Sceptic, despre protestele româneşti

Le urmăresc de la primele manifestaţii timide şi chiar am participat la întruniri, în faţa ambasadei româneşti de la Chişinău, iar pe 5 februarie 2017 eram în cea mai mare mulţime paşnică din istoria modernă a României. Unele surse spun că eram un sfert de milion, alţii pretind că a fost chiar o treime. Oricum, în întreaga Românie şi diaspora eram sute de mii de oameni revoltaţi în stradă.

Prima problemă, necesităţile fiziologice fac imposibilă sau foarte dificilă aflarea la protest mai mult de 2-3 ore, pentru că nimeni nu s-a gîndit să pregătească şi aducă în preajmă cabine sanitare pentru astfel de ocazii.

Aşadar, numărul participanţilor este irelevant, pentru că a fost fluid, unii abia veneau, iar alţii deja erau nevoiţi să plece. Toată lumea părea bine-intenţionată, amabilă, pregătită…

…Şi aici ne-am apropiat de exprimare. Cea verbală şi grafică. Chiar în timpul celor cîteva minute de tăcere, organizate în memoria victimelor de la Colectiv, cineva a strigat o glumă obscenă cu Dragnea, şi foarte mulţi au rîs cu poftă, chiar au nechezat, în primul minute de doliu!

Aşadar, cred că naţia asta trezită subit, la intonarea imnului  naţional în sute de mii de voci, are încă probleme cu sexul şi cu folosirea corectă a lui. Prea multe scandări şi, mai ales, mesaje grafice, erau nu doar obsene, ci şi violente, sugera folosirea violului ca pedeapsă, sexul oral ca mod de umilire. Aşa gîndire şi comportament aminteşte mai degrabă folclorul inchisorilor totalitare, decît o societate civilizată, liberă. Mai îngrijorător e că vor să dea muie lui cutare, sau să-i fută pe ceilalţi, să le dea sub coadă sau să le taie mustaţa şi cîte-un mădular nişte tineri, care n-aveau cum să ajungă prin închisori! Poate s-au format cu folclor stradal sau cu filme, trupe celebre, care folosesc astfel de limbaj violent, suburban.

Unii mai spun că deranjează vuvuzelele, că nu pot lua şi da interviuri, că un protest nu e stadion, dar măcar sirenele celea şochează sonor pe toată lumea, nu sunt ţintite exact către persoane anume sau categorii sociale distincte. Ultraşii au fost blamaţi pentru violenţa din primele zile de protest, altercaţiile cu jandarmii, dar sunt aplaudaţi pentru organizare şi slogane ritmate, scandate sonor. Cineva ar trebui să le perieze şi vorbele, că mesaje scrise n-am prea văzut să afişeze. Uneori frizează penalul cu idei xenofobe sau homofobe, incompatibile cu civilizaţia modernă, europeană.

Se miră toţi că mulţimea poate face proteste paşnice şi fără lideri, fără clasă conducătoare, probabil că cei/cele care foloseau instalaţiile laser pentru a proiecta mesaje vizuare pe blocurile din Piaţa Universităţii au stofă de organizatori, ştiu ceva noţiuni de scenariu şi regie.

Cred totuşi că de calitatea civică, morală a celor din piaţă, depinde ce fel de lideri va genera această mişcare de protest spontană, impresionantă.

 

4 răspunsuri

  1. Brega, tu n-ai cum sa-i intelegi pe romani, nici furia, nici ironia romanului, educatia ta e de sorginte sovietica si si-a pus amprenta pe neuronul tau , chiar daca incerci sa disimulezi. Tu ai doar cetatenie romana(ca multi altii), dar nu gandesti, nici nu simti romaneste!!Cat despre simtul umorului ESTI VARZA, d’aia ai si scris cretinismele astea! Ce stii tu despre civilizatia europeana?? Noi suntem un popor latin, suntem iuti la manie si de multe ori ironici, uita-te la francezi, italieni, spanioli, au un limbaj similar, chiar injuraturi mult mai dure decat ale noastre iar la televiziunile lor se vorbeste pe sleau, la noi inca se mai pune beep! .Chiar nu-mi explic prezenta ta in Piata Victoriei, ai venit sa ne provoci, sa ne analizezi si sa ne judeci?? N-AVEM NEVOIE , NOI NE CONFRUNTAM CU ALTE PROBLEME EXISTENTIALE, ASA CA SCUTESTE-NE DE PREZENTA TA CAT SI DE ELUCUBRATIILE TALE, SAU VREI SA FII TU LIDERUL CELOR DIN PIATA ???AHAHAHAHAHA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: