Between East and West – where does this leave the Republic of Moldova?

Colega mea de Hyde Park s-a exprimat foarte curajos, pre englezește, sper să pot traduce cît mai fidel acest text:
Între Est și Vest, încotro o va lua Moldova?
Pentru o țară care a avut o revoluție anti-comunistă în 2009, care a semnat Acordul de Asociere cu UE și a avut, pentru 5 ani, o guvernare de coaliție pro-europeană, succesul socialiștilor (aceiași oameni din partidul comuniștilor, doar că altfel coafați), a fost pe de-a dreptul șocant.
Totuși, dacă acest scrutin va fi ținut minte, va fi pentru că societatea a fost divizată ca niciodată, și perspectiva aderării Moldovei la Uniunea Europeană a e fost foarte incertă.
Unicitatea alegerilor parlamentare din acest an rezidă în impredictibilitatea totală a rezultatelor votului.
Înaintea zilei alegerilor se vedea că socialiștii și comuniștii mizează pe electoratul în vîrstă, pe minoritățile rusofone și pe populația rusofilă concentrată în regiunile nordice, în timp ce partidele pro-vestice mizau pe alegătorii din orașe mare ca Chișinăul, printre tineri și intelectuali.
Dar, conform rezultatelor oficiale, Partidul Socialiștilor a cucerit chiar și capitala, care pînă acum era controlată de liberali și democrați. Chișinăul era considerat cuibul democrației și al progresului din Moldova, urbe cu viziuni europene, care alegea în ultimele decenii primari liberali, acum a fost votat aici preponderent partidul care declară drept periculoasă Uniunea Europeană și este de acord cu invazia rusească în Ucraina.

La prima vedere, ar putea fi lesne de înțeles de ce socialiștii, comuniștii li alte partide pro-ruse au fost votate de majoritatea alegătorilor. O explică simpatia lor pentru Putin și politica lui externă agresivă, astfel s-au manifestat minoritățile rusofone și nostalgicii după Uniunea Sovietică, persoanele care resping valorile europene. Mai mult decît atît, votul acordat partidelor pro-ruse a fost și unul de protest împotriva partidelor pro-vest care au guvernat în ultimii 5 ani.

New East Platform

Between East and West – where does this leave the Republic of Moldova?

For a country that witnessed an anti-communist revolution in 2009, which signed the European agreement in 2014 and saw a pro-European coalition in governance for 5 years, the victory of the Socialists (same Communists in a refashioned party) was probably downright shocking.  Yet, if the plebiscite proved memorable, it was because it divided people on an unprecedented level, making the prospects of Moldova joining the European Union hazier than ever before.

The uniqueness of this scrutiny also lies in the fact that it was completely unpredictable. Preceding elections saw the Communists and Socialists appealing to a largest group of supporters among the elders, the Russian minorities and the Northern regions, while the democratic parties saw consistent loyalty in big cities such as Chisinau and amongst youth and intellectuals.  On this occasion, the Socialists had stolen even the…

Vezi articol original 761 de cuvinte mai mult

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: