Impresii de la Truşeni, am încercat să adun semnături

Nu prea am chef să mă pieptăn şi îmbrac ca să pornesc camera, dar mi se făcuse şi dor de scris pe blog ca acum 10-15 ani cînd începeam să mă exprim pe net.

Poate ştiţi deja sau aflaţi acum, candidez din nou, independent, la Parlament. Ţintesc circumscripţia 50, diaspora Europei de Vest pentru că de ceva vreme sunt cu traiul la Bucureşti şi cred că potenţialii mei alegători şi susţinătoare au cam plecat în lumea mare.

După ce am primit listele de subscripţie azi la amiază, împreună cu Valeriu Guşan, conducătorul ales al grupului de iniţiativă din 5 oameni, am decis să mergem la Truşeni.

Am locuit şi acolo ceva ani, chiar intenţionam să candidez pe circumscripţia 33, să mă trîntesc cinstit cu Ţuţu, chit că el demult trişează şi împarte ciubote albe ca să mai ia un mandat nemeritat. Dar am mers azi prima dată cu troleul 34. L-am aşteptat mai bine de jumătae de oră la staţia de la Primăria Capitalei. Am observat că ceasul sună cu un minut sau chiar două înainte de ora exactă (12).

La 1 eram deja în sat, am băut un ceai fierbinte de încurajare la o prăvălie care face şi plăcinte, dar nu eram flămînzi, aşa că am luat covrigi pentru mai tîrziu. Vizitatorii prăvăliei şi vînzătoarea încruntată au refuzat să semneze.  La fel au reacţionat şi cîţiva cheflii de pe stradă.

Proprietarul gheretei de legume şi fructe era mereu amabil cu mine, se pare că chiar semnase cu alte ocazii, aşa că am îndrăznit să comunic şi cu vînzătorul mai vîrstnic care-l înlocuia. A răspuns ursuz că nu vrea. Tot posacă a fost şi vînzătoarea de la magazinul de mărfuri casnice, poate chiar proprietara prăvăliei. Ciudat, cînd mergeam să cumpăr ceva de acolo era mai amabilă.

Doi tineri au venit să ia grăunţe, unul e gata să semneze, celălalt îl grăbeşte. Reuşim totuşi să colectăm prima semnătură (de fapt, a treia, că am semnat noi doi primii ;-)).

Am comunicat şi cu şoferii de taxi, au fluturat nervos din cap. Unul are chipul lui Ţuţu afişat pe maşină. Nişte tineri care beau cafele şi comunicau zgomotos au zis şi ei că că sunt cu Costea. În cîteva minute i-am auzit speriind lumea cu petarde şi hlizindu-se fără noimă.

A venit troleul 34 şi am strigat cu îndrăzneală că vreau să ajung deputat şi că am nevoie de semnăturile lor ca să candidez independent. Cei care plecau s-au grăbit să-mi întoarcă spatele, cei care veneau din oraş au trecut speriaţi pe lîngă mine şi bombăneau ceva că ”toţi îs hoţi”. Doi nenici s-au reţinut ca să explice teza că e bine să rămînă tot ăştia, că deja au obosit să mai fure, sunt bogaţi, ”de ce să aducem pe alţii noi, flămînzi” la treucă”…

O femeie zicea că n-a înţeles îndemnul meu, i-am tradus în rusă. Spunea că nu semnează, că în Parlament toţi se gîndesc la ei, nu au grija… Preşedintelui.

Cel puţin 2-3 tineri au spus că n-au drept de vot, chiar dacă păreau maturi deja. Unul împlineşte majoratul pînă la alegeri, dar mi s-a spus că aceşti viitori alegători nu pot semna pentru un candidat pînă nu împlinesc 18 ani 😦

Bureza, aşa că am intrat prin alte magazine. La farmacie o doamnă a zis că nu semnează, colega ei mai tînără a vrut, dar n-avea buletin. Alături, la chiosc, vînzătoarea a semnat cu plăcere şi ne-am chinuit amîndoi să descifrăm buletinul fotografiat în grabă. La mezeluri vînzătorul m-a recunoscut şi a semnat hotărît după ce s-au mai rărit cumpărătoarele. Un măcelar fuma afară şi m-a trimis la plimbare. În magazinul de peşte omul a vrut să mă susţină, dar n-avea buletin. În alimentară mi-a semnat femeia şi s-a bucurat. La credite o  femeie a reacţionat pozitiv, alta – negativ. Nu mai ţin minte cine a pus data naşterii în locul zilei semnării…

Un nenic se plîngea că s-a privatizat terenul sportiv al şcolii. Propunea să semneze fără date de buletin, că mi le spune el la telefon pe urmă. Am declinat amabil propunerea.

Anunţasem la amiază pe reţele sociale că vom fi în centru pînă seara, dar numai o persoană a venit cu intenţia de a semna, alţii erau întîmplător acolo şi i-am luat pe nepregătite. Poate o să mai merg la Truşeni, dar poate adun numărul necesar din altă parte.

În cam 4 ore am strîns mai puţin de 20 de semnături. Oare săracul Costea Ţuţu ce face pe vremea asta ploiasă şi rece, a renunţat şi la abed, şi la trenirovkă pentru a putea candida?

 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: