Mi-au solicitat părerea despre sate

Provincial.Md m-a tras de limbă despre atul de baștină și soarta provinciei. Am răspuns, dacă vor publica, o să bag aici și link, ca să vedeți ce a rămas din părerile mele 😉

Cât de des reveniți în localitatea de baștină? Care este aceasta?
Ajung cît pot de des la Pepeni, Sîngerei, de unde am plecat în toamna lui 1991, dar cel puțin o dată pe lună îmi fac timp să merg ”acasă”. Mai dificil e cînd sunt departe sau e vreme de pandemie, totuși, abia aștept să ajung la cireșe, căpșune, sau măcar să mai iau din nucile adunate astă toamnă, din mustul pus în borcane și care mă așteaptă cuminte în beciul părinților.

Cum era localitatea copilăriei dumneavoastră?

Pepeni erau mai poluați, mai murdari ca acum, oamenii trăiau mai sărac și mai trist, chit că eram la marginea unui imperiu care se credea raiul pe Pămînt. Mi-amintesc mormanele de chimicale folosite în agricultură, munca istovitoare, inclusiv a copiilor, la tutun, sfeclă, fermele de vaci și de porci. Acum jumătate dintre puținele terenuri agricole sunt în proprietate privată și oamenii le lucrează cum pot, cel mai des, manual, pentru consum individual. Se numește agricultură de subzistență.

Ce vă aduceţi aminte despre obiceiurile locului?
Evident, sunt cele legate de ritualuri religioase, colindat, urat, semănat. Pasca, ouă vopsite, cozonac, vizita la cimitir odată cu toată lumea. Focul din noaptea de Paști, despre care am înțeles mai nou că e periculos, toxic și demn de evitat. Duminica mare cu miros de mentă și corovatică.
Mergeam la pescuit sau la furat pe lanurile colhozului. Toată lumea fura cîte ceva de pe undeva, era de bonton să fentezi statul sovietic, iar la paradele de 1, 9 mai și pe 7 noiembrie să mimezi entuziasmul. Acum nu mai face nimeni paradă în sat.

Ce s-a schimbat vizibil în localitate, în ultimii 20 de ani?
Au apărut monumente noi: pentru victimele masacrului evreilor și pentru cei deportați, a dispărut monumentul lui Karl Marx. S-a mai reparat prin școală, casa de cultură, au apărut magazine moderne și prăvălii de mahala. Sunt mai multe mașini, se construiesc case în stil european, energo-econome, nu cu geamuri mari și late, ca pe timpul sovietic.

De ce proiect are nevoie provincia pentru a deveni atractivă pentru cei care pleacă în străinătate?
Drumuri, apă curgătoare și canalizare, sistem de colectare și prelucrare a deșeurilor, altfel, satele se vor scufunda degrabă în gunoaie. Pentru că moldovenii au tot mai mulți bani, mai ales, de peste hotare, consumă tot mai mult, chiar dacă au rămas tot mai puțini acolo. Dacă va continua exodul și poluarea, provincia e condamnată la depopulare și sărăcie. Dacă se va investi în meșteșuguri, agricultură ecologică, agro-turism, e posibilă o conservare și va apărea speranță de prosperitate în viitor.

Cum ați dori să arate satele Moldovei peste 20 ani?
Mai puțin zgomotoase (mă refer la petarde, petreceri în aer liber pînă noaptea tîrziu, guițat de porc flămînd sau lătrat de cîine în lanț, etc.) și fudule (am în vedere gardurile arătoase, casele scumpe și drumul de acces cu noroi, mașini și telefoane aurite, dar cu wc-uri în curte și apă poluată de la fîntînă, și așa mai departe). Aș vrea să găsesc acolo oameni mai pragmatici, mai raționali.

Cum vedeți acțiunile autorităților cu privire la susținerea localităților rurale?
Demagogie și lipsă de viziune. Descentralizarea a rămas doar pe hîrtie, banii de la buget se repartizează pe criterii de loialitate politică partidului sau clanului de la guvernare, delapidările de funduri nu sunt investigate din motiv de corupție, cheltuielile sunt iraționale, oportuniste, nu fac decît să poleiască electoral mizeria în care au rămas majoritatea satelor moldovenești

Aveți un îndemn pentru administrația centrală în legătură cu localitățile rurale? Care ar fi el?
Să investească în educație și sănătate, că în sate se naște viitorul țării și al planetei, de acei oameni depinde soarta noastră a tuturor. Dacă îi vom avea sănătoși cultivați, vom beneficia împreună de rodul muncii și al imaginației lor, dacă vor fi necăjiți, vom perpetua situația actuală fără perspective.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: