A scris o tînără despre mine și despre campania mea din toamnă, pare să fie actual textul

Eseu fotografic: O mișcare a independențilorarticleAnaSimon

Ana SIMON, MOLDOVA
Undergraduate Exchange Program, 2008-2009, University of Montana, USA UK Programs, 2011-2012, University of Warwick, United Kingdom
In mijlocul campaniei electorale moldovenești din 2014, Oleg Brega saluta fiecare trecător cu degetul mare în sus, în semn de Like. Un jurnalist și activist al organizației Hyde Park, care promovează de 11 ani libertatea de exprimare și bine cunoscut pentru activitățile sale în dezbaterea rolului nou al mediei în mișcările civice, Brega a înțeles că a venit momentul să candideze independent pentru un loc în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile din 30 noiembrie 2014. Potrivit politik.md, el s-a hotărât cu 5 minute înainte de alegeri, când și-a dat seama că nu era absolut nimeni pe buletinul de vot capabil să-i reprezinte interesele. Ceea ce nu știa, era cum oamenii vor reacționa la decizia sa și, cel mai important, dacă candidatura sa va putea trezi dorința tinerilor moldoveni pentru o abordare diferită ce ar duce la o schimbare.
Articolul 78 din Codul Electoral al Republicii Moldova stipulează că pentru a intra în campania electorală, numărul de semnături colectate de la cetățeni, trebuie să fie de 2000 sau mai multe. Brega a început campania sa de colectare a semnăturilor prin rețelele de socializare, încă înainte de a ieși în stradă. El intra într-un domeniu politic, unde nici un candidat independent nu a reușit vreodată să intre în Parlament. Într-un interviu din 2010 acordat unei reviste, Brega și-a exprimat preferința sa de a fi, mai degrabă, un activist social, decât un politician. Totuși, într-un interviu mai recent din 28 iunie 2014 acordat

aceleiași reviste online politik.md, Brega a recunoscut că s-a răzgândit când și-a dat seama că nu are pentru cine vota în alegerile care urmau.
După ce a anunțat prin intermediul rețelelor de socializare unde putea fi găsit, Brega a mers în 40 de sate din întreaga țară pentru a aduna mai multe semnături la lista sa. Până la sfârșitul aventurii sale, “candidatul sărac pe bicicletă”, așa cum își spunea chiar el însuși, reușise să acumuleze 2100 de semnături.
Brega a găsit sprijin și de la mișcările regionale sociale și politice din afara țării. De exemplu, Uniunea Tinerilor Verzi Europeni, l-au invitat să vorbească la conferința organizată de ei in Georgia. Numeroși tineri și-au arătat sprijinul lor prin postarea de fotografii pe rețelele de socializare cu ei și cu Brega, în diferite locuri de colectare a semnăturilor. Un impact mai mare al campaniei sale a fost începutul unei noi „mișcări a independenților” în Moldova. Urmând exemplul lui Brega, Ion Varanița, un alt candidat independent, i-a luat locul său de colectare a semnăturilor de peste drum de Primărie, cu intenția să strângă suficiente semnături pentru a fi pe buletinul de vot.

Popularitatea ce a avuto mișcarea independenților în rândul tinerilor și atenția mass-mediei pe care Brega a obținuto cu manifestul său, are implicații importante. Rolul rețelelor de socializare este cel mai important în atragerea atenției publice asupra unui candidat care nu ar putea reuși altfel din cauza lipsurilor financiare. Tinerii au fost principalii susținători ai acestei mișcări ca utilizatori activi al rețelelor de socializare. Și ei se asociază cu idealurile de activism ale lui Brega. Iar acest lucru, probabil, se datorează faptului că ei văd un individ neceremonios, degajat, care vorbește într-o manieră directă și relaxată. Brega este mai tânăr decât majoritatea politicienilor din actualul parlament, și este mai aproape de ceea ce mulți tineri văd drept cineva care poate produce schimbarea.

“Sprijinul tineretului de care s-a bucurat,
demonstrează faptul că tinerii se depărtează de candidații
și campaniile politice tradiționale.”

Tinerii moldoveni își exprimă liber dezamăgirea lor față de actualele partide politice și încep să ia atitudine în promovarea unor noi candidați politici. Nu este neapărat stilul lui Brega pe care vor să-l adopte; încă nu a luat contur un stil sau o mișcare politică de conducere pentru a defini și a atrage o majoritate a alegătorilor tineri. Despre Brega este cert, totuși, că sprijinul tineretului de care s-a bucurat, demonstrează faptul că tinerii se distanțează de candidații și campaniile politice tradiționale. În cele din urmă, Brega a acumulat doar 0,88 la sută din voturi, un număr insuficient să-i aducă un loc în Parlamentul Republicii Moldova. Cu toate acestea, potrivit site-ului protv.md, el este unicul candidat independent din istoria Moldovei post-sovietice care a acumulat vreodată atât de multe voturi. Poate că generațiile viitoare, vor susține cu mai mult entuziasm candidați independenți.

================================================

Presupun că fata l-a scris direct în engleză, de asta am făcut un apel pe net să traducă cineva textul în română, s-a oferit mai multă lume, dar mai rapidă a fost Olga Shubert și îi mulțumesc, se pare că a făcut o traducere fidelă

Textul original a apărut într-o revistră studențească aici (format pdf).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: