi la Odeon sala era plină, ceea ce înseamnă că Limita de jos a cerului are și perspectiva de a ajunge un succes comercial, cel puțin în cinematografele românești, dacă la noi rețeaua de difuzare a murit odată cu urss-ul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: